CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: DianaA

MASAKAN BERASASKAN IKAN

[Copy link]
Post time 27-5-2013 05:26 PM | Show all posts
DianaA posted on 22-1-2006 05:36 PM
PAIS IKAN

Bahan-bahannya

saya suka pes ikan nie...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2013 05:29 PM | Show all posts
sitipayung posted on 1-4-2013 07:25 PM
bawal masam manishttp://periuktanah.blogspot.com/2008/11/akan-datang-bawal-masam-manis.html
Bah ...

nampak sedap je..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2013 08:54 PM | Show all posts
nampak sedap lah.......nak makan ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2013 09:36 PM | Show all posts


Ikan bilis goreng cili api

ikan bilis
bawang besar potong bulat
cili api hijau
limau kasturi
minyak

Panaskan minyak goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan letak  dalam pinggan . Goreng bawang besar dan cili api sampai layu. Letak dalam atas ikan bilis. Perah jus limau kasturi. Siap
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2013 10:49 PM | Show all posts


bawal goreng panas, sambal belacan, kari
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2013 10:51 PM | Show all posts


kari ikan ala indiahttp://www.dapurkakjee.com/2011/ ... am-stail-india.html
BAHAN2:

1 ekor ikan bawal hitam (dibersihkan dan rendam seketika dalam air asam jawa)
½ cawan rempah kari Babas
2 sudu besar serbuk cili babas (atau cili kering kisar pun boleh)
1 sudu kecik rempah menumis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
½ cawan santan
bendi (ikut suka banyak mana)
1 tangkai daun kari (kalau ada)
½ cawan air asam jawa

CARA:

Bersih ikan, potong ikut suka. Panaskan minyak, masukkan bawang, daun kari dan rempah tumis hingga wangi. Masukkun rempah kari ikan dan serbuk cili dan kacau2 seketika hingga terbit minyak. Guna api perlahan. Pastu masukkan kira-kira 1 cawan air. Kacau pantas dan  biarkan rempah hingga betul2 masak. Kalau terlalu kering, tambah air lagi. Rempah hendaklah betul2 masak dan berbau harum kalau nak hasil kari yang sedap. Kemudian masukkan santan. Tambah air lagi untuk mendapat kuah yang cukup. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan dan tunggu hingga mendidih lagi lepas itu masukkan bendi. Hujung bendi (tip) jangan dipotong nanti keluar lendirnya. Bahagian pangkalnya pun Kjee potong sedikit sahaja dan tidak kena pada badannya. Masak lagi hingga bendi agak lembut baru masukkan air asam jawa (kira-kira ½ cawan). Rasa, dan biarkan mendidih sepenuhnya, periksa samada ikan sudah cukup masak, kemudian padam api. Boleh diganti santan dengan susu segar/cair.

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-7-2013 10:49 AM | Show all posts
sitipayung posted on 16-7-2013 10:51 PM
kari ikan ala indiahttp://www.dapurkakjee.com/2011/06/kari-ikan-bawal-hitam-stail-india.html
BA ...

mak aihhh...ikan sekor rempah setengah cawan???pekat giler ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2013 09:12 PM | Show all posts
apa saja berkaitan ikan aku suka , just kari saja kurang sikit

sup ikan paling best
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 01:12 AM GMT+8 , Processed in 0.203063 second(s), 17 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list