|
ummi tak tahan mkn kari kari ni.. tapi sedapp....
perut memulas.. kalau dari kedah mkn singgah kat nasi kandar penang... dlm perjalanan balik kL mmg membuang je la keje ummi.. perut tak sedapp... |
|
|
|
|
|
|
|
suka sgt mkn kari mamak ni.. tp slalunye mkn kt kedai jelah.. nk buat tu pyh skit.. |
|
|
|
|
|
|
|
bhunna gosht
walaupun bahan2 banyak dan leceh sikit nak buatnya, tapi mmg
berbaloi, sebab sedap sgt2!
resepi dari Mumtaj Begum, dari cookbook Mami Asmah Laili
sori, gmbr x brp clear.
BHUNNA GOSHT
Bahan A
5 biji buah pelaga
1 jari kayu manis
3 helai daun bay (x ade, so sy x masuk)
1/4 cawan minyak canola/zaitun (sy guna minyak biasa je)
Bahan B
5 kuntum bg cengkih
10 biji lada hitam
Bahan C
3 bwg besar, dihiris
Bahan D
1kg daging kambing tidak bertulang, didadu
1 1/2 sudu makan pes halia/bwg putih
5 biji cili hijau, dicincang
1sd teh garam
Bahan E
3 sd teh serbuk ketumbar
1 sd teh lada serbuk (sy guna cili mesin)
1 sd teh garam masala (homemade-ikut resepi niceghost)
1 sd teh serbuk kunyit
Bahan F
3 tomato dikupas kulit dikisar halus (sy buh 1 1/2 biji je, hb x suka masam2 sgt)
Bahan G
1/2 cawan tairu-dipukul sebentar
3 sd makan santan pekat
1/2 cawan air
Bahan H
2 tangkai daun ketumbar, dihiris
Cara
Panas 1/4 cawan minyak dalam kuali, tumis semua bahan A hingga meletup2.
Masukkan B, tumis lagi selama 2 minit. Masukkan C, goreng hingga bawang garing sikit.
Masukkan D, goreng 15 minit, kacau selalu. Masukkan E, goreng selama 15 minit.
Masukkan F (tomato yg dikisarhalus). Gaul dan balik2kan.
Masukkan G , gaul rata, biarkan masak, sentiasa kacau, balik2kan hingga daging empuk
dan lembut, kuah jadi pekat.Apabika hidangan hampir siap, taburkan H.
Daging kambing yang dimasak ini harus dibiarkan masak dalam jusnya sendiri.
Itu sebab air yg digunakan tidak begitu banyak, hanya ditambah jika perlu.
Seeloknya dimasak guna non-stick pan.
[ Last edited by eastbourne13 at 30-5-2009 18:47 ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
nak share resepi skit...
Ikan Goreng Indian Style
bahan2:
ikan apa pun boleh, paling sedap tenggiri
cili boh/cili mesin
serbuk lada hitam
garam/kunyit
limau kasturi/limau nipis
daun kari
cara2:
-lumur ikan dengan garam n kunyit, cili mesin, serbuk lada hitam, dengan limau kasturi/nipis.
-perap ikan sejam atau setengah jam sebelum goreng.
-dah perap boleh la goreng deep fry.
-dekat2 ikan tu nak masak, tabur daub kari dalam minyak.
-dah siap leh angkat ikan, n minyak tu leh tapis sbb rempah yg jatuh dalam minyak tu sedap dimakan ngan nasi putih bersama kari. yummy wa cakap lu... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Balas #303 emma_rafie\ catat
saya ada resepi rasam from my mom, my mom pandai buat rasam, nanti i tepek k...
rasam ni sedap makan kalau ada ikan kering... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #309 ipah\ catat
payasam sangat senang nak buat, kalau u pi kedai india yg jual rempah tu depa ada jual payasam dalam paket, u balik masak skit tambah susu ngan gula jer... kat paket tu pun ada tulis cara nak buat... payasam is one of my fav indian desert.. mom ada jugak buat few times..
nak lagi sedap u tambah kismis n cherry(cherry merah ni u potong dadu halus2) |
|
|
|
|
|
|
|
CORIANDER CHICKEN
sumber
http://www.youtube.com/watch?v=kvJIMn8xI68
Bahan2:
750gm ayam
10 biji gajus-disangai, dikisar.
secekak daun ketumbar
3 tangkai daun kari
1sd makan ketumbar biji-ditumbuk kasar/dikisar halus
1sd makan jintan putih-ditumbuk kasar/dikisar halus (ikut suka)
1 cawan tairu
2sd makan pes halia+bwg putih
4 cili hijau
sedikit serbuk kunyit
3sd makan minyak masak
garam secukup rasa
Kisar cili hijau,daun ketumbar dan daun kari.
Panas minyak. Masuk ketumbar biji dan jintan putih.
Masuk pes halia+bwg putih dan gajus yang dikisar tadi.
Masuk serbuk kunyit dan pes coriander.
Masuk garam. Masak hingga terbit minyak.
Masuk ayam dan tairu.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan.
[ Last edited by eastbourne13 at 15-6-2009 07:35 ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by eastbourne13 at 29-6-2009 14:05
Chicken Jalfrezi (Pakistani recipe)
dari : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5852/chicken-jalfrezi
Bahan2 sos:
1/2 biji bwg besar, dicincang kasar
2 biji bwg putih, dicincang
1 biji cili hijau, dicincang
1 tin plum tomato (sy guna 2 biji fresh tomato,belah 4, bakar atas non-stick pan)
1 cwn air
1sdm serbuk ketumbar
1sdm serbuk jintan putih
1sdt serbuk kunyit
garam secukup rasa
Bahan2 lain:
2@3 keping dada ayam, didadu (sy x folo ni, just buh ikut suka)
1 biji cili merah, dicincang
1/2 biji bwg besar, dimayang
2 biji cili merah, dibelah 2 (optional)
1sdt serbuk jintan putih
1sdt serbuk ketumbar
1sdt serbuk kunyit
2sdt garam masala
secekak daun ketumbar, dicincang
secubit garam
Cara2:
1.Ayam digaul dengan dengan garam,jintan,serbuk ketumbar dan kunyit, perap dalam peti ais.
2.Buat sos. Goreng bwg besar, bwg putih dan cili hijau hingga kekuningan. Masuk air, biar 20min.
Pastu tutup api. Ketepikan.
3.Sementara itu, masuk plum tomato dlm fp @ blender, kisar halus.
Panaskan kuali, buh minyak, tumis serbuk ketumbar, jintan dan kunyit, lebih kurang 1min.
Masuk tomato yang dikisar tadi (utk jadikan sos). Biar 10min.
4. Kisar bwg2 dan cili hijau yang digoreng tadi. Kemudian, campurkan ke dalam sos tomato. Kacau2, masak selama 20min.
5. Goreng ayam yang diperap tadi, guna 3sdm minyak masak. Kacau2, masukkan bawang cincang dan cili merah.
Masak hingga ayam betul2 masak.
6. Masukkan sos tadi, kacau rata 10-20min. Sebelum angkat, tabur ngan garam masala dan daun ketumbar. Sedap dimakan dgn nasi putih, nasi minyak atau roti nan.
mmg sedap! tak rugi mencubanya! |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by eastbourne13 at 29-6-2009 14:12
CREAMY MASALA CHICKEN
dari http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1884/creamy-masala-chicken.jsp
Ingredients:
4boneless, skinless chicken breasts,cubed
3cm piece fresh root ginger, peeled and chopped
2 garlic clove, chopped
1 tsp mild chilli powder- nak pedas, buh ikut suka ya
2 tbsp fresh coriander , chopped
juice of 1 lime
2 tbsp vegetable oil
1 onion,chopped
1 red chilli,chopped
1 tsp ground turmeric
284ml carton double cream
juice of ½ lemon
garam secukup rasa
basmati rice and naan bread, to serve
- Put the chicken, ginger, garlic, chilli powder, coriander, lime juice and 1 tbsp of oil in a bowl. Stir, and set aside. Chop the onion, and seed and chop the chilli.
- Heat a large shallow pan. Tip in the chicken and marinade and fry for about 6-8 minutes, stirring occasionally.
- Meanwhile, heat the remaining oil in a pan and fry the onion and chilli for 3-4 minutes until just soft. Add the turmeric and stir fry for 1 minute. Lower the heat, pour in the cream and simmer for 2-3 minutes.
- Add the chicken and simmer for 5 minutes, or until cooked. Season and stir in the lemon juice. Serve with rice and naan bread.
lauk ni klu pedas baru sedap, sy titik 5-6 biji cili api bagi pedas sikit. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
KARI IKAN UTARA
Bahan2:-
1 ekor ikan jenahak/merah/bijik nangka dsb - potong kecil
3 sdm rempah kari ikan - penu ...
Kacip_Fatimah Post at 12-8-2006 06:54 PM
Ikut resepi Kacip ni...
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Ikut resepi Kacip ni...
maisya Post at 19-4-2010 10:48
skrg plak saya wat mcm nie..
tumbuk jintan manis dan jintan putih sampai hancur pastu masuk skali bawang merah dan bawang putih then tumbuk sampai lumat..campur ke dlm mangkuk yg berisi rempah ikan yg dituang air panas. Dalam mangkuk rempah ikan tu saya tambah cili mesin utk bagi pedas. kacau-kacau dan biar sekejap..[Rempah ikan tu kalau campur Babas dan Alagappas pun sedap, sekarang saya guna lebih kurang 3-4 camca makan rempah]
dulu saya hiris bawang utk tumis kan, sekarang saya main tumbuk ja bawang merah dan bawang putih setakat pecah-pecah gitu then tumis dgn halba campur dan daun kari..
dulu guna sekotak santan, sekarang 1/2 kotak ja..
tapi yg penting air asam jawa kena byk..
takyah bubuh perisa ikan bilis dsb..sekadar garam dah mencukupi... |
|
|
|
|
|
|
|
skrg plak saya wat mcm nie..
tumbuk jintan manis dan jintan putih sampai hancur pastu masuk ska ...
Kacip_Fatimah Post at 19-4-2010 10:55 AM
Saya tak letak pun perasa ikan bilis tu...tapi ni la first time rasanya saya buat kari ikan yg betul-betul 'kick'...selalu tu serba tak kena je |
|
|
|
|
|
|
|
Saya tak letak pun perasa ikan bilis tu...tapi ni la first time rasanya saya buat kari ikan yg ...
maisya Post at 19-4-2010 11:00
Kalau ikan dah habis, jgn buang kuah dia tau maisya..
perangat sampai 3-4 hari pun takpa..time tu lah kuah dia mahai..hahahaha
time tu lah nk kena cari roti benggali ka, roti nyoq ka..perghh.. |
|
|
|
|
|
|
|
kari mamak ni bubuh santan ke?
abuna Post at 10-9-2008 17:26
saya baru beli buku resepi masakan india... chefnya yg tulis buku ni datang dari india...
resepi karinya ada jer yang letak santan.... hehe... |
|
|
|
|
|
|
|
nak minta resepi tosei, kalau ada share lah ye
inaz Post at 4-6-2010 21:12
Kebetulan pulak..
Last month saya ada bertanyakan kepada seorang kawan india resepi tosai ni..
dia bagi secara takdak sukatan tepat lah..lagipun saya pun tak bercadang nk buat..
cuma bersembang bertanyakan resepi sahaja..
Katanya beras dan dall putih direndam semalaman, kemudian esoknya dikisar halus..
masukkan yis dan sedikit garam..perapkan di dalam peti ais..
lepas 2-3 jam boleh la digunakan.. |
|
|
|
|
|
|
|
NASI DAUN PISANG
kari ikan dan cili hijau
ayam goreng bawang dan cabai kering
bendi celur
papadam
sayur kacang panjang goreng rempah
sambal kelapa |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
nasi daun pisang |
|
|
|
|
|
|
|
banana leaf rice |
|
|
|
|
|
|
| |
|