|
Sedapnya...teringin nk masak ngn hubby hujung minggu nnti.
erm kena guna cili kering gak ke dlm kuantiti yg byk untk merahkn lauk tu?sorry sbb tak pernah buat pun sblm ni.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 73# monreyes
tq for the recipe. nano dh cuba... mr.husband sukaaa.. ;) |
|
|
|
|
|
|
|
...advertisement kejap...asam pedas ikan pari...
blackmore Post at 15-10-2008 03:54 AM
Asam Pedas ini sedaplah. |
|
|
|
|
|
|
|
Ini la resipi yg akak guna secara asasnya. utk tambah aroma, boleh masukkan daun kesum, bunga kantan atau apa saja. bendi dan terung juga boleh dijadikan pilihan... apa2 pun terpulang pada selera masing2..
Asam Pedas Daging
500gm daging - potong kecil, cuci dan toskan
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang kisar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
perahan asam jawa
garam
gula
air
Minyak utk menumis
Lumatkan bawang putih, halia dan kunyit. Satukan dengan bawang dan cili kisar.
Panaskan minyak dan tumiskan campuran bahan kisar hingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan daging, kacau rata. Biarkan hingga daging kecut dan air sedikit kering. Tambahkan air biarkan didih dan daging empuk. Tambahkan perahan asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan didih sekali lagi. Renehkan dengan api perlahan seketika sebelum dihidang. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
asam pedas ikan
Bahan-bahan ( 1 kluarga leh makan )
1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
4 ulas bawang merah-ditumbuk
3 ulas bawang putih-ditumbuk
2cm kunyit hidup-ditumbuk
1 btg serai dititik
3 btg daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
1 1/2 mangkuk kecil air biasa
garam dan gula (ikut rasa)
minyak masak
sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara
Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan. |
|
|
|
|
|
|
|
KONGSIAN DARI CHEKTI
MASAK ASAM IKAN TALAM
Menu kedua terbaik selepas ikan bilis pedas..ni resepi mak aku...Ya Allah mau 1 pot sorang mkn..pagi2 mak aku tak tau nak sediakan sarapan ape, ni lah makananya..masak nasi buat Masak Asam ni...
Bahanya...
5-8 Keping Ikan Masin Talam digoreng garing
5 ulas bawang merah dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
1/2 cawan air asam jawa
10 biji cili padi dihiris
Garam dan serbuk perasa (ajinomoto)
Caranya...
Ikan Talam Masin digoreng garing..pastu masukkan bawang yang telah dihiris...dah garing semunya baru masukkan cili padi yang dihiris bersama air asam jawa...tumis semuanya..ble dah agak kering tutup api..siap untuk dihidang..klu nak kuah lebih jangan kering sangat nanti mulelah korek2 jek kuah tu...
sedap sangat...klu mak yang buat lagi sedap...sehari sampai 3-5 kali makan nasi..duk mkn menu tu ja...hehehhe
Selamat mencuba ya.... |
|
|
|
|
|
|
|
aku selalu guna perencah asam pedas yg segera je
beli ikan,daun kesum,bendi
aku mmg seorg isteri yg pemalas hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
maizana posted on 30-1-2012 03:58 PM
Post Last Edit by maizana at 30-1-2012 16:07
Asam Pedas ni.. kalau orang Johor.. masak tutup mata ...
misz n family suka buat asam pedas ikan parang dgn bendi..mmg tambah 3 4 pinggan ni
|
|
|
|
|
|
|
|
My tumis asam pedas ikan parang...
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
nenektua posted on 29-12-2011 04:50 PM
semalam nenek buat asam pedas ayam
tapi kuahnya jadi kaler oren la semalam. apesal ek?
sedangkan s ...
mungkin tumisnya kurang lama kut. atau letak kunyit banyak sgt.
|
|
|
|
|
|
|
|
Abg Benzo rasa, jenis cili kering amat mempengaruhi kesedapan asam pedas ni. Kalau suka asam pedas tak berapa pedas atau mild, pilih la cili kering yang kerinting. Kalau jenis licin dan berkilat tu biasanya pedas.
Asam pedas ni senang nak buat, tapi nak dapat asam pedas yang betul betul sedap .. susah sikit. |
|
|
|
|
|
|
| |
|