CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 15711|Reply: 15

Tempahan cupcake: Pengurusan masa

[Copy link]
Post time 2-11-2008 11:33 AM | Show all posts |Read mode
Nk tanye la otai2 kat sini.. yang arif lagi bijaksana.. especially pd tokey2 cupcake..

Adik ipar nak kawin lps raya cina ni.. so die tanye Mul, boleh ke buatkan cupcake utk majlis die nnti tu.. Cupcake tu as door gift pd tetamu..

Masalahnya kan.. daku ni baru je 2-3 kali buat cupcake (try resepi kak liza).. Muffin pon ade la 5-6 kali try.. Tu la cam tak konfiden je nak menyatakan persetujuan.. Adik ipar nakkan cupcake yg simple2 je dan bajet paling murah le kira. Topping dgn coklat biase je..

Lagi satu, nak tau sangat camne persediaannya.. maksud Mul, let's say nak buat 1000-2000 pcs, bila kena start buat? Dan brp lama cupcake ni boleh tahan? Penyimpanan lak camne? Nk kena simpan dlm fridge ke.. atau boleh simpan pd suhu bilik je?

Timer kasih...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-11-2008 12:45 AM | Show all posts
makcik aku dulu penah gak wat cupcake(kukus) utk sebenir kenduri kawin nie, dia kata guna pengawet.. tahan la jugak utk seminggu..tp tak plak aku tnya dia beli katne pengawet tu...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 06:37 AM | Show all posts

Reply #1 mulberi's post

Salam Mulberi, rasa byk tu dlm 1000 pcs. Ada ke oven besar ? Tgk kapasiti oven, lets say sekali masak boleh masuk 40. Bahagi 1000 pcs, then boleh budget, kena bake berapa round.

Kalau nak cupcake yg paling budget, guna resepi biasa je. Saya selalu pakai resepi "Yellow Cake". Resepi nye ada kat blog saya kat bawah tu. Cupcake ni kurang sikit pakai butter dan rasanye ok jugak la. Selalunya kita bake byk-byk, lepas tu last baru taruk topping. Tak pernah pulak saya simpan dlm fridge. Mungkin kena bake tak lebih dari 3 hari sebelum kenduri. Takut tak fresh.

Melainkan kalau guna resepi yg tahan lama mcm kek buah. Itu tahan lama. TApi mahal la pulak bahannye.  Kalau oven kecik, mungkin boleh share mintak tolong org lain bake kan sikit.

Good luck !
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-11-2008 07:53 AM | Show all posts
Originally posted by dakmama at 3-11-2008 12:45 AM
makcik aku dulu penah gak wat cupcake(kukus) utk sebenir kenduri kawin nie, dia kata guna pengawet.. tahan la jugak utk seminggu..tp tak plak aku tnya dia beli katne pengawet tu...

Ade gk dgr psl pengawet ni.. tak silap namenye benzoate kan?Tp ade lak yg kate, kalo bubuh pengawet ni, nnti kek jadik keras.. tul ke?
Agk2 kat kedai jual brg2 kek, ade tak mende nih..?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-11-2008 08:23 AM | Show all posts
Originally posted by yasminz at 3-11-2008 06:37 AM
Salam Mulberi, rasa byk tu dlm 1000 pcs. Ada ke oven besar ? Tgk kapasiti oven, lets say sekali masak boleh masuk 40. Bahagi 1000 pcs, then boleh budget, kena bake berapa round.

Kalau nak cup ...

Alhamdulillah.. seronoknye dpt otai yg bagi pandangan..

Psl oven, Mul ade yg kecik jek Kak Min.. tp ipar2 ckp, dorang boleh tolong bake skali.. Kira kalau dicampur smua, ade 4 oven la yg kecik tu.. Cuma yg musykil sket, kalo gune oven kecik tu, buleh ke guna 2 tingkat atas bawah.. sbb sblm ni, kalo buat kat cupcake, just bakar guna bhg yg tgh2 tu je..Sorii ye Kak Min.. sy mak budak baru belajar..

Timer kasih byk2 sgt.. sudi share resipi.. tp sblm tu.. thniah ye Kak Min.. shanteeekkkk la kek2 tu smua :victory::victory:. Rase cam nk terbang je ke sana nk blajo. Moga Kak Min terus success..
Hmm.. psl resepi tu lak, buleh ke kalau gune tepung gandum je gnti all purpose flour tu? Ape implikasinyeb kalo gune tepung biase?

Lg satu ye Kak Min.. (huhu sori.. byk sgt nk tanye)
Ade org kasik coklat (adunan coklat yg belum di acuankan-cam coklat vochelle tu le kirenye, mmg coklat utk dimakan terus).. So Mul igt, adunan tu Mult nk cairkan, then curahkan atas cupcake tu nnti.. Agk2 Kak Min, ok tak camtu? Boleh lekat tak coklat tu atas kek?

Timer kasih yekk..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 09:30 AM | Show all posts

Reply #5 mulberi's post

mul,

oven kita pon kecik jugak, kalu muffin pan yang 12 tu muat2 je masuk dalam tu. selalu kalu kita bakar muffin ke kalu buat 2 tingkat halfway baking process tu kita rotate yang atas turun bawah, bawah naik atas. n selalunya kita bakar guna api atas bawah.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 3-11-2008 09:35 AM | Show all posts
Originally posted by cikwawi at 3-11-2008 09:30 AM
mul,

oven kita pon kecik jugak, kalu muffin pan yang 12 tu muat2 je masuk dalam tu. selalu kalu kita bakar muffin ke kalu buat 2 tingkat halfway baking process tu kita rotate yang atas turun b ...


Oo.. camgitu ehh.. means nk kena jaga jugak la eh.. tak pon, set timer 1/2 time dulu, dah rotate br bake another 1/2 time
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 08:04 PM | Show all posts
Saya pon nak mula berjinak2 dgn cupcakes... tetiba mcm terminat plak nih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-11-2008 11:06 AM | Show all posts
Originally posted by Aefy_Laily at 4-11-2008 08:04 PM
Saya pon nak mula berjinak2 dgn cupcakes... tetiba mcm terminat plak nih

Same2 la kite blajo ape2 yg patut..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 11:28 AM | Show all posts
1st time buat cupcake,tp topping cair kena mkn ngan sudu..huhu.byk kena blaja lg ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 11:31 AM | Show all posts
Originally posted by mulberi at 6-11-2008 11:06 AM

Same2 la kite blajo ape2 yg patut..

btul tu.....klu x blaja, jd x tau le....padahal ada bakat.....ok la tu....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-11-2008 02:12 PM | Show all posts
Originally posted by aqyueetda at 6-11-2008 11:28 AM
1st time buat cupcake,tp topping cair kena mkn ngan sudu..huhu.byk kena blaja lg ni

Dare to fail.. .. Dr situ la kita belajar memperbaiki keadaan..
Aku mase mula2 try buat buttercream, semua dh ok.. tp tang picit ats cupcake tu ade problem skett.. sememeh semcm jekk.. huhu.. tak berseni lgsung! Last2 suamiku yg nozzlekan.. wallaaaa.. smoothnye.. nmpknye die lebih seni dr akuu .. Tp pastu, aku blajo le dr die cara pegang nozzle dgn betul..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-11-2008 02:13 PM | Show all posts
Originally posted by angelina_jollie at 6-11-2008 11:31 AM

btul tu.....klu x blaja, jd x tau le....padahal ada bakat.....ok la tu....

Setujuuuuuu sgt2..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 02:20 PM | Show all posts
betul tu, tak cuba tak tau.. cakap pasal pengurusan masa kan, first time cuba buatkan untuk member, 50 biji cupcake, dia bagitau last minit sangat, so, balik keje terus bancuh2 , pas tu bake, dalam 4 kali sebab oven tu kecik je.
Start pukul 9.30 malam baru dapat mix topping buttercream, masa ni ikut yg cikgu ajar, yg untuk sapu lain, yg untuk pattern lain kan, pastu dia nak guna edible photo pulak, kena potong edible photo satu2 pulak, deco2, dekat pukul 3 pagi baru siap. Memang laa penat, first time try buatkan yg banyak untuk orang, tak pandai nak budget masa lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2008 02:27 PM | Show all posts
klu boleh meeza mencelah, if org amik kita sampai 1000 pcs, rapa price yang sesuai leh kita bagi, klu kecik takat 2 - 300 leh la letak rm 1.50 ker kan, tapi klu 1000 pcs together with cups, rapa yer?

Hope sifu2 leh jawab...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 09:05 PM | Show all posts
Selalunye tokey akan bagi discount...maybe from RM1 to RM1.30 depending jugak on the design


http://mammamea.blogspot.com/
Fondant cakes, cupcakes & gumpaste figurines
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-10-2024 04:39 PM GMT+8 , Processed in 0.083014 second(s), 28 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list