View: 90665|Reply: 231
|
Perbincangan Perniagaan Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah YG MENIPU..!
[Copy link]
|
|
modal permulaan berapa tu? |
|
|
|
|
|
|
|
kit permulaan (peralatan2)..+ tunjuk ajar+ fee francais semua dalam 1 harga...RM5k ni utk yang memang totally zero takde pengalaman dan peralatan.
kalau yang mungkin pernah niaga ada peralatan boleh bincang dan harga pakej pun berubah mengikut perbincangan.
jangan risau saya tak mengambil untung sangat dari sini...francais fee tu pun saya anggap hanya untuk cover duit minyak,makan dan prepaid saya saja untuk memberi bantuan apabila francaisi memerlukan bantuan.
one more thing saya bukan company besar macam kfc ke apa ker...tapi usawahawan melayu yang hendak memperkembangkan perniagaan yang sedia ada...
saya tidak mengikat francaisi dengan pelbagai syarat....bahan mentah digunakan anda boleh mendapatkan dari sumber termurah yang anda boleh dapatkan asal penyediaannya mengikut yang di syorkan...dan disini saya hanya supply rempah sahaja untuk francaisi kerana memerlukan rasa yang seragam....
*terima kasih elle semalam kerana call...sorry tengah goreng ayam semalam masa awak tipon.......orang ramai.. |
|
|
|
|
|
|
|
kit permulaan (peralatan2)..+ tunjuk ajar+ fee francais semua dalam 1 harga...RM5k ni utk yang memang totally zero takde pengalaman dan peralatan.
kalau yang mungkin pernah niaga ada peralatan bol ...
tamingSari Post at 31-1-2010 08:17
heheh bro.. elle baru baca ur pm malam ni..
sebenarnya byk nak tanya..berkenaan dengan lokasi.. let say kalau kita nak letak kanopi tepi jalan..
kena minta dengan majlis bandaran..mcm mana prosuder nya?
cth : depan 7 eleven.. otai burger boleh lepas letak stall kat situ.. mahal ke sewa tapak?
nanti kalau bro free.. and elle pun ada kelapangan.. kita jumpa k..
dah jumpa 2 lokasi menarik sebenarnya.. |
|
|
|
|
|
|
|
heheh bro.. elle baru baca ur pm malam ni..
sebenarnya byk nak tanya..berkenaan dengan lokasi.. let say kalau kita nak letak kanopi tepi jalan..
kena minta dengan majlis bandaran..mcm mana pro ...
elle_gogo Post at 31-1-2010 10:35 PM
oooo...buleh kat tepi jalan..tapi syarat besar dia mana2 PBT jangan sesekali menghalang lalulintas...no2 memang ada wujud lesen untuk tapak macam nie...kalau kat MPKJ sini RM50 sebulan...dia akan permit sementara..dan kena gantung(sementara kat sini bukan lah maksud ada tempoh tertentu tapi selagi awak tak langgar apa yang dia orang syaratkan so benda tu boleh lah renew setiap bulan) tak renew takde la lesen tu..hehehe
jangan lupa syarat asas untuk mohon...suntikan thypoid + sijil kursus penyediaan makanan (kena carilah yang mana dekat..RM50 lebihj kurang kursus nie)...
*otai tu lain sket dia lesen besar hahahahaha...tapi yang penting awak tak ganggu lalulintas, tak ganggu private property dan takde aduan..no problem biasanya..kecuali ada yang dengki...so kita la kena pandai jawab... |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by elle_gogo at 28-3-2010 16:30
new update..............
ok aku nak hebahkan pasal program francais aku tu....memandangkan ada beberapa kekangan dari mereka yang berminat..aku dah ubah sistem francais nie kepada cara yang lebih senang....lebih sesuai bagi mereka yang ada modal tapi takda masa atau yang berminat tapi tak nak operate sendiri......tapi sistem nie ada kelemahan dia sendiri iaitu kerana ianya agak terbatas kerana semuanya bergantung pada company aku.
Pakej Rakan Niaga Mr.Bob's Nasi Kukus Ayam Dara
-bernilai RM3k siap dengan perkakasan semua
-tak perlu risau pasal bahan mentah or whatever...bukak stall...barang semua aku hantar..tinggal goreng ayam sahaja...
-pekerja boleh anda cadangkan..atau saya sediakan
-anda cuma perlu monitor pekerja dan memberi feedback.
-profit 70:30...dimana 30% adalah keuntungan penguasaha setiap bulan dimana lebihnya adalah keuntungan syarikat dan balik semula pada kos operasi (tmsk bahan mentah) stall tersebut.(pekerja aku sediakan)
-profit 60:40...dimana 40% adalah keuntungan penguasaha setiap bulan dimana lebihnya adalah keuntungan syarikat dan balik semula pada kos operasi tmsk (bahan mentah) stall tersebut (pekerja pengusaha sendiri usahakan)
oleh kerana buat masa nie keupayaan terhad...aku target untuk mendapat 4 tempat beroperasi sekitar bangi,kajang,cheras dan serdang.
Kepada yang berminat sila SMS aku 019-2814680...atau email aku di [email protected]
web belum siap lagi..apa2 hal...boleh tgk update kat Main Masak2 |
|
|
|
|
|
|
|
Lokasi masih masalah utama ......
Boleh sesapa share pengalaman pasal mencari lokasi? |
|
|
|
|
|
|
|
Lokasi masih masalah utama ......
Boleh sesapa share pengalaman pasal mencari lokasi?
cmf_WonBin Post at 25-3-2010 10:57 AM
apa maksud "lokasi masih masalah utama..." francais yang nie berkonsep stall jer..aku rasa banyak lagi tempat berpotensi boleh dicari |
|
|
|
|
|
|
|
apa maksud "lokasi masih masalah utama..." francais yang nie berkonsep stall jer..aku rasa banyak lagi tempat berpotensi boleh dicari
tamingSari Post at 25-3-2010 11:56 AM
Majlis Bandaran kejar peniaga gerai2 ni mcm pendatang asing. Padahal peniaga ni Melayu jugak. Sekali angkut naik lori kena RM180. Bila nak pi ambil, barang2 dah hilang atau tak cukup set.
Ada tak lokasi yg pada pandangan abang (sebab abang hari2 niaga tentu dah expert pasal lokasi yg bagus)?
Apa ciri2 lokasi yang bagus untuk nasi kukus ayam goreng berempah nih?
Contoh2 nya ialah tepi kolej, kat simpang. |
|
|
|
|
|
|
|
Lokasi bagus memerlukan Lori. Fleksibel. tapi munkin pakej jadi paling kurang 20K.
Tu pun lori second hand. |
|
|
|
|
|
|
|
Lokasi bagus memerlukan Lori. Fleksibel. tapi munkin pakej jadi paling kurang 20K.
Tu pun lori second hand.
sumayyah29 Post at 25-3-2010 01:27 PM
Betul tu. Saya dah bincang dengan orang yang buat mobile mcm ni, mereka kata teruk kalau angkat pakai kereta, kecuali beli sebuah proton Saga buruk RM3500 dan convert jadi kereta 'projek' untuk angkut barang |
|
|
|
|
|
|
|
mmg penat sangat. hati pun tak tenang. takut kena rampas ngan majlis je.
Nak masuk pasar malam atau pasar yang top form sale bukan senang.
Pertama sekali kena kenal banyak orang yang niaga pasar malam.
Cari kontak dulu, risik2 camne nak masuk. kadang2 otai pasar tak bagi masuk sebab
dah terlalu banyak niaga produk yg sama. |
|
|
|
|
|
|
|
Baik gamble aja bukak. Sebab kalau nak ikut cara yang SAH dan ikut peraturan, kena tunggu lama kecuali tempat tu takda orang nak niaga.
1) Nak minta tapak yang bagus kena ikut beratur/giliran.
2) kena apply lesen
3) Tempat yg kita mahu takda yang kosong
4) Orang dengki tak bagi kita masuk takut kita maju jadi kaya
5) Tidak dibenarkan berniaga di tempat yang kita nampak strategik berniaga |
|
|
|
|
|
|
|
Betul tu, pakai je kereta yg ada dulu. nak beli lori mmg tak tau bila nak mula.
Sementara masih berkobar-kobar baik buka cepat.
Kalau nak fikir susah, Semua benda mula-mula susah. |
|
|
|
|
|
|
|
Betul tu, pakai je kereta yg ada dulu. nak beli lori mmg tak tau bila nak mula.
Sementara masih berkobar-kobar baik buka cepat.
Kalau nak fikir susah, Semua benda mula-mula susah.
sumayyah29 Post at 25-3-2010 01:49 PM
Test market dulu ... hehehe
Pakai aja periuk, bekas, senduk, sudu garpu yang free ambik kat dapur sendiri ... hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
Daun pisang pun kutip kat hutan je dulu. Ulu Yam banyak. atau mana-mana yg dekat.
Sign Board kena ada, pakai kotak je dulu, tapi balut ngan kertas warna terang.
Baru nampak bisnes tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Hahaha... ambil aja kain putih, tulis dengan cat.
Ayam goreng berempah ni kalau betul petua menggoreng, bau dia akan naik. Tempat kukus juga kalau pakai 2 set (4 tray) memang orang nampak dari jauh, cukup tinggi. Orang akan automatik datang. Takda signboard pon orang tau. |
|
|
|
|
|
|
|
Hahaha... ambil aja kain putih, tulis dengan cat.
Ayam goreng berempah ni kalau betul petua menggoreng, bau dia akan naik. Tempat kukus juga kalau pakai 2 set (4 tray) memang orang nampak dari jauh, cukup tinggi. Orang akan automatik datang. Takda signboard pon orang tau. |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|