CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 988|Reply: 0

Tips Barbeku

[Copy link]
Post time 10-8-2015 10:11 AM | Show all posts |Read mode


                                                                                                                                       
•      Lebih kurang 30 minit sebelum membakar, sediakan api arang supaya arang dapat mencapai suhu sederhana. Pada suhu sederhana, arang akan diselaputi abu.

•        Jangan letak daging di atas api terbuka. Api terbuka akan memberikan pembakaran tidak lengkap, di mana daging akan bertukar warna dan meninggalkan kesan karbon hitam. Sebenarnya, api terbuka mempunyai suhu lebih rendah berbanding arang yang membara tanpa api.

•        Apabila membakar, gunakan penyepit untuk membalik-balik daging. Jangan gunakan garpu. Garpu akan meninggalkan lubang pada daging, dan lubang tersebut akan mengeluarkan jus perasa aslinya dan membuatkan daging menjadi liat.

•        Sos tomato dan mana-mana sos BBQ berasaskan gula harus ditambah pada peringkat akhir membakar. Sos-sos tersebut mudah hangus. Apabila ditambah ke atas daging, selalu balik-balikkan untuk mengelakkan daging hangus.


http://www.e-cookbooks.net/tips.htm
http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Articles/2253488/BBQ-main_Full.jpg
                                                               
                                                       


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 11:06 AM GMT+8 , Processed in 0.203129 second(s), 12 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list