CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2609|Reply: 0

APAM FRUITTY

[Copy link]
Post time 29-12-2015 03:43 PM | Show all posts |Read mode


Olahan daripada resepi: Apam Strawberry
By: Aini Rusli
Sumber : Majalah RASA
Dikongsikan oleh : Gallery Mama Mimi

140 gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
110 gm gula halus atau gula kastor
75 ml susu segar atau susu cair
2 biji telur saiz A
1 sudu teh ovellete
1/2 sudu teh esen vanilla

Pewarna makanan mengikut karaktor buah-buahan pilihan
Inti atau filing buah-buahan ~ jam nenas, bluberry, strawberry, kiwi
30 keping cawan kertas



Panaskan kukusan terlebih dahulu dengan api yang sederhana
Tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya air kukusan tidak menitis atas apam
Sediakan acuan lompang secukupnya
Susunkan cawan kertas dalam acuan lompang dan ketepikan

Satukan tepung gandum dan baking powder kemudian di ayak
Dalam bekas pemutar, satukan telur dan gula dan pukul hingga kembang dengan speed tinggi.
Masukkan adunan tepung yang telah diayak berseang seli dengan susu
Tambahkan esen vanila dan ovallete, dan terus putar  hingga adunan bertukar putih, likat dan gebu.

Bahagikan adunan kepada beberapa warna pilihan.
Warna dasar hendaklah dalam jumlah yang besar
Ambil anggaran 2 sudu untuk warna daun, dot-dot atau line.
Kacau setiap adunan warna rata-rata.
Kemudian masukkan dalam piping bag.
Untuk warna dasar potong lubang hujung piping bag besar sedikit.
Tapi bagi dot-dot dan line , potong hujung piping bag kecil sahaja lubangnya.
Untuk memudahkan proses, filling juga diletakkan dalam piping bag

Letakkan warna dasar dalam cawan kertas 1/3 cawan sahaja
Letakkan intinya dan tutup kembali dengan warna dasar hingga penuh.
buat sehingga habis
Kemudian bolehlah mulakan proses melorek atas apam dengan karaktor buah-buahan pilihan.
Setelah siap, susun dalam kukus dan kukus selama 10 minit hingga 15 minit



Tips penting penyediaan apam
  • Gunakan api yang sederhana untuk mengukus apam
  • Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu
  • Balut tutup kukusan dengan kain untuk mengelakkan air menitis sewaktu proses apam dikukus
  • Ovallete hendaklah dimasukkan pada akhir proses memukul, iaitu selepas semua adunan dipukul, ini untuk mendapatkan apam yang gebu dan lembut
  • Apam yang telah dimasak tidak boleh dibiarkan terdedah di udara kerana ia mudah kering.
  • Adunan apam ini dapat menghasikan anggaran 30 biji apam bersaiz sederhana




APPLE LIME JUS

2 biji apple hijau
1/2 biji jus limau nipis
gula secukup rasa
air secukupnya
ais ketul

Potong apple kecil, masukkan dalam mesen pengisar bersama gula dan air secukupnya
Kisar hingga halus
Tapiskan airnya
Perahkan jus limau nipis dan letakkan ketulan ais





KREDIT:AZLITA AZIZ


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 05:12 PM GMT+8 , Processed in 0.330989 second(s), 12 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list