View: 11012|Reply: 44
|
NK RESEPI UNTUK BURGER
[Copy link]
|
|
AS SALAM n hye alll..
aku nk tanya pendapat otai2 burger la...cmner nk lariskan n sedapkan burger?
aper stratergi nk pakai?
aper resepi yg ader?
blh share x>?
tq |
|
|
|
|
|
|
|
saya bukan lah otai burger tp adik saya ada buat stall burger dan alhamdulillah menjadi le jugak.
byk stall burger kat tempat saya suka potong daging burger tu tengah2 dan masak sampai garing. adik saya tak buat mcm tu...daging burger tu dia tak potong....masak mcm tu je...kiranya mcm half cooked le. than utk dressing...letak potongan nenas sikit.
hasilnya ....memang superb burger dia. lain le dari yg lain kat tempat saya ni... |
|
|
|
|
|
|
|
saya bukan lah otai burger tp adik saya ada buat stall burger dan alhamdulillah menjadi le jugak.
...
norzyy Post at 7-9-2011 12:27
ouh...thz bg idea..
leh p wat lawatan kat kedai x?tmpt nyer kat mana? |
|
|
|
|
|
|
|
buger suma rs lbh kurg je. mmg sedap. tp kreativiti tu yg bole lariskn jualan.
sy pnh jmpe burger letak jagung la, kacang la.....
ada pulak tu letak epal, potong nipis tp letak 2 helai je, hrge mak aihhh rm5 weh.
tp sbb nama glamor, laku jer.... pelik tp benar |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 4# I.d
sedap x?
yup mmg burger smua samer...dats one nk bg my one ni special ckit...ader idea? |
|
|
|
|
|
|
|
1. jgn potong tengah daging burger tu
2. masa masak daging jgn ditekan2 daging tu. segala jus n rempah2 perasa daging akan keluar dan dibuang begitu je.. hasilnya x sedap.
3. bawang n tomato serta cili/tomato sos/mayonese agak2 patut. bukan kedekut tp nak elak berlebihan. kalu berlebihan sos akan mencair n meleleh kuar dalam bungkusan kerana burger tu panas baru dimasak. susah nak makan, burger jd basah n melekit. yg rasa cuma sos bukan burger. customer xdpt nak enjoy burger.
#sesetengah tpt akan bungkus burger guna bekas take-away yg bekas plastic mcm polisterine tu. guna bersaiz sesuai. than bg 2 peket sos cili/tomato. hasilnya; burger tak terpenyek, sos tak mencair dan melekit. |
|
|
|
|
|
|
|
1. jgn potong tengah daging burger tu
2. masa masak daging jgn ditekan2 daging tu. segala jus n re ...
cmf_Pandora Post at 9-9-2011 16:44
thz bro...nice one...tq sgt2...ader buka gerai burger ke?
cm ader pengalaman je.. |
|
|
|
|
|
|
|
ade org pakai ilmu nak lariskan burger...ade seorg tuh dia simpan semua bun burger tuh dlm seluar dalam yg tak basuh..ko cube ler.. |
|
|
|
|
|
|
|
saya xde bsness burger cuma sy ada sikit pengetahuan F&B
insyaallah dgn kemampuan yg ada satu hari nti akan mula juga bsness ni... berminat cuma masa nak adjust dulu. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 8# itamrazali
aduhai bro...msk air tol cdgn ni...haha |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 9# cmf_Pandora
so klu dh buka nnt leh la share knowledge nnt...sme2 blaja,,, |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 11# pdod
insyaallah, sama sama kita berdoa semoga berjaya |
|
|
|
|
|
|
|
macam mana nak buat sos buger sendiri? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 13# silenceprotess
beli n msk balik...ader proses dia...tp nk wat sos cmna?
black pepper ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 14# pdod
sos cili n sos black paper... rasa buger kat kampung baru,bukit mertajam guna sos buat sendiri sbb tu sedap.. dgr dr kawan2.. |
|
|
|
|
|
|
|
kdg2 resepi dan kesedapan sesuatu makanan tu eloklah diproses sendiri.
lagi jimat, selain bersih, tp klu nak tahu buatan sendiri ni kita buat dgn kasih syg....
dr kasih sayang itulah makanan akn jd sdp |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 15# silenceprotess
ouh...xpernah mkn ag ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 16# alzan
hehe...nice advance...ok nnt njk try wat... |
|
|
|
|
|
|
|
ajar lah saya mcm mana nak buat sos? |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|