|
ms_dd posted on 1-8-2011 12:43 PM
penah try murtabak singapore dekat victory kat subang (area taipan)..bolehla klau teringin sgt nak m ...
aritu opismate pi s'pore so dia tapaukan utk kita org sorg sekeping murtabak zam zam.not bad! klu dpt mkn fresh lg best kot.ayu ni dah 2-3 hari baru mkn (kes t'lupa nak ambik kat esbok).kat muar pun ada murtabak s'pore.dr segi rasa....pd ayu baik yg ori dr s'pore or yg kat muar ni...lebih krg je
|
|
|
|
|
|
|
|
murtabak perantau |
|
|
|
|
|
|
|
murtabak |
|
|
|
|
|
|
|
Bahan-bahan ( 6 keping )
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur
Cara-cara
mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. |
|
|
|
|
|
|
|
me pernah beberapa kali buat mini murtabak guna kulit popia.....tapi serap minyak.....n telur tu dimasak sekali dengan inti...me bubuh daun ketumbar / rempah baru sedap sama gak nak buat samosa..ni pun berminyak.....dan kari2/kurma ngam dengan daun rempah ni harum |
|
|
|
|
|
|
|
tak pernah jumpa murtabak yg paling sedap & memuaskan hati...kalau ada kat mana ye? |
|
|
|
|
|
|
|
murtabak maggi |
|
|
|
|
|
|
|
murtabak maggi |
|
|
|
|
|
|
|
murtabak maggihttp://www.myresipi.com/top/detail/575
Bahan-bahan ( 2 ORG )
2 bungkus maggie
3 biji telur
1 labu bawang besar
1 tangkai daun bawang/sup
sedikit carrot dicincang halus
garam secukup rasa
1 sd teh garam masala
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
Cara-cara
Mula-mula hiris bawang halus2 , cili merah/hijau dan daun bawang/sup.
Kemudian rebus maggie sehingga lembut(jgn sampai kembang)
Pecahkan telur dan pukul sehingga kembang serta masukkan secubit garam.
Selepas itu masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam telur (maggie, hirisan bawang, daun bawang, cili merah dan perasa maggie.
Gaul rata bahan-bahan tersebut.
Akhir sekali panaskan kuali dan masak seperti lempeng dan biar kekuningan.
Sedap dimakan ketika masih panas-panas bersama sos cili |
|
|
|
|
|
|
|
murtabak singapore & murtabak raja kelantan...favourite aku... |
|
|
|
|
|
|
|
skystrike posted on 31-3-2013 03:47 AM
murtabak singapore & murtabak raja kelantan...favourite aku...
...murtabak kat spore paling power would be at victory and zam zam....aku cuma beli from these 2 restaurants jer...kalau turun spore singgahlah kat sana...
|
|
|
|
|
|
|
|
murtabak
Bahan-bahan ( 10 org )
KULIT MURTABAK: see recipe roti canai
INTI MURTABAK:
300g mince meat
2 bawang besar-potong dadu
3 bawang putih-potong dadu
4 sb rempah kari
garam+perasa secukupnya
**1 bawang-potong nipis2
**6 biji telur-atau secukupnya
KUAH BAWANG:
*1 bawang besar (atau bawang merah)-potong nipis2
*cuka, gula,garam,air, color merah- secukupnya
campurkan semua bahan diatas *. dan rasa.
Cara-cara |
|
|
|
|
|
|
|
murtabak maggi bubuh telur ja klau tak silap.. pastu goreng atas kuali mcm biasa.. tahu teori ja.. praktikal tak buat pun |
|
|
|
|
|
|
| |
|