CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 13167|Reply: 12

Kek Kukus Pelangi Yang Lembut Dan Lembab

[Copy link]
Post time 15-4-2014 05:37 PM | Show all posts |Read mode


Resepi Chef Nor Zailina ini saya ambik di SINI. Apabila pertama kali terpandang, saya cuma menyalin resepi tapi bila kali kedua diulang tayang resepi, saya dah tak boleh tahan. Bangun jer terus ke dapur dan bila tengok semua bahan cukup, terus hantar WhatsApp kat hubby yang ketika itu dalam perjalanan balik ke rumah untuk menunaikan solat Jumaat supaya membeli serikaya. Saya tertarik membaca kek ini yang ditulis sebagai sangat lembab dan gebu. Lagi pulak, penggunaan serikaya dan susu pekat manis mengingatkan saya Kek Lumut yang sangat sedap yang saya sediakan dulu. Boleh klik di SINI untuk resepi Kek Lumut yang lembab dan sedap ala ala kek lapis Sarawak yang cukup terkenal tu.



Kek Pelangi Kukus
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
1 cawan mentega
¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje tp tetap manis)
3 biji telur
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
1 sk serbuk penaik
1 sb serbuk koko (tak guna pun)
1 sk esen vanila
2-3 sb susu segar (saya guna 1 sb)
Sedikit pewarna yang disukai

Cara cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.

Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.

Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.










Nota:
Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. Ikut Noor, dia tak gunapun tapi kek tetap lembut.  Saya guna 1 sudu besar jer susu segar.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-4-2014 11:24 PM | Show all posts
wow...nak try la ni

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2014 06:23 PM | Show all posts
Salam,
Macamna nak sukat 1 cawan mentega/
1 cawan tu untuk mentega cir or yang lebik tu kita masukkan dlm cawan?
Ada tak measurement equivalent ie 1 cawan ni = ? gm?

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2014 07:32 PM | Show all posts
uda posted on 12-5-2014 06:23 PM
Salam,
Macamna nak sukat 1 cawan mentega/
1 cawan tu untuk mentega cir or yang lebik tu kita masuk ...

wasalam.

tolong jawapkan ek.. biasanya 1 cwn butter adalah setengah buku butter which means 125gm

kalau salah tlg perbetulkan
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2014 10:45 AM | Show all posts
cik_dahlia posted on 12-5-2014 07:32 PM
wasalam.

tolong jawapkan ek.. biasanya 1 cwn butter adalah setengah buku butter which means 12 ...

Terima kasih .
Bolehlah i cuba hari ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2014 04:08 PM | Show all posts
cik_dahlia posted on 12-5-2014 07:32 PM
wasalam.

tolong jawapkan ek.. biasanya 1 cwn butter adalah setengah buku butter which means 12 ...

Kero tolong betulkan ye

1 cawan butter tu sama dgn 1 buku butter 250g tu....Tp kalau ikut kiraan tepat, 1 cup butter = 227g butter.

Tp biasanya Kero buat pakai letak je terus seketul butter tu. Malas nak timbang2 dah



Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-5-2014 05:43 PM | Show all posts
Kero_kero posted on 14-5-2014 04:08 PM
Kero tolong betulkan ye

1 cawan butter tu sama dgn 1 buku butter 250g tu....Tp kalau ikut ...

thanks kero tlg perbetulkan..

yang dahlia tahu sebab tips dari mak dahlia.. pastu try sukat guna cawan.. memang dpt setengah ketul..
mungkin info kero lebih tepat..
kot uda dah wt kek..menjadi tak kek tu.. kalau tak jadi , ampunkan sayaaa
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2014 11:40 AM | Show all posts
Nmpa menarik ni..
nk cuba la ujong mggu ni..
thanks TT utk resipi ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-5-2014 05:52 PM | Show all posts
Da cuba..

Gambo sblom kukus..


Slpas kukus..
Last edited by irnana on 24-5-2014 05:54 PM

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2014 09:01 AM | Show all posts
Wah menarik !!! Tq for the resipi~~
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2014 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah salin resepi...harap gebu mcm kek lumut
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2014 01:01 PM | Show all posts
azie kitchen kalo kasi resipi jarang mengecewakan....
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2014 10:35 AM | Show all posts
Assalam to all former kat sini, sudi2kan ye untuk menyinggahkat blog saya


Maaf ye TT sebab saya tumpang iklan…

Sekian, terima kasih.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 05:30 AM GMT+8 , Processed in 0.218491 second(s), 25 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list