|
Lupakan Yang Leceh, Tiru Cara Buang Biji Cili Kering Paling Berkesan Ini
[Copy link]
|
|
sama seperti yang lain ..
potong dulu , rebus dan tos kan guna bekas yang berlubang-lubang tu
elak tangan rasa panas .. sarung tangan dengan plastik (kalau tak ada sarung tangan getah , suka pakai yang macam doktor pakai ).. sebelah yang pegang cili tu
|
|
|
|
|
|
|
|
biasa potong kecik2 dlm 1cm
pastu basuh ramas2 sket
sekurang2nya 3 kali cycle
atau bila nmpk biji cili bnyk dh terasing ke bwh
pastu baru kisar
xpnh rebus
alhamdulillah perut ok2 sajork
|
|
|
|
|
|
|
|
rasa nyer dia suh gunting cili tu masa dlm periuk panas tu...
gunting randomly or sekali harung...
sbb dia kata guna gunting kebun/gunting besar..
2. Sesudah lembut, ambil gunting besar atau gunting pokok untuk potong cili bagi mengeluarkan bijinya |
|
|
|
|
|
|
|
Aku paling tak suka potong cili. Tak kira la cili kering ke cili merah. Tangan jenis cepat pijar.
|
|
|
|
|
|
|
|
leceh la cara tt.. |
|
|
|
|
|
|
|
Aah..senang buang biji sebelum rebus..sebelum terkena air.kalo tak, tangan lagi senang pijar |
|
|
|
|
|
|
|
aku potong dulu, rebus & tapis utk buang biji dia. |
|
|
|
|
|
|
| |
|