CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 51721|Reply: 29

Nasi Katok

[Copy link]
Post time 15-11-2013 03:54 PM | Show all posts |Read mode
Edited by rosasa at 8-4-2016 03:26 PM

Saya nak kongsi resepi Nasi Katok , Nasi Katok ni sangat popular di Brunei DS dan merupakan local dish di sana. Ada sejarah sendiri sehingga digelar Nasi Katok.

Alkisah pada zaman dahulu kala tinggal sebuah keluarga di daerah ong sumping masih dekat dengan Bandar sri Begawan,yang menjual nasi bungkus tetapi keluarga itu hanya menjualnya pada malam hari,seperti halnya nasi katok nasi katok yang dijual saat ini rata rata dijual malam hari dan banyak yang buka sampai 24 jam.

Kerana dijual pada malam hari sehingga para pembelinya harus mengetuk pintu terlebih dahulu untuk bisa mendapatkan sebungkus nasi tersebut,kemudian dia menamakanya nasi katok.Dialah pencetus lahirnya nasi katok yang saat ini telah menjamur diseluruh pelosok Negara Brunei darussallam.


Nasi Katok basically ialah nasi putih, sambal nasi katok dan ayam. Kadang2 ada lauk lain untuk ganti ayam seperti ikan bilis. Nasi Katok ni yang spesel sambalnya. Berikut resepi sambal nasi katok saya yang saya olah dari resepi asal.


Resepi Sambal Nasi Katok Brunei


6 labuh Bawang Besar (Dikisar)
6 ulas Bawang Merah (Dikisar)
6 ulas Bawang Putih (Dikisar)
1 Inci Halia (Dikisar)
10 Tangkai  Cili Kering  (Dikisar)
Beberapa biji Cili Padi (Dikisar)
1 Inci belacan
Sedikit air
gula,garam,ajino scukupnya.
Minyak.


Caranya;
1. Kisar bawang besar. Asingkan.

2. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia bersama-sama. Asingkan.


3. Panaskan minyak , anggaran 2 sudu besar.


4. Masukkan bawang besar ke dalam minyak yang panas tadi. Kacau hingga naik bau.
5. Masukkan campuran bawang putih, bawang merah dan halia. Kacau lagi hingga sebati. Biarkan seketika.
6. Kemudian masukkan cili kering dan cili padi yang telah dikisar tadi. Kacau lagi sehingga sebati.
7. Selepas seketika, masukkan belacan. Kacau lagi sehingga sebati dan naik bau.

8. Masukkan perasa (gula, garam) mengikut kesesuaian. Kacau sehingga sambal benar2 masak (bergelegak).





Saya nak kongsi juga cara masak ayam goreng tepung yang rangup , cara saya

Ayam mesti bersih sebersih2nya, bagi garam sikit dan lada hitam. Just untuk perasa. Kemudian salut dengan telur dan celup ke dalam tepung goreng ayam (Saya guna brand Bestari) , pastu celup kat telur balik, celup balik ngan tepung. Kira ada 2 lapisan la. Tepung tu campur sikit dengan tepung jagung. Tak banyak, sikit je, macam sesudu makan untuk semangkuk tepung tu. Goreng pun mesti api panas tapi api tu sederhana sj nyalaannya.

Sekian, dari saya. ehe.

Mod, kalau tak relevan, boleh katup.
Last edited by rosasa on 15-11-2013 03:56 PM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-11-2013 05:43 PM | Show all posts
Masyaallah sedapnya. Terus terliur..huhu..Terima kasih share resipi.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-11-2013 09:45 PM | Show all posts
serikandi_gurl posted on 15-11-2013 05:43 PM
Masyaallah sedapnya. Terus terliur..huhu..Terima kasih share resipi.

Tq

nanti cuba bagi laporan tau
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2013 11:54 AM | Show all posts
I prefer nasi lemak n sambal tumis ..mungkin nasi katok yg i pernah rasa tak kena ngan selera I.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2013 05:28 PM | Show all posts
Sedapnya nasi katok! Pernah tinggal di Brunei ke @rosasa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2013 06:59 PM | Show all posts
merahmerah posted on 16-11-2013 05:28 PM
Sedapnya nasi katok! Pernah tinggal di Brunei ke @rosasa

kaka tinggal dekat brunei..adat & culture pun brunei
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-11-2013 07:03 PM | Show all posts
Patutlah. Hari-hari mau nasi katok
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2013 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Oooo ketuk tu katok eh dlm bhs brunei?sama dgn bhs kelantan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-11-2013 02:18 PM | Show all posts
siputsedut posted on 16-11-2013 07:53 PM
Oooo ketuk tu katok eh dlm bhs brunei?sama dgn bhs kelantan...

iols pun baru nak tanya soalan yang sama. katok n ketuk. mohon @rosasa jawab soalan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2013 02:22 PM | Show all posts
ye.. ketuk tu katok bhs kedayan/brunei

bangsa saya
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2013 08:15 PM | Show all posts
Masa bercuti di Brunei tiap-tiap hari beli nasik katok kat Mama nasi Katok kalau tak silap.. yang sedapnya sambal dia tu...dah ada resepi ni boleh lah cuba buat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2013 08:18 PM | Show all posts
melati00 posted on 18-11-2013 08:15 PM
Masa bercuti di Brunei tiap-tiap hari beli nasik katok kat Mama nasi Katok kalau tak silap.. yang se ...

ye ke kak? sedap kann..sambal dia yang perghh... ini olahan saya tau, actually takde belacan dan asam tu, just bawang je.. halia pun takde..sy cmpur utk bg wangi...

lagi sedap makan dengan beras brunei..mmg sedap..kira sejiwa la..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2013 08:48 PM | Show all posts
rosasa posted on 18-11-2013 08:18 PM
ye ke kak? sedap kann..sambal dia yang perghh... ini olahan saya tau, actually takde belacan dan a ...

Memang sedap....teringat-ingat sampai sekarang....rupanya yg ori tak guna belacan dan asam ya...  Percaya tak hari terakhir kami kat sana sebelum bertolak ke airport sempat lagi beli nasi katok ni bawak balik Malaysia.. driver yang hantar kami ke airport tu pun tergelak... orang balik bawak souvenirs kami balik bawak berbungkus-bungkus nasi katok...sapa yang rasa semuanya kata sedap...haishh kenangan betullah...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-11-2013 08:58 PM | Show all posts
melati00 posted on 18-11-2013 08:48 PM
Memang sedap....teringat-ingat sampai sekarang....rupanya yg ori tak guna belacan dan asam ya...   ...

wah.. kalau la boleh kan sambalnya dikomersialkan jadi souvenir

sy olah jadi citarasa malaysia kak..ehe..sbb sy jual kat tmpt sy nasi katok ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2013 09:10 PM | Show all posts
rosasa posted on 18-11-2013 08:58 PM
wah.. kalau la boleh kan sambalnya dikomersialkan jadi souvenir

sy olah jadi citarasa mal ...

Tak pe Rosa... dapat resepi ni pun dah bagus...hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2013 09:12 PM | Show all posts
rosasa posted on 18-11-2013 08:58 PM
wah.. kalau la boleh kan sambalnya dikomersialkan jadi souvenir

sy olah jadi citarasa mal ...

Tak pe Rosa ... dah dapat resepi ni pun dah bagus..hehe

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2013 07:11 AM | Show all posts
sambal tumiskalo nak sedap memang kena bubuh asam jawa dan belacan sikit. kami tak penah bubuh bwg putih. . rempah mesti mau tumis sampai btl2 garing......... baru sedap dan tak rasa mentah
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2013 07:18 AM | Show all posts
MAAF YA, kami dah lama guna tepung bestari utk menggoreng ayam. sekadar perkongsian, untuk mendapatkan ayam yg rangup (pengalaman kami dr menggunakan tepung bestari ni lah), tak perlu celupkan telur......
CUKUP SEKADAR ayam tu basah dr air biasa (lepas basuh) tu saja.... bila nak goreng, kami mmg sengajaisikan air sedikit dlm mangkuk ayam tu supaya sentiasa basah.

jika ayam dicelup telur = tak jadi brapa rangup, akan rasa sprti kita menggigit bahulu,rangup diluar saja,lembut di dalam.. tak sedap.

jika ayam hanya dibasahkan dgn air biasa = hasil gorengan akan menjadi lebih rangup... lebih sedap dr ayam yg dicelup telur.

lagipun cuba anda perhati pada packaging tepung bestari yg baru, ada tertulis "tak perlucelup telur"
terima kasih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-11-2013 08:16 AM | Show all posts
ayuniaa posted on 22-11-2013 07:18 AM
MAAF YA, kami dah lama guna tepung bestari utk menggoreng ayam. sekadar perkongsian, untuk mendapatk ...

saya celup telur gak kaka
memang tau dia kata takyah celup telur, tapi kami dah biasa masak macam tu
pernah cuba tak celup, tapi tak sama hasilnya kaka
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-11-2013 08:17 AM | Show all posts
ayuniaa posted on 22-11-2013 07:11 AM
sambal tumiskalo nak sedap memang kena bubuh asam jawa dan belacan sikit. kami tak penah bubuh bwg p ...

saya letak sikit bwg putih kaka, utk bau dan bezakan rasa dari sambal katok yang biasa
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 12:30 AM GMT+8 , Processed in 0.382384 second(s), 34 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list