View: 3743|Reply: 6
|
Merungut Bila Ikan Tongkol Keras? Ada Tips Memilihnya!
[Copy link]
|
|
Oleh Adib Za
(Sumber foto: Carian google)
Buat anda yang sering kata ikan tongkol mempunyai daging yang keras dan tak sedap, nampaknya anda telah makan ikan tongkol yang 'salah'!
Sebenarnya ikan tongkol terbahagi dua iaitu tongkol hitam dan tongkol putih. Bezanya, tongkol hitam memiliki isi yang sangat lembut dan manis.
Cara untuk membezakannya ialah melalui sirip. Ikan tongkol hitam mempunyai sirip yang lebih panjang. Manakala, tongkol putih memiliki sirip pendek dan isinya keras.
(Sumber foto: Carian google)
Sebab itu ramai yang menggelarkan ikan tongkol sebagai ikan kayu. Padahal, jika anda memasak tongkol hitam, hasilnya sangat enak dan memikat selera.
Jom, apa lagi sediakan menu berasaskan tongkol hitam. Masak asam pedas, gulai dan juga kari memang meletop! - CARI Infonet |
|
|
|
|
|
|
|
good info nie! nanti bole berlagak time beli barang dapo konon terer pasal ikan.. hahahaha. |
|
|
|
|
|
|
|
mana satu yang buat gulai nasi dagang tu ye?
kalau dalam gambar ni, tempat saya panggil ikan tuna (atas) dan ikan bakulan (bawah), |
|
|
|
|
|
|
|
Yg sirip panjang tu...isi lembut & sedap. Pernah makan nasi dagang kat kuala tganu, sedap sangat gulai ikan tongkolnya atau ikan aye kata org sana
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau tuna tu memang sedap,
baru ni mcm musim kot, berlambak kat pasar,
|
|
|
|
|
|
|
|
Pernah beli & masak gulai tu, tapi tak sedap mcm gulai yg makan kat sana...lembut lunak semacam isi ikan tu
|
|
|
|
|
|
|
|
Ikan tongkol masak kicap. Hmmmmm.... |
|
|
|
|
|
|
| |
|