Alangkah indahnya berkumpul bersama seisi keluarga pada hujung minggu nanti.
Antara aktiviti yang boleh dilakukan termasuklah masak menu bakar-bakar di luar rumah. Jom apa kata anda cuba buat sendiri sotong bakar lada hitam.
Tambah menarik, ia dihidangkan dengan sos nampla atau juga dikenali sebagai sos ikan. Tak tahu caranya? Boleh ikuti resipi mudah di bawah. Pasti menjadilah!
Bahan-bahan:
1/2 kg sotong
2 sdb gula perang
1 sdt garam
2 sdb lada hitam ditumbuk
2 ulas bawang putih tumbuk
Cara-caranya:
1. Perap sotong 1/2 jam.
2. Panaskan kuali grill .
3. Sapu minyak masak dengan serai yang diketuk pada kuali. Grill sotong api sederhana besar 1 minit saja setiap sisi atas bawah. Jangan terlalu lama nanti liat.
Untuk sos nampla:
Cili padi hiris
Bawang putih cincang
5 sdb nampla (sos ikan)
1 biji limau nipis diperah (besar)
Daun ketumbar racik
Sedikit madu
Cara-caranya:
1. Campurkan kesemuanya dan sedia dihidang. - CARI