|
DianaA posted on 22-1-2006 05:36 PM
PAIS IKAN
Bahan-bahannya
saya suka pes ikan nie...
|
|
|
|
|
|
|
|
sitipayung posted on 1-4-2013 07:25 PM
bawal masam manishttp://periuktanah.blogspot.com/2008/11/akan-datang-bawal-masam-manis.html
Bah ...
nampak sedap je..
|
|
|
|
|
|
|
|
nampak sedap lah.......nak makan ni |
|
|
|
|
|
|
|
Ikan bilis goreng cili api
ikan bilis
bawang besar potong bulat
cili api hijau
limau kasturi
minyak
Panaskan minyak goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan letak dalam pinggan . Goreng bawang besar dan cili api sampai layu. Letak dalam atas ikan bilis. Perah jus limau kasturi. Siap |
|
|
|
|
|
|
|
bawal goreng panas, sambal belacan, kari |
|
|
|
|
|
|
|
kari ikan ala indiahttp://www.dapurkakjee.com/2011/ ... am-stail-india.html
BAHAN2:
1 ekor ikan bawal hitam (dibersihkan dan rendam seketika dalam air asam jawa)
½ cawan rempah kari Babas
2 sudu besar serbuk cili babas (atau cili kering kisar pun boleh)
1 sudu kecik rempah menumis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
½ cawan santan
bendi (ikut suka banyak mana)
1 tangkai daun kari (kalau ada)
½ cawan air asam jawa
CARA:
Bersih ikan, potong ikut suka. Panaskan minyak, masukkan bawang, daun kari dan rempah tumis hingga wangi. Masukkun rempah kari ikan dan serbuk cili dan kacau2 seketika hingga terbit minyak. Guna api perlahan. Pastu masukkan kira-kira 1 cawan air. Kacau pantas dan biarkan rempah hingga betul2 masak. Kalau terlalu kering, tambah air lagi. Rempah hendaklah betul2 masak dan berbau harum kalau nak hasil kari yang sedap. Kemudian masukkan santan. Tambah air lagi untuk mendapat kuah yang cukup. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan dan tunggu hingga mendidih lagi lepas itu masukkan bendi. Hujung bendi (tip) jangan dipotong nanti keluar lendirnya. Bahagian pangkalnya pun Kjee potong sedikit sahaja dan tidak kena pada badannya. Masak lagi hingga bendi agak lembut baru masukkan air asam jawa (kira-kira ½ cawan). Rasa, dan biarkan mendidih sepenuhnya, periksa samada ikan sudah cukup masak, kemudian padam api. Boleh diganti santan dengan susu segar/cair.
|
|
|
|
|
|
|
|
sitipayung posted on 16-7-2013 10:51 PM
kari ikan ala indiahttp://www.dapurkakjee.com/2011/06/kari-ikan-bawal-hitam-stail-india.html
BA ...
mak aihhh...ikan sekor rempah setengah cawan???pekat giler ni |
|
|
|
|
|
|
|
apa saja berkaitan ikan aku suka , just kari saja kurang sikit
sup ikan paling best |
|
|
|
|
|
|
| |
|