View: 17505|Reply: 9
|
Cara nak mengurus kedai runcit
[Copy link]
|
|
salam,
Saya nak tanya skit psl kedai runcit nie,,
1) camne kite nk urus/semak dari segi stok dan barang dijual yg setiap hari? bile cek bile kedai dh nk tutup ker?
2) cthnya kedai tue ada yg jaga jd camne kite nk elak dr kes2 kecurian duit ataupn brg dlm kedai?
klu nk pkai sistem barcode kos tinggi lgpn nie kedai runcit kecik2 jer...cuma tgh pkir kaedah atau sistem camne yg bleh diguna pakai supaya kedai x rugi & kite bleh trace kalu ada x kena dr segi jualan, stok brg dsd myb ada buku khas utk stok ke jualan ke ataupn excel file.... maaf la byk tnya sy kurang mahir skit bab2 akaun & pengurusan perniagaan nie... |
|
|
|
|
|
|
|
biasanya yg jual kedai runcik, sistem dorang tak berapa sistematik sangat..lebey kepad abagi kepada kepercayaan kepada orng yg tukang jaga tu.. macam orng2 acheh yg aku kenal .. .nak tau untung rugi ke,setiap 3 bulan kira la barang/ hutan/ duit lebih simpanan. baru dapat tau bisnes ok ke tak ok.. pekerja yg jaga kedai tu oke ke tak. |
|
|
|
|
|
|
|
biasanya yg jual kedai runcik, sistem dorang tak berapa sistematik sangat..lebey kepad abagi kepada ...
stfunewbiez Post at 9-11-2010 19:57
ooo...camtu ek jd kne sentiasa monitor & alert klu ada apa2 yg pelik2 skit... |
|
|
|
|
|
|
|
meniaga kedai runcit nieh kena berkire giler...
sbb margin untung, cuma seposen atauu dua puluh sen....
so kesimpulannya..
kalau byk kastemer...
setiap benda termasuklah gula2 yg hargenyer seposen atau dua posen...
kena kira... |
|
|
|
|
|
|
|
meniaga kedai runcit nieh kena berkire giler...
sbb margin untung, cuma seposen atauu dua puluh sen ...
remizati Post at 11-11-2010 14:43
betul, sebab tue sy tgh tnya sape2 dlm forum nie yg ada pengalaman bleh share2 info... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau ikut cara sistematik:-
buat inventory lsiting. setiap brang ada maksumun dan minumum storage.
invest - pakai cash register yg boleh key in code no barang keluar dan harga dsbnya
so billa barang A masuk, cth gula maksimun kena ada 10kg setiap bulan.
hujung minggu / hari buat stock take - kalau gula susut 3kg - tele tak dengan colection cash 3kg.
bila ada sistem inventory - nak order barang pun senang.
tapi staff kita ni kalau dapat yg "tangan magic" ni, buat sistem canggih macam mana pun..dia tetap juga buat hal...
itu belum masuk customer yg pjg tangan...
so kalau nak simple transaction - cari pekerja yg naluri kita rasa bolle trust, berdoa semoga Alllah pelihara bisnes kita, dan tawakal - disamping kasilah inisiatif pada staf cth kalau sales lebih, gaji ebih ker.. |
|
|
|
|
|
|
|
teringat bapak buke kedai runcit tapi kami yg habiskan barang |
|
|
|
|
|
|
|
kalau ikut cara sistematik:-
buat inventory lsiting. setiap brang ada maksumun dan minumum storag ...
hazel23 Post at 13-11-2010 11:25
pekerja tue insyallah xde masalah kot sbb yg jaga kedai tue pn adik cuma nk memudahkan die mengurus kedai jer sbb die br pas SPM jd dr segi pengurusan kedai die xtau sgt... thanks for ur advice hazel |
|
|
|
|
|
|
|
walaupun adik tetap kena tengok2 gak.. ada gak kes adik beradik pun, sekali dia aat keje . abis kedai abang dia yg dia jaga rugi sampai 100k..kedai runcit gak tue, k. pe2 hal pun bertawakal je la. doakan supaya dia tak terdetik utk wat perkara yg utk kepentingan dai sendiri.. |
|
|
|
|
|
|
|
walaupun adik tetap kena tengok2 gak.. ada gak kes adik beradik pun, sekali dia aat keje . abis keda ...
stfunewbiez Post at 15-11-2010 18:29
insyallah, thanks 4 ur advice st... |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|