Oleh Adib Za
(Sumber foto: kellysiew)
Menu ayam percik sememangnya menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Namun, ia sedikit berbeza apabila tiba untuk versi Kelantan.
Ayam percik Kelantan berasa lebih lemak dan kurang pedas. Namun, ia sangat dimakan dengan nasi kerabu. Memang merecik-recik!
Jom lihat resepi yang dipetik daripada facebook Resepi Sedap:
Bahan-bahan:
3 keping bahagian dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
Bahan untuk merebus ayam:
3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air untuk merebus
Cara-cara:
UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.
UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.
UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan. - CARI Infonet
(Sumber foto: Malaysianmostwated)
Sumber resipi: Facebook Resepi Sedap
|