Oleh Izzah Abbasy
Ubi keledek juga dikenali sebagai ubi jalar, ubi jawa, ubi ketela, ubi setela dan ubi rambat ataupun nama saintifiknya Ipomoea batatas ialah sejenis ubi yang manis dan boleh didapati di pasar. Ia terdapat dalam dua warna, oren kekuningan dan ungu.
Apakah resepi yang selalu anda masak dengan ubi keledek ini? Biasanya, ramai yang akan rebus dan makan dengan gula, kelapa mahupun sambal.
Kali ini nak kongsikan dengan anda, ubi keledek yang direbus dengan gula merah. Menu kali ini pastilah manis. Sesuai jika dihidangkan ketika minum petang atau musim hujan. Dimakan ketika masih panas, pasti menambah-nambah anda nikmati Ubi Keledek Rebus Gula Merah.
Kenapa ia dikatakan menu serantau? Ubi keledek ini bukan sahaja terdapat di Malaysia, di kebanyakan negara juga ubi ini ditanam dan mudah didapati. Bezanya, cara dan masakan sahaja. Ubi Keledek Rebus Gula Merah ini boleh dimakan begitu sahaja, atau makan dengan keju mahupun madu atau kelapa.
Bagaimana penyediaannya?
Bahan-bahan
1 bekas ubi keledek
1 keping gula melaka
1 cubit garam
2 helai daun pandan
Air secukupnya
Cara penyediaan
1) Rebus ubi keledek dengan daun pandan dan air sehingga mendidih dan ubi empuk.
2) Masukkan gula merah dan garam. Biarkan beberapa minit sehingga gula sebati sepenuhnya.
3) Tutup api dan hidangan dah pun siap untuk dijamu.
Jika anda ingin menggunakan selain ubi keledek pun boleh seperti ubi kayu. Selamat menjamu selera! - CARI Infonet
|