View: 36824|Reply: 20
|
Sambal Ikan Bilis Sedap...
[Copy link]
|
|
Edited by fortiori13 at 23-10-2021 11:03 AM
Saya sangat suka makan nasi dengan sambal ikan bilis, kadang-kadang ulang setiap hari pun tak pe, kat sini saya kongsikan resipi sambal ikan bilis yang biasa saya sediakan dengan rakan-rakan semua, makan dgn nasi lemak mmg terangkat habis, huhuhu...
Bahan-bahan (3-4 orang):
2 senduk cili giling/kisar
2 biji bawang besar (dihiris)
3 biji bawang merah kecil
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 mangkuk ikan bilis (saiz sederhana)
sedikit belacan (dibakar)
Suku cawan air asam jawa
Garam dan gula
Cara penyediaan:
1. Ikan bilis direndam dan dibasuh bersih. Asingkan kpd dua bahagian.
2. Tumbuk sebahagian ikan bilis, bawang merah kecil, bawang putih dan halia hingga lumat, ketepikan.
3. Goreng baki ikan bilis hingga separuh garing, angkat dan toskan.
4. Tumis bahan yang tumbuk dan juga bawang besar hiris sehingga kekuningan kemudian masukkan cili geling bersama dengan belacan, kacau hingga garing.
5. Masukkan ikan bilis yg digoreng separuh tadi, air asam jawa, gula dan garam dan kacau hingga pekat dan naik minyak.
Sedia untuk dimakan, selamat mencuba!! Last edited by fortiori13 on 3-6-2013 05:40 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
cili kering + bawang merah @ besar + belacan sahaja.. blend kan suma. simple tapi sedap. . tumis biar sambalnya garing2. . ikan bilis digoreng terlebih dahulu. . sedap |
|
|
|
|
|
|
|
2 senduk cili. . 1 cawan air asam?? byk ye air asam. . .
kadang2 tak berkenan dgn sambal ikan bilis di sesetengah tempat (kedai makan terutamanya) sambalnya cair mcm air.. ikan bilis punye banyak, lembik2 x digoreng lgsg. . dan cilinya mentah tak brp masak. . tak ditumis garing2 |
|
|
|
|
|
|
|
Alamak, saya tersilap, sbnanye cuma suku cawan air asam je, tq ye sbb alertkan...
sy pn tak gemar kan bilis yang lembik, sbb tu sy goreng separuh garing ikan bilis tu then baru masukkan dlm sambal n masak sambal lama2 atas api sampai kering..
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau sambal udang,boleh x pakai resepi kt atas..cuma tukarkan ikan bilis dgn udang..leh x |
|
|
|
|
|
|
|
carly nye sambal ikan bilis plak selalu yang kering... ala2 sambal itam pahang... resepinya...
cili padi
ikan bilis
bawang merah
bawang putih
kicap sikit
asam keping... - mana nak cari asam belimbing kan.. susah kat kl nie...
caranya :-blend cili, bawang merah, bawang putih... kemudian panaskan kuali... masukkan semua bahan... masak sampai kering.... tahan lama dan sangat sedap makan dengan nasi panas.... ni pun hubby suka.... |
|
|
|
|
|
|
|
carly_lah posted on 4-6-2013 11:34 AM
carly nye sambal ikan bilis plak selalu yang kering... ala2 sambal itam pahang... resepinya...
cil ...
mmg carly, nak dapat asam belimbing balik kampung baru dapat, tq for the recipe... akan dicuba dlm masa terdekat
|
|
|
|
|
|
|
|
fortiori13 posted on 4-6-2013 11:36 AM
mmg carly, nak dapat asam belimbing balik kampung baru dapat, tq for the recipe... akan dicuba dlm ...
kan... stok kat umah pun ada lagi tue.... cuma hubby pesan jgn buat pedas sgt... dia x tahan... kalu ikutkan mmg sambal tu pedas kan
|
|
|
|
|
|
|
|
Edited by fortiori13 at 23-10-2021 11:05 AM
Sy tak kuat mkn pedas, jdi sy lebihkan gula biar jadi manis...
Cili padi tu tak kesah cili padi merah atau hijau ke? |
|
|
|
|
|
|
|
MistrezHermanaz posted on 4-6-2013 10:47 AM
kalau sambal udang,boleh x pakai resepi kt atas..cuma tukarkan ikan bilis dgn udang..leh x
Blh mistrez cuma tak perlu tumbuk bawang dgn ikan bilis, just tumbuk bawang merah, bawang putih & halia je...
|
|
|
|
|
|
|
|
ayuniaa posted on 1-6-2013 11:43 PM
cili kering + bawang merah @ besar + belacan sahaja.. blend kan suma. simple tapi sedap. . tumis bia ...
Betul, kalau tak ikan bilis tak goreng nnt dia lembik jd tak sedap sambal...
|
|
|
|
|
|
|
|
fortiori13 posted on 4-6-2013 12:19 PM
Blh mistrez cuma tak perlu tumbuk bawang dgn ikan bilis, just tumbuk bawang merah, bawang putih & ...
i see..bahan2 yg kt atas tu sume boleh masuk kecuali bilis je kn..belacan pon boleh ek
|
|
|
|
|
|
|
|
Yup, masuk semua kecuali ikan bilis, temasuk becalacn sekali. Masak sampai garing & lebihkan gula sikit kalau suka manis... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau renehkan bahan tumisan tu lama sikit pun sedap..biar sampai pecah minyak |
|
|
|
|
|
|
|
Haah, sambal ni mmg lbh sedap kalau tumis smpai pecah minyak dan garing... |
|
|
|
|
|
|
|
alahai sedapnya sambal ikan bilis... teringat nasi lemak plak.. nak tambah sedap letak gula merah sikit dalam sambal tu.. lagi la bertambah nasi.. hihi |
|
|
|
|
|
|
|
salam. nak lagi sedap cuba guna gula kabung dan sedikit kicap manis. |
|
|
|
|
|
|
|
cendana_am posted on 21-5-2014 06:19 PM
salam. nak lagi sedap cuba guna gula kabung dan sedikit kicap manis.
Sy pun letak gula kabung kalo masak sambaltumis. Lagi sedap dan sambal kurang pedas. Masak lama biar sampai pecah minyak |
|
|
|
|
|
|
|
tumis cili klu betul2 garing sampai pecah minyak, mmg djamin sambal bilis akan sedap.. |
|
|
|
|
|
|
|
Wah menarik !!! Tq for the resipi~~ |
|
|
|
|
|
|
| |
|