CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2285|Reply: 0

Resepi 'feveret’ - Resepi Cekodok Pisang Yang Rangup dan Gebu!

[Copy link]
Post time 15-6-2015 01:18 PM | Show all posts |Read mode
Apabila cuaca hujan dan mendung seperti sekarang ini, alangkah baiknya kalau ada hidangan enak untuk dibuat santapan.



Antara yang menjadi ‘feveret’ sudah tentulah jemput pisang atau cekodok.

Resipi untuk membuat cekodok pisang yang rangup sebenarnya mudah dan yang paling penting, kosnya murah.


Istimewanya resepi cekodok pisang rangup ini adalah planta atau mentega sebagai bahan penambah baik dalam adunan bater, yang berfungsi untuk membantu merangupkan cekodok anda.

Bahan-bahan;

4-5 biji pisang
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu Planta atau mentega
3-4 sudu gula pasir
secubit garam

*Masukkan soda bikarbonat atau serbuk penaik jika mahu (resepi ini tidak menggunakan serbuk penaik)

Cara-cara;

1. Di dalam bekas, lenyekkan pisang bersama mentega, gula dan garam. Kemudian masukkan soda bikarbonat, dan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak terlalu. Ini supaya apabila menggoreng, ia tidak terlalu lembik dan gebu.

2. Di dalam kuali yang berisi minyak panas, masukkan adunan pisang secara perlahan-lahan. pastikan api sederhana digunakan.

3. Goreng sehingga warna keemasan dan terapung. Toskan lebihan minyak dan hidangkan panas-panas bersama kopi ‘O'!

Terangkat beb!

Sumber: Mynewshub.cc

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-1-2025 06:15 PM GMT+8 , Processed in 0.045581 second(s), 10 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list