View: 22489|Reply: 40
|
Cara menggoreng ikan keli supaya tidak letup?
[Copy link]
|
|
selalu goreng ikan keli letup2.. so, ada tak petua yang bagus.... |
|
|
|
|
|
|
|
tutup la kuali ngan penutup. |
|
|
|
|
|
|
|
ak x de petua...
tp kalo ak goreng keli,
mula2 ak kasi panas minyak mcm biasa...jgn bagi api besar sngt..
then bila dh betul2 panas baru masukkan ikan keli yg nak digoreng...
then katup kuali 2 pkai penutup periuk...
bila rasa nak terbalikkan ikan,
buka penutup and terbalikkan ikan keli tadi then tutup balik...
setakat ni bila buka penutup kuali masa nak terbalikkan ikan keli x pnh plak ikan 2 meletup..
yg penting tt kena pndai control api jer..
jgn pkai api besar..
mmg confirm minyak ikan keli akn meletup2... |
|
|
|
|
|
|
|
CintaPink posted on 19-10-2012 04:51 PM
tutup la kuali ngan penutup.
haha..betol tu..
|
|
|
|
|
|
|
|
babydevil posted on 19-10-2012 04:52 PM
ak x de petua...
tp kalo ak goreng keli,
mula2 ak kasi panas minyak mcm biasa...jgn bagi api besar ...
tu cara selamat lar kiranya kan...
tau, tapi mana lar tau ada sesiapa kat sini ada petua tradisional..
tak pyh pakai penutup pon tak letup...
|
|
|
|
|
|
|
|
sy x makan ikan keli...jadi memang x pernah goreng.. |
|
|
|
|
|
|
|
tos ikan pastu pakai penutup
|
|
|
|
|
|
|
|
cuba try ni...masa minyak dh panas..masukkn sesudu tepung...pastu bru masuk ikan keli....:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
halimatun posted on 21-10-2012 07:49 AM
cuba try ni...masa minyak dh panas..masukkn sesudu tepung...pastu bru masuk ikan keli....:-)
thanx..akan ku coba...
|
|
|
|
|
|
|
|
halimatun posted on 21-10-2012 07:49 AM
cuba try ni...masa minyak dh panas..masukkn sesudu tepung...pastu bru masuk ikan keli....:-)
ahahah...mmg betul petua nie...hubby i slalu masak ikan keli ngan style camnie...tk ler meletup2...
ngan minyak terpercik2...
|
|
|
|
|
|
|
|
pakai tudung periuk buat perisai |
|
|
|
|
|
|
|
campak asam keping masa menggoreng..ini petua mak saya |
|
|
|
|
|
|
|
mcm mana pulak dgn sotong goreng tepung?
letup2 nye...wah melampau2 weih
takut aku..
ada petua tak? |
|
|
|
|
|
|
|
xAthenax posted on 23-10-2012 12:05 PM
saya sendiri campak asam keping sebelum mengoreng ikan
dan
ikan kena betul2 kering
..
sy pun selalu guna asam keping kalo goreng ikan keli n minyak kena betul2 panas...
|
|
|
|
|
|
|
|
banyak gak petua kot...
selain dari yg kat atas2 tu..(semua pun bolih dipakai)..
campakkan garam dlm minyak panas tu boley gak..
sama je utk semua jenis makanan yg bila di goreng meletup2..
samada garam, asam keping atau tepung..
kadang tu cekodok ikan bilis pun melatooppp..hancus lengan mulus ku...mengelembung...sakit weh.. |
|
|
|
|
|
|
|
senang2 ttp je la dgtudung periuk..masa nk blk ttp dulu api..pastu bukak blk sonang.. |
|
|
|
|
|
|
|
petua mak saya jugak, letak asam keping..jarang kitorang tutup dengan periuk, melainkan nak cepat masak dalam. |
|
|
|
|
|
|
|
biasanya ira letak asam keping utk elak ikan melekat kat kuali biasa. kalau pakai non-stick nyer kuali.. tak letak. bab ikan keli meletup nih setakatnih belum ada jalan keluar lagi.. kalo silap gaya.. lps balikkan ikan tu pun sempat meletup lagi sebelum nak tutup. nak goreng ayam pun kekadang meletup gak.. selalu la dapat 'tanda' kalau ada aktiviti menggoreng nih.. |
|
|
|
|
|
|
|
Rebus je ikan tu.. kompem die x meletop |
|
|
|
|
|
|
|
cagOO posted on 31-10-2012 09:41 AM
Rebus je ikan tu.. kompem die x meletop
hehehe...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|