View: 9130|Reply: 16
|
Ayam Masak Merah Yang Paling Best (MESTI CUBA!)
[Copy link]
|
|
Ayam Masak Merah Yang Paling Best
Saya memang suka mencuba resepi turun temurun atau resepi yang digunakan oleh mereka yang berniaga atau resepi yang digunakan oleh tukang tukang masak bagi majlis majlis kahwin. Kerana yang pasti, resepinya adalah proven and tested recipe. Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau. Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada kesempatan dan masa yang sesuai untuk dicuba sendiri sehingga lah hari ini.
Ayam Masak Merah
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
1 ekor ayam - lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
60 ml santan
250 ml air
3 biji tomato - belah 4
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa - saya tambah
Minyak utk menumis
Kacang peas - opsyenal
Bahan bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar
Bahan bahan hiris:
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland
5 ulas bawang putih
2 cm halia - hiris jadi 3 keping
Cara cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul rata.
Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak.
Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Jika digoreng garing, ayam akan menjadi liat. Dikacau rata dan biarkan seketika.
Kemudian masukkan air mengikut banyak mana kuah yang disukai. Lepas tu masukkan santan untuk memekatkan kuah mengikut yang disukai.
Masukkan buah tomato dan garam. Masak sehingga pecah minyak. Taburkan sedikit gula, jika suka. Bila rasa dah sebati, dan warnapun dah cantik, bolehlah ditutup api.
Jika suka, boleh masukkan kacang peas, sebelum ditutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi minyak, nasi briyani atau nasi tomato.
|
|
|
|
|
|
|
|
yang ni confirm sedap..dah cuba |
|
|
|
|
|
|
|
dah cuba, masak utk brapa org makan?
|
|
|
|
|
|
|
|
Resepi dari azie kitchen ni semua sodap2. Bila buat menjadi. lebihkan bawang merah, lagi terangkat. |
|
|
|
|
|
|
|
bawang penting ek... biasa piao masak bawang ala ala kadar je
|
|
|
|
|
|
|
|
piao replied at 2-12-2015 11:08 AM
bawang penting ek... biasa piao masak bawang ala ala kadar je
Bagi warna lagi kilat dan mengancam. Rasa lemak2. Kalau masak merah atau sambal saya tak ubuh atau ubuh sebiji je. Hehe |
|
|
|
|
|
|
|
resepi azie kitchen ni mmg sedap..haritu cuba mee sup,dia letak jintan putih dgn ketumbar..selama ni anak2 iols x brp suka mee sup biasa tu..tp try resepi azie ni,laju je diorg mkn..mula2 pelik jgk nape nk letak rempah ni sume,sedap ke..rupanya mmg sedap..mabeless
|
|
|
|
|
|
|
|
MistrezHermanaz replied at 3-12-2015 05:23 PM
resepi azie kitchen ni mmg sedap..haritu cuba mee sup,dia letak jintan putih dgn ketumbar..selama ...
Dah buntu nak masak apa. Esok boleh cuba ni
|
|
|
|
|
|
|
|
mesti sedap nih....terus pedih perut tgk gambar tu...hehe... |
|
|
|
|
|
|
|
tp guna santan? masak sambal pun pkai santan
|
|
|
|
|
|
|
|
Ayam masak merah memang lauk fav keluarga..kalau raya masak Ayam kari, kurma, rendang. memang tak d sentuh, nak ayam masak merah juga ... tapi saya tak guna santan.. |
|
|
|
|
|
|
|
a ah....mmg ada yg guna santan utk masakan ni. tapi i guna susu cair instead of santan.
|
|
|
|
|
|
|
|
kenduri je mesti masak merah kan
|
|
|
|
|
|
|
|
saya hari biasa pun mkn lauk Ayam merah,kalau tunggu kenduri lama la kan |
|
|
|
|
|
|
|
Lain betul resepi ni,letak santan. Nanti boleh try. Tq |
|
|
|
|
|
|
| |
|