|
Korang....nak Tanya...smlm try masak popcorn.....
Tapi bile panas corn.....kenapa x kembang?
Kembang sikit je......
API slow je.....
Pastuh bile buat API kuat terus Hangus....
Salah beli jenis corn ke?
Geram aaaaaaaa |
|
|
|
|
|
|
|
sarajevo posted on 22-2-2013 05:19 AM
nampak tidak?...ia sedang bergangnam...pop...pop...pop
API kuat..tak Hangus ke?
|
|
|
|
|
|
|
|
sarajevo posted on 22-2-2013 05:20 AM
dua genggam bertih jagung membuak di dalam periuk
Lama tak nak tunggu corn popping?
aku pakai periuk besi...Jadi Hangus....sikit gile je yg kembang.....
api pi nak low...medium or high?
|
|
|
|
|
|
|
|
bumblebee77 posted on 14-1-2014 08:05 AM
Lama tak nak tunggu corn popping?
aku pakai periuk besi...Jadi Hangus....sikit gile je yg kemba ...
takde lah tunggu lama sangat...
-+20-25 minit kot...
api low...
guna periuk transparent boleh dengar dan tengok bertih dok 'pop-pop'...
Last edited by sarajevo on 14-1-2014 02:11 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
sarajevo posted on 14-1-2014 02:07 PM
takde lah tunggu lama sangat...
-+20-25 minit kot...
Minyak letak ban yak mana?
Smlm masa buat API slow.... Mmg sikit je corn yg kembang....
knapo bile tgk youtube..... Cepat je nampak corn tuh popping.....
xyah tunggu lama pon
|
|
|
|
|
|
|
|
bumblebee77 posted on 14-1-2014 05:00 PM
Minyak letak ban yak mana?
Smlm masa buat API slow.... Mmg sikit je corn yg kembang....
minyak sama level dengan sukatan bertih jagung...
|
|
|
|
|
|
|
|
Pernah buat popcorn sendiri juga, dalam tu campur sekali ngan butter dan honey. Rasa sedap tapi kurang rangup. Caner nak jadikan rangup? |
|
|
|
|
|
|
|
serikandi_gurl posted on 20-1-2014 10:14 AM
Pernah buat popcorn sendiri juga, dalam tu campur sekali ngan butter dan honey. Rasa sedap tapi kura ...
rasanya lepas gaul..
kena masuk kan balik dlm oven utk bg rangup.. |
|
|
|
|
|
|
|
zunur posted on 21-1-2014 01:32 PM
rasanya lepas gaul..
kena masuk kan balik dlm oven utk bg rangup..
Ic2...nanti one day nak cuba lagi. Dah lama tak buat. Guna bekas microwave bertutup tu je. Suka dengar bila dia start 'pop'..'pop! Gaul butter ngan honey sedap. Butter ada rasa masin2 sikit plus honey yang rasa manis2. Kalau rajin wat caramel. uih mesti lagi sedap.
|
|
|
|
|
|
|
|
Bestnya popcorn..
Hari tu black buat popcorn sendiri..
tp bukan buat dalam periuk tp dalam microwave..
black letak dalam suku cawan corn kernels, lipat paperbag dua kali kat bahagian atas, letak cellophane skit..
microwave dalam 3 minit, pastu keluarkan dr paperbag, letak dalam mangkuk besar.
caramel dia, black buat rasa strawberry..
dalam periuk kecik, letak 1 paket jello nona strawberry, gula sikit, corn syrup sikit, butter skit, garam lebih skit (black suka masin2, kalau x nanti manis sangat!), biar boil, kacau jangan berhenti takut hangit..
pastu bila dah agak2 pekat n keadaan dia rolling boil, tutup api, masuk baking powder skit..
kacau2, tuang atas popcorn..baik2 gula tu panas!!
gaul sebati, then tuang atas baking tray besar yg lapik dgn baking paper, bakar dalam oven 150 celcius dalam 15 minit..
siap popcorn strawberry!!!!
urmmm sedap!!!!kriuk2!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
tapi kalau you all nak try buat flavoured popcorn, black suggest pakai jelli brand nona.
sebab baru semalam black try buat pakai konyaku jelly, x jadi la..popcorn tu jadi chewy, tp kalau ada siapa2 yang suka chewy2 tu boleh la pakai konyaku jelly..rasa popcorn tu okay, cuma liat2..
bila black belek2 peket konyaku jelly tu, baru perasan dia ada tulis, agar2 kenyal..
rasanya sbb tu la kot popcorn tu jadi liat2..hehe.. |
|
|
|
|
|
|
|
daripada pengalaman saya buat popcorn, untuk sirap popcorn tu kena dapatkan suhu untuk hard candy supaya popcorn tu rangup dan gula tak bergentel.
bila goreng biji jagung tu api kena high..dalam 2-3 minit jagung tu akan pop semuanya..bila jagung tu dah agak berkurangan bunyinya, baru tutup kan api dan biarkan semua biji jagung tu habis bunyi popnya ,baru tuang dalam bekas besar.
untuk sirap pulak...boleh guna mana mana resepi sirap popcorn, caramel ke, perisa atau pewarna, cuma pastikan gula tu dah capai tahap candy, bartu tuang dalam popcorn kosong. kalau tak capai tahap candy, poporn anda takkan jadi..masuk tong sampah la jawabnya.
untuk yg ada temometer bolewh uji dgn temometer, tapi boleh juga uji dgn ambil setituk sirap gula yg sdedang dimasak, titiskan dalam air sejuk. rasakan, kalau gula tu dah keras, tutup api dan letakkan sedikit soda bikarbonat. tuangkan kedalam bekas popcorn kosong. Gaulkan dan biarkan sekejap...caramel/sirap gula akan mengeras. boleh la simpan dalam bekas kedap udara. |
|
|
|
|
|
|
|
bleh tak guna jagung segar buat pokkon tu?? |
|
|
|
|
|
|
|
senang ajoo
kena ada:
brown sugar
butter
vanilla essence ( tpi time buat selalu tak ada dan malas nak pergi beli)
first panaskan brown sugar.. bila dia gelap keliling dia maksudnya dia dah cair skit... pastu kacau... tggu dia cair lgi.. pastu kacau.. mcm tu cara dia.. pastu semua dah cair bubuh la butter.. kacau laju2.. tutup api.. kacau lagi.. klau gula tu mula melekat sikit kat senduk tuang cepat dlm popcorn sebelum dia sejuk.. pastu siap.. klau ikit resepi kena bubuh dlm oven nak bgi garing lgi dan nak bgi semua popcorn kena caramel tu.. tpi sya tak pernah buat sbb tak dapt beli oven lgi
|
|
|
|
|
|
|
| |
|