|
By : Chef Amer
Rujukan : Buku Terokai Rahsia Coklat
300 gm coklat susu kompaun
1 bungkus biskut oreo
Edible Imej secukupnya.
lolipop stick secukupnya
acuan untuk lolipop
Coklat susu kompoun di racik halus
Cairan coklat susu kompaun secara double boiler ~ boleh rujuk SINI
Bila dah cair angkat, lap dasar bekas supaya tiada air menitis.
Masukkan coklat dalam piping bag
Sediakan bahan-bahan yang di perlukan
Cairkan coklat secara double boiler ~ boleh rujuk di SINI untuk kaedah mencairkan coklat yang betul
Buka kepingan coklat oreo
Letakkan lolipop stick di tengahnya
Kemudian tutup semula
Tuangkan sedikit coklat yang telah di cairkan ke dalam acuan lolipop
Hentak-hentakkan acuan supaya coklat rata dan menyingkirkan gelembung udara
Kemudian letakkan oreo stick tadi
Tekan-takan sedikit
Kemudian tuangkan coklat di atasnya
Hentak-hentakkan supaya rata dan menyingkirkan gelembung udara
Simpan dalam peti ais sebentar hingga ia mengeras
Selepas keras, keluarkan dari acuan
Potong tepi coklat yang terlebih ~ maaf ita tak ambil gambar masa ni.. boleh rujuk caranya diSINI
Ambil sekeping Edible Imej dan letakkan coklat di atasnya ~ sebagai gam
Lekatkan atas coklat lolipop tadi
Dah siap!! mudah kan.. ^_^
kredit:azlita aziz
|
|
|
|
|
|
|
| |
|