CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 16236|Reply: 42

Tauhu Bunga - [update] dah dapat resepi :)

[Copy link]
Post time 17-5-2013 10:05 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua chef2 bod resepi yang pandai memasak,

i nak tanya pasal sejenis makanan ni kot2 ada sesapa tahu resepinya
baru2 ni i ada beli satu jenis snack ni
kulit wantan, filling dia macam ada tauhu lecek campur telur dgn kacang panjang, carrot etc
i suka sgt tapi mahal nak beli
ingatkan nak buat sendiri tapi tak reti pulak
kot2 ada sesapa yg pernah masak boleh tak share resepi tu
bawah ni gambar sebenar





Last edited by cmf_jeangrey on 17-5-2013 05:05 PM

Related threads

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2013 01:31 PM | Show all posts
gambar takde..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 03:22 PM | Show all posts
ada jumpa link ni tapi lom try lagi

http://ninamirza.blogspot.com/20 ... rbalik-berinti.html
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 03:51 PM | Show all posts
Oooo..kuih ni kami panggil kuih pecah dara..

Memang sedap kuih ni.  i buat xpernah tapi pernah nampak org jual kat kg baru, gerai org jual kuih-muih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2013 04:57 PM | Show all posts
attyra posted on 17-5-2013 03:22 PM
ada jumpa link ni tapi lom try lagi

http://ninamirza.blogspot.com/2013/03/tauhu-bunga-tauhu-terba ...

terima kasih yea
gitu rupanya nak buat tauhu bunga ni
tak terfikir lak nak google
nama tu pun i agak2 je huhu

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2013 05:00 PM | Show all posts
Juadah posted on 17-5-2013 03:51 PM
Oooo..kuih ni kami panggil kuih pecah dara..

Memang sedap kuih ni.  i buat xpernah tapi per ...

amboiii nama seksi sungguh...
seb baik rasanya sedap



Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-5-2013 12:38 PM | Show all posts
itu tahu kering yang bulat2 tu ea?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2013 01:26 PM | Show all posts
hest posted on 27-5-2013 12:38 PM
itu tahu kering yang bulat2 tu ea?

yea, yg jenis kering org guna dalam mi kari gak....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2013 02:10 PM | Show all posts
cmf_jeangrey posted on 27-5-2013 01:26 PM
yea, yg jenis kering org guna dalam mi kari gak....

ok.. nampak macam senang.. dah pernah try buat tak? kalau sumbat isi dia tu.. pastu kita goreng terbalik, isi dia tak kuar ea?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2013 03:15 PM | Show all posts
hest posted on 27-5-2013 02:10 PM
ok.. nampak macam senang.. dah pernah try buat tak? kalau sumbat isi dia tu.. pastu kita goreng te ...

honestly belum sempat cuba lagi, cari tauhu kt kedai runcit asyik takde stok
tapi mengikut blog tu, minyak tu separuh ketinggian tauhu tu
maksudnya jangan goreng tenggelam sbb isinya mungkin akan terkeluar
lepas masak bahagian bawah, terbalikkan, time tu isi tak boleh nk keluar sbb terdampar kt dasar fyring pan
cam tu la lebih kurang...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 03:30 PM | Show all posts
cmf_jeangrey posted on 27-5-2013 03:15 PM
honestly belum sempat cuba lagi, cari tauhu kt kedai runcit asyik takde stok
tapi mengikut blog t ...

eh tak.. dia cakap goreng yang kelopak dulu.. maknanya tertonggeng dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 05:06 PM | Show all posts
suke TAUHU !!!
tq for sharing,,
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2013 05:08 PM | Show all posts
hest posted on 27-5-2013 03:30 PM
eh tak.. dia cakap goreng yang kelopak dulu.. maknanya tertonggeng dulu..

ooo sudah tukar lah tuuuu (sathia punya tagline)
betul la kelopak dulu tapi kan uol kalau nk try bontot dulu pun ok gak
haih terliur pulak akan kesedapan tauhu bunga ni....



Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 06:16 PM | Show all posts
saya ada buat tp kulit tak bentuk bunga pula...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-5-2013 06:34 PM | Show all posts
cherry08 posted on 27-5-2013 06:16 PM
saya ada buat tp kulit tak bentuk bunga pula...

ikut blog tu katanya goreng bahagian kelopak dulu
bila dah masak dan garing, kelopak tu akan terbentuk sendiri
pastu baru terbalikkan



Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2013 03:16 PM | Show all posts

Salam,
just nak share sikit je dengan kakak2 kat sini..
saya mmg selalu buat tauhu ni terutamanye time openhous raye atau ape2 majlis kat umah saya..atau time boring ujung minggu..
arwah mama saya pon sgt suke tauhu terbalik ni..sgt sedap..nape terbalik???sbb mase manggoreng kite kene terbalikkan tauhu ni..
kulit luar saya gunekan tauhu pok (heheh bukan pork ek)..sebungkus besar rm5 harge dia..
nak buat kelopak die tu..kene potong sket (potong atau gunting pangkah) kat ujung tauhu dan terbalikkan yg luar masukkan dalam yg dalam keluar..
isi tauhu jgn di buang..sbb boleh dicampur nnti dgn inti..
inti pulak boleh la ikut suke hati nak letak inti ape..
macam saya..saya lebih suka letak isi ayam yg di campur udang..lada sulah daun bawang..bawang holland dan sikit garam....sbb isi udang akan buat inti rase manis2 sedap..
walau ape pon inti yg kite buat..jgn lupe  campurkan sebijik telor dalam bahan inti tu yg akan bertindak sebagai gam untuk melekatkan inti tadi..
jd nanti mase menggoreng tauhu tebalik ni tak de la terburai inti tu dari tauhu tu...
mase menggoreng pulak..untuk dapatkan kelopak tu..
goreng tauhu dlm keadaan terbalik iaitu kelopak kebawah..myak tak boleh banyak sgt sbb nanti tauhu tergolek2 dlm minyak..maka akan terkuncuplah kembang kelopak tauhu tu..heheheh
bile kelopak dah jadi bolehlah di terbalikkan bahagian yang atas kebawah..api biar sederhana je jgn kuat sgt..
dah masak boleh la di hidang mkn dgn sos..

kalau buat tauhu ni saya selalu buat sos hasil ciptaan sendiri..
saya blenderkan lada merah..lada cili..halia..bawang putih..tomato 2 bijik..serai sebatang..pastu masak atas dapor dgn api perlahan..
letak sikit sos cili utk cantikkan warne sos..letak sikit gule..garam dan perahan limau sikit..
wallah...

sekian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-5-2013 03:32 PM | Show all posts
otrokiut posted on 28-5-2013 03:16 PM
Salam,
just nak share sikit je dengan kakak2 kat sini..
saya mmg selalu buat tauhu ni terutamany ...

terima kasih ye sbb kongsi resepi ni otroman kiut
kalau tak keberatan, share lah resepi lengkap termasuk sos awak tu
boleh la kami cuba nanti pastu bagi review later


Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2013 03:39 PM | Show all posts
cmf_jeangrey posted on 28-5-2013 03:32 PM
terima kasih ye sbb kongsi resepi ni otroman kiut
kalau tak keberatan, share lah resepi lengkap t ...

boleh2...
nanti saya taip cantik2 resepinye sbb sy ni kalo masak ikut suke ati je nak letak ape..
tak pernah ade sukatan..
tapi sejak mama saya meninggal baru 6 bulan yg lepas ni..sy dah tak de mood nak buat tauhu terbalik ni lagi...
sebab arwah yg suke sgt mkn tauhu ni..sambil mkn nanti arwah mama akan senyum2 kat saye....
hmmm..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-5-2013 03:52 PM | Show all posts
otrokiut posted on 28-5-2013 03:39 PM
boleh2...
nanti saya taip cantik2 resepinye sbb sy ni kalo masak ikut suke ati je nak letak ape.. ...

sorry to hear that
awk share resepi pun dpt pahala



Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2013 03:12 PM | Show all posts
dh lama tingin bt tauhu ni...agk2 rajin x nnt..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 01:09 AM GMT+8 , Processed in 0.119382 second(s), 37 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list