View: 2654|Reply: 4
|
Pulut Mangga, Pencuci Mulut Kecur Air Liur
[Copy link]
|
|
Oleh Adib ZA
Antara pencuci mulut yang sangat terkenal sepanjang zaman ialah pulut mangga.
Ia menjadi kegemaran bukan sahaja rakyat Malaysia, malah masyarakat di negara jiran turut melazimi menu ini.
Rasa lemak santan dan pulut digabungkan dengan masam manis mangga, sangat hebat tak terkata! Jom cuba resipi ini:
Bahan-bahan:
500gm pulut
2 biji mangga
200ml santan
2 helai daun pandan
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Cara-caranya:
1. Untuk memasak pulutnya, tanak pulut bersama air dan garam sehingga masak. Ketepikan.
2. Masak santan sehingga pekat kemudian masukkan daun pandan, garam, gula dan sehingga masak.
3. Angkat dan hidangkan bersama pulut dan juga hirisan mangga.
4. Sedia dinikmati.
*Penambahan garam dan daun pandan dalam santan menaikkan rasa lemak serta aroma harum.
Sumber resipi: Facebook Resipi Masakan Terkini
(Sumber foto: carian google) |
|
|
|
|
|
|
|
iolss peminat tegar mangga. tapi bila wat pulut ni xde rase nak try pun |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya...suka makan pulut mangga
dulu2 tak pandai makan dengan pulut mangga ni
tapi la ni mesti beli kalau ke restoran thai..
|
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya pulut mangga.x pernah miss order kat mak tiap kali blk kg |
|
|
|
|
|
|
|
makanan thailand cmni je aku xpenah rase lg |
|
|
|
|
|
|
| |
|