CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 22489|Reply: 40

Cara menggoreng ikan keli supaya tidak letup?

[Copy link]
Post time 19-10-2012 04:32 PM | Show all posts |Read mode
selalu goreng ikan keli letup2.. so, ada tak petua yang bagus....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2012 04:51 PM | Show all posts
tutup la kuali ngan penutup.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 04:52 PM | Show all posts
ak x de petua...
tp kalo ak goreng keli,
mula2 ak kasi panas minyak mcm biasa...jgn bagi api besar sngt..
then bila dh betul2 panas baru masukkan ikan keli yg nak digoreng...
then katup kuali 2 pkai penutup periuk...
bila rasa nak terbalikkan ikan,
buka penutup and terbalikkan ikan keli tadi then tutup balik...
setakat ni bila buka penutup kuali masa nak terbalikkan ikan keli x pnh plak ikan 2 meletup..
yg penting tt kena pndai control api jer..
jgn pkai api besar..
mmg confirm minyak ikan keli akn meletup2...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2012 06:29 PM | Show all posts
CintaPink posted on 19-10-2012 04:51 PM
tutup la kuali ngan penutup.

haha..betol tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2012 06:31 PM | Show all posts
babydevil posted on 19-10-2012 04:52 PM
ak x de petua...
tp kalo ak goreng keli,
mula2 ak kasi panas minyak mcm biasa...jgn bagi api besar ...

tu cara selamat lar kiranya kan...
tau, tapi mana lar tau ada sesiapa kat sini ada petua tradisional..
tak pyh pakai penutup pon tak letup...

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2012 11:03 AM | Show all posts
sy x makan ikan keli...jadi memang x pernah goreng..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-10-2012 05:09 PM | Show all posts
tos ikan pastu pakai penutup
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2012 07:49 AM | Show all posts
cuba try ni...masa minyak dh panas..masukkn sesudu tepung...pastu bru masuk ikan keli....:-)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-10-2012 08:33 AM | Show all posts
halimatun posted on 21-10-2012 07:49 AM
cuba try ni...masa minyak dh panas..masukkn sesudu tepung...pastu bru masuk ikan keli....:-)

thanx..akan ku coba...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 09:03 AM | Show all posts
halimatun posted on 21-10-2012 07:49 AM
cuba try ni...masa minyak dh panas..masukkn sesudu tepung...pastu bru masuk ikan keli....:-)

ahahah...mmg betul petua nie...hubby i slalu masak ikan keli ngan style camnie...tk ler meletup2...
ngan minyak terpercik2...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 09:13 AM | Show all posts
pakai tudung periuk buat perisai
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 04:41 PM | Show all posts
campak asam keping masa menggoreng..ini petua mak saya
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2012 02:04 PM | Show all posts
mcm mana pulak dgn sotong goreng tepung?
letup2 nye...wah melampau2 weih
takut aku..
ada petua tak?
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2012 12:16 AM | Show all posts
xAthenax posted on 23-10-2012 12:05 PM
saya sendiri campak asam keping sebelum  mengoreng ikan
dan
ikan kena betul2 kering

..
sy pun selalu guna asam keping kalo goreng ikan keli n minyak kena betul2 panas...

Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2012 12:15 PM | Show all posts
banyak gak petua kot...

selain dari yg kat atas2 tu..(semua pun bolih dipakai)..
campakkan garam dlm minyak panas tu boley gak..

sama je utk semua jenis makanan yg bila di goreng meletup2..
samada garam, asam keping atau tepung..

kadang tu cekodok ikan bilis pun melatooppp..hancus lengan mulus ku...mengelembung...sakit weh..
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2012 10:49 PM | Show all posts
senang2 ttp je la dgtudung periuk..masa nk blk ttp dulu api..pastu bukak blk sonang..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-10-2012 11:04 AM | Show all posts
petua mak saya jugak, letak asam keping..jarang kitorang tutup dengan periuk, melainkan nak cepat masak dalam.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2012 02:58 PM | Show all posts
biasanya ira letak asam keping utk elak ikan melekat kat kuali biasa. kalau pakai non-stick nyer kuali.. tak letak. bab ikan keli meletup nih setakatnih belum ada jalan keluar lagi.. kalo silap gaya.. lps balikkan ikan tu pun sempat meletup lagi sebelum nak tutup. nak goreng ayam pun kekadang meletup gak.. selalu la dapat 'tanda' kalau ada aktiviti menggoreng nih..
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 09:41 AM | Show all posts
Rebus je ikan tu.. kompem die x meletop
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2012 12:41 AM | Show all posts
cagOO posted on 31-10-2012 09:41 AM
Rebus je ikan tu.. kompem die x meletop

hehehe...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-1-2025 06:34 PM GMT+8 , Processed in 0.074073 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list