|
Orix replied at 26-4-2018 06:52 PM
hey uols semua. iols nak tanya, kalau masak nasi guna periuk 2.2 liter tu mmg tak boleh masak smpai ...
Rice cooker brand apa tu?
Rice cooker i sukatan sampai 12 cup, i pernah masak nasi lemak 10 cup cantik je kejadiannya.
Rice cooker Panasonic |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by Orix at 27-4-2018 12:31 PM
sarahmirza replied at 27-4-2018 12:09 PM
Rice cooker brand apa tu?
Rice cooker i sukatan sampai 12 cup, i pernah masak nasi lemak 10 cup c ...
Iols pkai rice cooker Panasonic juga. Yg boleh masak bubur sekali... entah lah mentah je I masak 10 cup.. ke sebab I letak byak minyak / marjerin eh |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by chazey at 27-4-2018 02:39 PM
minguk replied at 27-4-2018 11:19 AM
ye ke kakak resepi ni sedap? ok nak try buat...
nampak macam semua bahan ada kat rumah..
tq kaka ...
Yeap, sedap. Serius. Rasa macam acik2 Jawa Joho masak. Nanti dah terai sila share sedap kr idok di tekak chuol kay. Ai rituh derhaka dengan resipi pi tambah udang bebanyak. Ujung2 kuah pekat sangat sampai pening kapla nak makan. Nyesal ai. |
|
|
|
|
|
|
|
kakak, buah keras tu, kalau tak letak tak boleh ke? i wonder rasa buah keras macam mana.. tak pernah ada dekat rumah yang tu... bahan lain tu dah ada la..
kalau dah kakak review cakap sedap, kena la percaya..
pekat sangat tu kalau dah pening.. kolestrol tinggi hahaha
|
|
|
|
|
|
|
|
Edited by chazey at 27-4-2018 05:23 PM
minguk replied at 27-4-2018 03:15 PM
kakak, buah keras tu, kalau tak letak tak boleh ke? i wonder rasa buah keras macam mana.. tak pern ...
Buah keras tu, bila dah masak, dia bagi rasa nutty sket ngan rasa lemak kat masakan. Fungsi dia jugak untuk pekatkan kuah bila masak. Rasanya takleh skip la, sebab buah keras tu penting karna ia mempengaruhi tekstur kuah lodeh tu nanti. But chuol terai jah tak letak buah keras, tengok cemana. Then next taim terai lak letak buah keras untuk compare rasa/tekstur gimana.
Memang kolestrol tinggi ko. Bayangkan udang dabel dari resopi dah tu santan fresh lagik ai guna. Memang masakan mintak mampos awal la. |
|
|
|
|
|
|
|
I pon before kahwin tak pandai masak langsung..nak blend cili pakai mesin pon tak taw..I tak tahu nak blend cili kena campur air sikit,I pergi blend kering bodo2 gitu n tak ltak bwang lak 2,huhu...msak lauk hapa pon tak taw.i cuma taw goreng tlur,frozen food dgn msak megi.brtabah la laki iolls ajar I masak satu2...so I rasa u patut ad sorang cikgu yg ajar u masak.trust me,ad sorang cikgu lagi mmbantu drpd buku or Google sbb law ad orang guide,dia bole tnjuk ajar mana yg kita silap..skrang hampir setiap hari I masak.ayam masak merah tu jarang la tak jadi..kikiki.yg penting u taw basic,cara..n u practice slalu lama2 ok la masakan u...fyi,I pernah masak kari tapi ayam xmasak tapi kari rasa hangit.camna tuh... |
|
|
|
|
|
|
|
chazey replied at 27-4-2018 05:22 PM
Buah keras tu, bila dah masak, dia bagi rasa nutty sket ngan rasa lemak kat masakan. Fungsi dia ...
Alahhhh dah beli kakak semalam buah keras.. Gigih balik kerja gi giant cari buah keras.. Ambik jugak la seplastik kecil tu.. Sementara orang ada kat rumah ni boleh la try buat.. Karang duduk sorang2, mana mau nya kakak nak makan lodeh nak ikot resepi sampai santan 1L... Sampai lusa belum tentu habis..
Kah kah kah jangan aruah cepat sangat kakak, sunyi forum tanpa celaan kakak.. |
|
|
|
|
|
|
|
minguk replied at 28-4-2018 02:50 PM
Alahhhh dah beli kakak semalam buah keras.. Gigih balik kerja gi giant cari buah keras.. Ambik jug ...
Jangan lupa share outcome yah. If rajin chuol buat juga sambal tumis makan dengan kuah lodeh tu. Sure mabeles. Resopi Chef Wan tu tak berapa pedas kuahnya. Tapi lodeh mane la pedas kan. If nak pedas boh sambal tumis gituh. |
|
|
|
|
|
|
|
tt cane? dh sedap blom masakan dia....hahaha....cer lah update???? Masak ni atas air tangan jugak sebenarnye..... |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Cinta & Perhubungan
|