|
Buah kiwi boleh dijadikan lauk dan pemanis mulut. Kami kongsikan kepada anda resepi ramadan daripada buah kiwi yang boleh anda cuba di rumah. JEM BUAH KIWI dan ASAM PEDAS STAIL NYONYA DENGAN BUAH KIWI.
Bahan-bahan:
4 sudu besar jus limau atau jus lemon
250g gula
1 sudu kecil agar powder
Cara-caranya:
Buah kiwi dibuang kulit, dipotong kecil. Letakkan buah kiwi yang sudah dipotong kecil ke dalam periuk kecil. Letakkan jus limau atau lemo ke dalam adunan.
Gula dan agar powder disatukan dan kacau sebati. Selepas itu, bolehlah masukkannya ke dalam periuk. Masak lebih kurang 15 minit dan biarkan adunan tadi menjadi pekat.
Bila jam kiwi dah siap, masukkan ke dalam bekas dan sejukkan. Jam kiwi akan bertahan selama 1 hingga 2 minggu.
KAT BAWAH NI PULA ASAM PEDAS SPECIAL
Bahan-bahan:
3 biji buah kiwi, dipotong bentuk wedges
75ml minyak masak
600g ikan
1 sudu kecil garam, perasa
1 1/3 sudu besar gula
4g asam jawa
650ml air
Bahan-bahan cili pes:
15g cili kering
3 batang cili merah
100g bawang merah, dihiris
2 batang serai
5g kunyit, dihiris
5g pes udang
125ml air
*Anda boleh gunakan ikan ikut selera, contohnya ikan merah, senangin ataupun bawal putih
Cara-caranya:
Masukkan cili kering ke dalam air suam selama 15 minit untuk dilembutkan. Toskan selepas kesemua cili kering dan buang biji.
Letakkan cili kering, cili merah, bawang merah, serai, kunyit, pes udang dan 125ml air ke dalam mesin pengisar. Kisarkan kesemua bahan.
Peram asam jawa dengan 650ml air, perap guna tangan sehingga keluar jus. Buang biji.
Panaskan kuali dan masukkan adunan yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau.
Selepas itu, masukkan air perahan asam jawa. Masukkan halia, garam dan gula. Biarkan sebati selama 5 hingga 6 minit. Dan selepas itu, barulah masukkan ikan dan masak selama 6 hingga 8 minit. Seterusnya, masukkan buah kiwi. Cuba rasa ikut selera anda. Bila dah siap, boleh dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA DAN BERBUKA!
|
|