View: 26650|Reply: 89
|
resepi ikan patin masak tempoyak
[Copy link]
|
|
Saya baru je masak ikan patin tempoyak...tapi macam x berapa nak kick..so nak minta orang yang berpengalaman masak ikan patin,camne nak jadikan ikan patin tempoyak tu lebih kick.
Ini resepi saya:
1- ikan patin di rendam dalam asam jawa+limau nipis
2-kemudian, 8 tangkai cili padi ditumbuk dengan 1 inci kunyit hidup
3-masukkan sedikit minyak dan bahan (2)+serai yang diketuk+bunga kantan belah dua (diketuk sikit)<-- main bantai je ketuk2
4. kemudian masukkn tempoyak,kacau2
5.then,ikan patin
6.letak brown sugar+ garam (bab ni x pandai lansung nak mengagak,kejap terlebih masin,pehtu letaklah gula,tapi termanis la plak,tambah asam keping,masam la plak..last2 letak garam sikit,3 sudu brown sugar..haih ntah hape2)
7.at the end rasa tu da ade..tapi mcm ade yg kurang...
**oh ye,daun kesum saya xde,so x letak..adakah disebab x letak daun kesum rasa die x sedap??????
nak mintak tolong sapa2 yang berpengalaman,camne nak jadi sedap macam di Restoran Tasik Raban.huhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
x pnh la plk msk ikan patin ltk serai & brown sugar...
biasa msk simple jer..
ikan patin,
tempoyak, cili api& kunyit tumbuk, daun kesom, garam. Klu tempoyak dh cukup msm x yh tmbh asam kping lg. nk kaler cantik, tambahkan cili merah kisar.
Gaulkan semua2 bhn + ikan patin dlm periuk. tambahkan air agak2 tenggelam ikan. perasakan dgn garam. klu suka ltk bunga kantan & daun kunyit leh ler ltk. biasa mak saya msk camni jer.. sedap hingga menjilat jarii |
|
|
|
|
|
|
|
berapa nisbah gula dan garam slalu? |
|
|
|
|
|
|
|
buat masalk lemak bubuh gula ker baru 1st time tahu nie
sy selalu tumbuk bawang besar, bawang putih, cili padi & titik serai.. leburkan semua bahan + air.. mendidih masukkan ikan yg dah lumuq dengan kunyit & garam..
+ asam keping + garam + tempoyak.. agak2 kering + air sikit buat kuah
tue ajer & sangat basic. kalau ada daun kunyit , koyak2 masuk sekali.. |
|
|
|
|
|
|
|
restoran tasik raban ni kat area mana? boleh nk g testing patin masak tempoyak nnt. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 5# airisya
- area ipoh berdekatan dengan stadium..
- lagi satu jalan nak gi ke lenggong... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 4# azima_
saya x buat masak lemak tempoyak..
saya cuma buat masak tempoyak..x letak santan... |
|
|
|
|
|
|
|
masak ikan patin tak pakai santan dan bawang2 kan? |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by afja at 11-8-2010 13:53
gulai tempoyak ikan talapia merah
1ekor ikan talapia sederhana besar (potong la ikut suka. cuci dgn garam+asam jawa)
10 bj cili padi (yg merah. kalu suka pedas bubuh la byk2)
1 inci kunyit hidup
3 btg serai - diketuk
sehelai daun kunyit - disiat2
6 tangkai daun kesum
3 sudu tempoyak baru (best sbb manis lg)
2 keping asam jawa
garam secukup rasa
perasa (kalau nk letak)
air
~ tumbuk cilipadi + kunyit sampai lumat
~ masukkan ikan, air (paras ikan tuh) bahan tumbuk, serai, daun kunyit, daun kesom, asam keping, tempoyak, garam dan perasa dlm periuk
~ msk hingga mendidih dgn api agak slow. jgn kacau ok. dah mendidih tu rasa lah...kalau dh ok. leh la tutup api n serve |
|
|
|
|
|
|
|
er... setahu sy sbg anak jati pahang yg selalu masal patin tempoyak,x pernah pulak letak brwon sugar tu semua... resepi n cara penyediaannya sgt laa simple dah mudah... |
|
|
|
|
|
|
|
1) lumurkan ikan patin dgn tepung gandum supaya lendir & hanyir ikan tu hilang... lg mujarab drpd guna air asam jawa / asam limau
2) tumbuk cili (ikut rasa kepedasan masing2) + bawang merah kecil + kunyit hidup
3) reneh air (agak2 dgn berapa ekor ikan yg nak dimasak) + masukkan bhn2 yg ditumbuk + tempoyak (ltk lebih pun x pe, bg kuah tu pekat & kick)
4) agak2 dah menggelegak, masukkan ikan patin, daun kesum & bunga kantan... SIAPPPPPPPPPPP!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 10# mikoodette
bubuh la resepinya...
aritu lalu kat tepi sg pahang tu.... tp x de jual patin sungai. semua patin sangkar... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 11# mikoodette
dah lumur dgn tepung tu..cuci ke x lps tuh? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply mikoodette
bubuh la resepinya...
aritu lalu kat tepi sg pahang tu.... ...
afja Post at 11-8-2010 13:51
dah.. tgk n3 kat atas..
cik, kalo patin sangkar tu, sah2 lah derang ternah kat persisiran sungai pahang.....
kalo btol2 nak mkn yg patin sungai, sediakan duit lebih2 sbb 1kg pun dah cecah RM60-80... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply mikoodette
dah lumur dgn tepung tu..cuci ke x lps tuh?
afja Post at 11-8-2010 13:54
cuci le afja.... cuci bersih2 dgn air... x caya, lepas cuci bersih2 tu, konpem ikan tu dah x berlendir... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 14# mikoodette
cemana nk beza patin sungai dgn patin sangkar?
yup mmg mahal dgrnya.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 15# mikoodette
semua jenis ikan boleh guna tips nih....
sorry byk tanya pulak |
|
|
|
|
|
|
|
Reply mikoodette
cemana nk beza patin sungai dgn patin sangkar?
yup mmg ma ...
afja Post at 11-8-2010 13:57
kalo yg patin kolam tu x silap kalernye lebih gelap......
kalo yg ternak dlm sungai kalernye cerah... bersih jek.... isi pun cantik..
kalo kat temerloh tu, x yah nak risau laa.. insyaAllah patin2 yg dijual tu semua dlm sangkar sungai jek...
kalo kat tpt lain tu, sy x pasti laa kan... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply mikoodette
semua jenis ikan boleh guna tips nih....
sorry byk tanya pulak
afja Post at 11-8-2010 13:58
selalunye tips nie berguna utk ikan2 air tawar..
kalo ikan laut mcm x sesuai sgt.. sbb ikan laut x laa berlendir mcm ikan air tawar.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 18# mikoodette
kira sama sedap dgn patin sungai pahang yg asli la kan...
sy org jerantut nih |
|
|
|
|
|
|
| |
|