by : Pak Engku
1 kg daging - dipotong kecil - ita guna batang pinang
15 biji cili padi - dikisar
3 inc kunyit hidup - dikisar
4 labu bawang besar - dikisar
2 inc halia - dikisar
2 inc lengkuas - dikisar
10 batang serai - dikisar
5 gm lada hitam - dikisar
2 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1 kg santan
50 gm kerisik
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit - dihiris rampai
garam dan gula secukup rasa
1/2 ketul gula melaka - ita tambah
Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang bersama2 dgn bawang besar, halia, serai, lengkuas dan lada hitam.
Bila sudah kekuningan, masukkan cili padi, kunyit hidup dan daging. Masak hingga daging empuk.
Kemudian masukkan santan secukupnyer dan masak hingga kuah pekat.
Bila asudah pekat masukkan daun kunyit, kerisik, asam keping dan kacau rata.
Perasakan garam dan gulanyer secukup rasa.
Masak lagi hingga naik minyak dan hampir kering barulah diangkat.
kredit:azlita masam manis
|