CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2201|Reply: 0

Resipi Bihun Belacan! Enak Tapi Awas Kepada Yang Alergi

[Copy link]
Post time 20-4-2016 06:43 PM | Show all posts |Read mode




Oleh Fyruz Hanna


Satu masakan yang setanding dengan laksa Sarawak, sedap pada hemat penulis namun bihun ini tidak begitu terkenal seperti laksa Sarawak.


Bagi penggemar belacan, pasti bihun jenis ini sedap bagi anda namun awas, ada diantara kita walaupun gemar memakan belacan tetap alah dengan makanan ini.


Bahan Bihun Belacan


Bahan A
Bawang putih 5 ulas
bawang merah 4 ulas
bawang besar 1 ulas
Udang kering 1 sudu besar
Belacn 1 sudu besar
Kepala Udang Payak (20 ekor kepala)
Cili Padi 4
Cili hidup 2
Pati Belacan
Pati ayam


Bahan B
Bihun (dicelur)
Sotong kembang (celur + dihiris kecil
Timun
Kacang tanah ditumbuk

Cara membuatnya
1. Kisar bahan A. Tumis sehingga naik bau
2. Dalam peruiuk berlainan, rebus kepada udang
3. Air rebusan dituang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan dan satu sudu kecil pati ayam
4. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan tepung jagung sesedap rasa.
7. Hidang


-CARI Infonet.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 07:50 PM GMT+8 , Processed in 0.723958 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list