Bahan-bahan 400 gram sotong kurita Lobak merah (dihiris) Kubis (dihiris) Daun bawang (dihiris) Labu Jepun (dihiris) Bawang besar (dihiris) ½ sudu besar cili kasar ½ sudu besar cili halus ½ sudu besar cecair gula (diimport khas dari Korea) ½ sudu besar serbuk daging (diimport khas dari Korea) Sedikit lada putih Ajinomoto secukup rasa Gula secukup rasa Sos cili (diimport khas dari Korea) Minyak bijan secukup rasa Bijan secukup rasa Air secukupnya
Cara-cara Rebus sotong kurita sehingga masak Tumis bawang putih. Kemudian masukkan sotong dan sayur. Gaul rata. Tambah air. Masukkan rempah ratus, gula air dan sos cili. Masukkan minyak bijan dan taburkan bijan di atas hidangan. FOTO : SHAHRIL AZMAN ZAIN sajionline
|