View: 2409|Reply: 8
|
Start A New Cafe: sape ade pengalaman or procedure nye?
[Copy link]
|
|
salam,
saya nak start new cafe dekat satu kawasan. kawasan tu ade kedai makan tp kedai biase je. saya ingat nak buka cafe ala2 oldtown or serve western food. so pe procedure die erk? maksud sy step2 yg perlu saya ambil. nak daftar ngan sape...ambek lesen pe lg..lesen halal..klu bleh mintak kawan2 forumer tunjukkan jalan utk saya.
terima kasih. |
|
|
|
|
|
|
|
haritu ada baca in one of the local magazine
tapi terlupa yg mana satu...
jumpa nnt saya bgtau.... :re: |
|
|
|
|
|
|
|
so pe procedure die erk? maksud sy step2 yg perlu saya ambil.
cloud_hardcore Post at 6-5-2010 05:34
kat MPH ada jual buku Buat Duit Dengan Restoran, penulis Junaidah Hamdan...
mungkin buku tu boleh membantu... |
|
|
|
|
|
|
|
kena ada lesen ssm..pastu kena dapat kan atau lesen majlis PBT..pastu utk makanan nie selalu nya kena suntik setiap pekerja tu....utk lot kedai renovation lantai kena tile..pastu dinding kena tile sekurang2 6 kaki utk lesen PBT... |
|
|
|
|
|
|
|
makna nya kena daftar ng SSM dlu la erk..pastu apply lesen dari PBT... |
|
|
|
|
|
|
|
dah baca buku Buat Duit dgn buka restoran .... buku tu bagus ... saya pun berminat utk membuka cafe ni masih mencari pengalaman dan belajar sikit-sikit sbb business ni belanja pun besar..nak dapat keuntungan pun lambat jugak.
Bukan memberi komen negatif ttp hanya memberi tahu kerana saya pun sedang menuju ke arah itu ... cuma masalahnya alahai .. modal yg besar, tukang masak dan tapak.
franchise kan ada tapi elok buka sendiri punya lah .... |
|
|
|
|
|
|
|
haritu ada baca in one of the local magazine
tapi terlupa yg mana satu...
jumpa nnt saya bgtau.. ...
aarie Post at 6-5-2010 11:26
dah jumpa..
Business for Sale magazine Jul/Aug 09
ada 2 artikel menarik
Do you have what it takes to be a successful franchisee
Creating the right ambience for your cafe
ada juga discussion pasal cafe concepts
Maid cafe, Mangga cafe, Uncle Lim's.. kopitiam etc etc...
selamat mencuba.. |
|
|
|
|
|
|
|
masih mencari pengalaman dan belajar sikit-sikit sbb business ni belanja pun besar..
cuma masalahnya alahai .. modal yg besar, tukang masak dan tapak.
Zielah Post at 24-5-2010 20:38
ada satu cara lain untuk bukak kedai makan ni...
buat konsep 'Food Court'...
ko amik kedai corner lot...pastu ko beli seberapa banyak gerai aluminium...letakkan di sekeliling kedai...pastu sewakan...
ko just jual air minuman sahaja...so takyah susah2 nak pikir cari tukang masak...inilah konsep yang dibuat oleh restoran sebelah kedai dobi aku... |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|