View: 1816|Reply: 0
|
Keropok Terengganu selamat dimakan
[Copy link]
|
|
KUALA TERENGGANU - Semua produk keropok termasuk keropok lekor yangdipasarkan di Terengganu masih selamat untuk dimakan, kata PengarahJabatan Kesihatan negeri, Dr. Nordiyanah Hassan.
Beliau bagaimanapun menasihatkan pengguna supaya memastikan makananitu dimasak sepenuhnya terlebih dahulu dan dimakan semasa masih panas.
Menurut beliau, pengguna juga tidak digalakkan memakan keropok yangsudah sejuk walaupun telah digoreng atau direbus sebagai langkahberjaga-jaga bagi mengelak terkena jangkitan penyakit taun.
"Keropok lekor dan keropok keping di negeri ini masih selamat untukdimakan tetapi bagi keropok lekor yang dibeli bungkus, sebaiknyaapabila pulang ke rumah hendaklah dimasak semula dan dimakan semasamasih panas.
"Ini kerana kita bimbang semasa proses pembungkusan, keropok itujuga terdedah dengan pencemaran terutama jangkitan kuman yangmenyebabkan taun," katanya ketika dihubungi di sini semalam.
Beliau diminta mengulas kebimbangan sesetengah pihak untuk makankeropok terutamanya keropok lekor setelah produk itu dikenal pastisebagai salah satu punca penularan wabak taun di negeri itu sekarang.
kosmo |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|