|
kek buah sedap kalau dia moist...kalau kering mmg x berapa gemar |
|
|
|
|
|
|
|
nak tanya otai2 kek..harap2 ada yg sudi membantu...
1st time pearl wat kek buah kukus,texture mmg moist..tp berminyak sgt2..sampai bleh perah kek tu kuar minyak..isk...
tp xbes sgt sbb pearl xpandai nk kukus,aritu kukus 2jam,air masuk lam kek,walaupun da tutup ngn aliminium foil...kecewa...
camne uols kukus kek lelama xkasi air masuk ek...aluminium foil tu kena ikat pada loyang ke..xnk kasi air leak masuk...
sbb kecewa dgn cara kukus tu,malam td pearl tukar wat guna bakar lak...suhu 150degress,resepi asal suh bakar sejam..tp pearl nye 25minit da masak...kuar dr oven tu atas die cam merekah sket sbb suhu panas sgt kot...tp die membukit dgn cantik..cuma texture agk dry cam butter kek je kekdahnye...pearl peram dulu,pg td dah x dry sgt dah..ade gak moist sikit...
so persoalannya disini..(hahaha)
boleh x pearl guna kaedah steam bath kalu nk bakar kek buah ni..sbb kekonon nk retain the moisture?...
steam bath ni agk2 ade lebih kurang ngn kukus x?...
tapi....kek buah mmg delisyes....lagi sedap kalu buah2 guna prune (potong kecik2),kurma (potong kecik),kismis itam+kuning, dried apricot (potong kecik)...ceri2 sume x minat..hoho... Last edited by pearl.silver on 11-7-2013 01:17 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Lepas kuar oven,sejukkan.balut dgn aluminium foil simpan DLM peti ais.lepas 2 hari baru mkn |
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver posted on 11-7-2013 01:16 PM
nak tanya otai2 kek..harap2 ada yg sudi membantu...
1st time pearl wat kek buah kukus,texture mmg ...
kkg kaka buat kek yang kukus sampai 8 jam
setakat ni alhamdulillah tidak pernah pun masuk air
kaka tutup dgn aluminium foil saja pun
tapi kalau nak lebih selamat ye
selepas tutup dgn alum foil, bubuh suratkhabar atas baking tin time kukus
nak kukus pulak biar, air mendidih dulu baru letak cake
kalau tidak mau guna newspaper
balut kan penutup steaming pot dgn tuala/kitchen towel ( ni style kaka belajar di peniaga pau cina )
time tutup dgn alum foil, makesure tepi betul seal tiada ruang utk steam masuk ke dalam
kaka pun tidak minat buah ceri dalam fruitcake
buah buahan kaka pilih sendiri dan potong sendiri
last year raya haji buat...prune appricot kismis dan KIWI pun masuk
dan kaka suka ada crunch, so bubuh mixture of kekacang
anak2 yang tidak minat fruitcake pun last2 kata sedap sangat
Last edited by xAthenax on 12-7-2013 07:19 AM
|
|
|
|
|
|
|
|
saya sr...xtau nk cube yang mane satu...byk dh resepi saya dah save...tp tunggu mood rajin jer nak buat.. |
|
|
|
|
|
|
|
BOILED FRUIT CAKE |
|
|
|
|
|
|
|
It's killing me!... Recipe please Cik Siti..
|
|
|
|
|
|
|
| |
|