|
Reply #80 hairanaz's post
sedapnya tengok capati tu. kalu cicah kuah dal dengan sambal sardin ni alangkah nikmatnya.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #81 cikwawi's post
cikawawi...jomla kita pakat2 wat chapati plak...
hari2 makan nasik pon buring jugak kan?
tadi kami makan chapati cicah kari ayam.....anak2 saya laju la plak makan...sekeping, sekeping habis..... |
|
|
|
|
|
|
|
nk tanye la,sher wat chapati ni tp nape die keras ye? sedih x dpt mkn |
|
|
|
|
|
|
|
keras? errr....u canai nipis sgt kot...?
yg sayer wat tu saya canai tader la nipis sgt....
pastu masa masak tu mmg kuali kena panas.....biar nmpk kuali tu ada asap2 skit.....and then make sure chapati tu menggelembung masa masak bila kita tekan2 kat tepi chapati tu....
tp....saya pon bukan pandai sgt ....hehehe.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hairanaz at 13-2-2008 03:36 PM
owh...akhirnya saya berjaya ga kwat chapati...
ahamdulillah...jadik la kot sbb lembut jer....
and masa masak atas kuali tu dia jadik kembang gitu....
anak2 pon sker......so tgh hari tadi ...
Terimakasih kerana try recipe yg di beri and I am happy that you berjaya.
DAri gambar pun nampak cantik , hampir hampir bulat sepenuhnya. Nanti bila dah biasa buat you will find the rythme to move the rolling pin. Terkenang saya kat kartun hasil tulisan Datuk Lat |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #83 sheeren's post
Seperti yg Hairanaz tulis... masa canai tu jangan canai terlalu nipis sangat. Kuali(pan) yg di guna mestilah betul betul panas. Awak boleh test dgn sprinkle sedikit tepung keatas kuali tu, kalau tepung tu tukar color dgn cepat maknanya ia telah ready. KAlau kuali tu tak ready, roti akan jadi keras and tak menggelembung,
You can always reduce the heat when you find the the roti is burning(terlebih bakar.. hitam hitam) and later increase it again.
selamat mencuba |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #87 sheeren's post
saya wat hari tu tak mmg tak campur tpg gandum biasa pong...and saya
mmg guner tepung atta jer sheeren....sheeren dah tgk ker resepi yg tillingtan tepek kat 1st page? |
|
|
|
|
|
|
|
okeh...godd luck sheeren !
bunga tu utk akak ker? hehehe...tq.....bunga valentine yer..... |
|
|
|
|
|
|
|
Dah lama kat dalam CARI, cemana la bley terlepas benang masak memasak nih..
Mek mmg gila chappati..
Thanks semua.. xsabaq nak cuba buat,
nak kena cari tepong atta petang ni.. yumyum |
|
|
|
|
|
|
|
adushh sedap tul nampaknya... nak try gak lah ... keema daging + sardin la kot lawannya - harap kl buat menjadi lah capati tu.. kl tak jadik.. lauk tu mkn dgn roti ler or beli je capati kat kedai ler gamaknyer huhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
NoorMasri posted on 17-11-2005 06:25 PM
oh maybe sbb akak guna api slow kot..sbb takut tak masak dlm hangus diluar...nanti nak buat semu ...
till...tepung atta kena ayak ke??? mama buat kerapkali it turn out very the keras!!!!!!!!! geramnyaaa |
|
|
|
|
|
|
|
blaja mkn capati time practical coz kakak kat ofiz tue suka mkn..kta x minat..biaser jer.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|