|
juita posted on 17-6-2013 02:36 PM
ahahhah me penah masa ngandung mulut tingin nak mkn cencaluk nih kebetulan somi otstesen melaka ...b ...
kalau sy, sy suka buh air sikit biar cair (sikit sgt je), pastu perah limau(secukup rasa), masuk hirisan bawang merah, bawang putih n cili padi atau cilir hijau yg besar tu (tak tau nk panggil apa..) + cicah dgn ikan kembung goreng/ ayam goreng + nasi panas..fuhhh menambah2 la nasi tu.. akhirnya kene diet balik sbb badan dh bam2 penangan cencaluk..
|
|
|
|
|
|
|
|
nk sedap air didih nasi tu campurkan sikit kat cencaluk tu..utk kurangkan masin cencaluk pastu campur la bawang n ciliapi tu..kawan ajar ni |
|
|
|
|
|
|
|
tembamgirl09 posted on 18-6-2013 01:29 PM
nk sedap air didih nasi tu campurkan sikit kat cencaluk tu..utk kurangkan masin cencaluk pastu campu ...
memang betul. letak air nasi memang sedappppppppppp
|
|
|
|
|
|
|
|
meleleh air liur baca post porumer semua,, ai dulu belajar kat Melaka dpt le makan hari2,, dah kerja tak pernah jumpa lagi cencaluk... |
|
|
|
|
|
|
|
cencaluk ni bukan busuk ke..aku tak tahan bau dia...... |
|
|
|
|
|
|
|
cencalok sotong |
|
|
|
|
|
|
|
Cencaluk ni boleh simpan berapa lama yea... |
|
|
|
|
|
|
|
pagi2 dah masuk sini..bt aku lapar je..kikkki.
biasa adc pun campur dgn cii potongbwg merah,pastu perah ngn asam limau
mkn ms nasi pns2..fuhhh terangkatt |
|
|
|
|
|
|
|
uols try wat telur dadar campur ngn cencalok...sumpah sedap,pastu potong cili api n bwng merah masuk skali ngn cecanlok n godak telor...sedap sedap sedap sgt..seyes,try lah |
|
|
|
|
|
|
|
Korang semua buat aku terliurrr jer tau takkk!!! eiii... geram pulak aku...heheheeh |
|
|
|
|
|
|
|
hisss ni yg wat rasa nk balik kg minggu ni..hissyy |
|
|
|
|
|
|
|
sempena bulan ramadhan ...
|
|
|
|
|
|
|
|
aku nk mkn jp lg!!!! Thanks resipi..acewah.. |
|
|
|
|
|
|
|
wahhh..banyaknye tip yg poremer bg..boleh la try pasnie..tq guys..huhuu |
|
|
|
|
|
|
|
Member dari Melaka ajar makan cencaluk, Dia kata cencaluk tu tapiskan air dia. Dia kata air cencalok tu yang buat masin. Then lepas tapis, baru letakkan bawang hiris, cili api dan perah asam limau.
Nenek saya lak kalau cencalok tu dia bubuhkan sikit air tanak nasi. Waktu masak nasi, air nasi yg tengah mengelegak tu bohkan sikit dalam cencaluk.
Lagi satu sedap, buah tomato yang dah potong belah 4 tu kan, cicah ngan cencalok yg ada cili api dan bawang, pastu makan dengan nasi. Uih, sedap. Membuka selera sungguh. |
|
|
|
|
|
|
| |
|