|
tadi saya ada buat kek coklat dan mengikut sebijik resepi tersebut.kek tersebut naik dengan elok bila dibakar.then, bila dah masak,turun semula kenapa hal ini berlaku? |
|
|
|
|
|
|
|
baca bismillah tak bila wat?? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 2# noursuci
letak 1 sudu teh je, bnyak sangat ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 3# najwanajmi
alhamdulillah,xlupa baca lagi |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 6# leylapple
ovalette tu apa ye? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply leylapple
ovalette tu apa ye?
micci Post at 16-11-2011 14:32
Ovalette dikenali sebagai cake stabilizer [emulsifier] atau pemantap kek. Ia bertujuan untuk memberikan kelembutan dan kegebuan pada kek span terutamanya yg menggunakan cecair seperti susu, jus buah dan lain2. Ia memudahkan cecair berkenaan bercampur elok dengan telur, gula, butter dan sebagainya. Juga selalu digunakan dalam pembuatan swiss roll.
my aunt kata, kalo nak kek kembang tak madot (robohla), baik guna ovalette.byk dijual di kedai2 kek supplier
|
|
|
|
|
|
|
|
yeke? sebelum ni wat kek memang jadi |
|
|
|
|
|
|
|
xtahula |
|
|
|
|
|
|
|
ada few reasons.
1.cake belum cukup masak.
2.perubahan suhu yang drastik..tambah2 kalau cake tu jenis yang fragile |
|
|
|
|
|
|
|
lama sangat duduk dalam pan kot..dah masak tunggu sejuk sekejap pastu kene terbalikkan atas rak kek |
|
|
|
|
|
|
|
Cuba inform apa detail resepi kek tu, so that boleh komen.Kadang-kadang resepi pun bukannya selalu betul sebab ada typing error. Walau macam mana pun banyak sebab kek tenggelam.
suhu oven terlalu tinggi biasa kalau bakar kek suhu antara 150-180C,
pukul mentega & gula tak cukup gebu, kek tak cukup masak , tolong uji guna lidi.sebab kadang-kadang tak semua oven sama.
kedudukan kek salah.mesti letak kek kat rak tengah.api atas & bawah lagi bagus kalau oven tu kipasnya boleh switch on or off sebab kalau masak kek off kipas.guna kipas bila bakar biskut aje sebab kipas fungsinya mengeringkan.
Last but not least terlebih baking powder. |
|
|
|
|
|
|
|
ada panaskan oven dulu tak? suhu pulak cmne? kene guna api atas dulu utk 20 minit pertama, dan atas bawah sampai masak.. 20 minit pertama jgn buka pintu oven |
|
|
|
|
|
|
|
terlebih pukul kot....ataupun tersalah step...
pernah buat kek pisang...
dri luar tgk cantik jek kek tu naik...
sekali tu....bila dah masak...kuar dri oven...
abis....abis mendappppp.....turun balik...bantat rupanya kek adif...
rupa2nya adif dah slh step...
patutnya tepung masuk kendian
tapi adif masuk tepung dulu bru pisang...
jadik adunan tu jadik berat...
soo....micci cube igt balik...
adakah step2 yg micci wat tu btl...
ehh...tercerita kek adif plak... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 17# yasminz
kak...bru LIKE page akak... |
|
|
|
|
|
|
|
Antara sebab sebabnya kek "tenggelam" di tengah.
Some Reasons Why Cakes Sink or Fall In The Middle:
Cakes will sink or fall because:
1). Overbeating – too much air is incorporated into batter.
2). Underbaking - Oven temperature too low and/or too short a baking time.
3). Over or under measurement of liquid or under measurement of flour.
4). Using too small or large of a baking pan.
5). Moving or jarring cake before sufficiently baked or opening the oven door before cake sets.
Note: Only open oven door if absolutely needed, one-half to three-quarter's way through baking.
6). The most common error has to do with the oven temperature. Make sure you have an oven thermometer to test your oven for accuracy.
7). Depending on the recipe if you fold in egg whites, if not beaten fully or folded in too harshly, the cake could fall.
8). Even creaming the butter and sugar too much or too little can cause problems. |
|
|
|
|
|
|
|
Aku tercari-cari juga tread berkaitan kek tak jadi nie...kat sini baru jumpa....aku nie buat kek kukus jer...kek coklat dan kek butter dah pernah buat dan menjadi,yang aku geram bila try buat cheese kek,kek tak menjadi,kek macam bantat,lepas tu bila potong makan macam bingka pulak...aku tak pernah guna d ovalete, dan tepung naik sendiri sebelum nie,tepung selalu aku guna tepung gandum campur baking soda dgn baking powder jer...
Cheese cake aku guna tepung naik sendiri tuh,dgn tepung jagung sikit,ovellate,susu pekat,telur,butter...apa yang tak kena kek jadi macam bingka lempeng,tak naik...geram...lepas aku buat sekali tak naik,aku fikir aku pakai loyang besar muat2 dgn pengukus mungkin x cukup wap,aku buat kali kedua guna loyang kecik jer...tetap tak naik jadi masalah yang sama,masa dah cukup satu jam,buka tudung pengukus,nampak kek tu naik,tengok berselindung foil,bila angkat keluar,buka foil,kek turun..pelan2..bila sejuk dah macam bingka lempeng pulak....sakitnyaa hati...2 kali buat dah nie...encik hasben siap perli2 lagi....
tolong pakar2 kek sekelian.... |
|
|
|
|
|
|
| |
|