CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: jadree00

ANEKA RESEPI ASAM PEDAS IKAN & AYAM

[Copy link]
Post time 9-2-2012 04:40 PM | Show all posts
Sedapnya...teringin nk masak ngn hubby hujung minggu nnti.

erm kena guna cili kering gak ke dlm kuantiti yg byk untk merahkn lauk tu?sorry sbb tak pernah buat pun sblm ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-2-2012 03:13 PM | Show all posts
Reply 73# monreyes


    tq for the recipe. nano dh cuba... mr.husband sukaaa.. ;)
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2012 01:28 AM | Show all posts
...advertisement kejap...asam pedas ikan pari...
blackmore Post at 15-10-2008 03:54 AM

Asam Pedas ini sedaplah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2012 07:24 PM | Show all posts
Ini la resipi yg akak guna secara asasnya.  utk tambah aroma, boleh masukkan daun kesum, bunga kantan atau apa saja.  bendi dan terung juga boleh dijadikan pilihan... apa2 pun terpulang pada selera masing2..




Asam Pedas Daging

500gm daging - potong kecil, cuci dan toskan
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang kisar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
perahan asam jawa
garam
gula
air
Minyak utk menumis

Lumatkan bawang putih, halia dan kunyit. Satukan dengan bawang dan cili kisar.
Panaskan minyak dan tumiskan campuran bahan kisar hingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan daging, kacau rata. Biarkan hingga daging kecut dan air sedikit kering. Tambahkan air biarkan didih dan daging empuk. Tambahkan perahan asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan didih sekali lagi. Renehkan dengan api perlahan seketika sebelum dihidang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2013 08:37 PM | Show all posts


asam pedas ikan
Bahan-bahan ( 1 kluarga leh makan )

1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
4 ulas bawang merah-ditumbuk
3 ulas bawang putih-ditumbuk
2cm kunyit hidup-ditumbuk
1 btg serai dititik
3 btg daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
1 1/2 mangkuk kecil air biasa
garam dan gula (ikut rasa)
minyak masak
sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara

Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2013 02:37 PM | Show all posts
KONGSIAN DARI  CHEKTI

MASAK ASAM IKAN TALAM


Menu kedua terbaik selepas ikan bilis pedas..ni resepi mak aku...Ya Allah mau 1 pot sorang mkn..pagi2 mak aku tak tau nak sediakan sarapan ape, ni lah makananya..masak nasi buat Masak Asam ni...

Bahanya...

5-8 Keping Ikan Masin Talam digoreng garing
5 ulas bawang merah dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
1/2 cawan air asam jawa
10 biji cili padi dihiris
Garam dan serbuk perasa (ajinomoto)

Caranya...

Ikan Talam Masin digoreng garing..pastu masukkan bawang yang telah dihiris...dah garing semunya baru masukkan cili padi yang dihiris bersama air asam jawa...tumis semuanya..ble dah agak kering tutup api..siap untuk dihidang..klu nak kuah lebih jangan kering sangat nanti mulelah korek2 jek kuah tu...

sedap sangat...klu mak yang buat lagi sedap...sehari sampai 3-5 kali makan nasi..duk mkn menu tu ja...hehehhe


Selamat mencuba ya....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-3-2014 08:38 PM | Show all posts
aku selalu guna perencah asam pedas yg segera je

beli ikan,daun kesum,bendi


aku mmg seorg isteri yg pemalas hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2014 01:54 PM | Show all posts
maizana posted on 30-1-2012 03:58 PM
Post Last Edit by maizana at 30-1-2012 16:07

Asam Pedas ni.. kalau orang Johor.. masak tutup mata ...

misz n family suka buat asam pedas ikan parang dgn bendi..mmg tambah 3 4 pinggan ni

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2014 01:27 PM | Show all posts


My tumis asam pedas ikan parang...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2014 11:23 PM | Show all posts
nenektua posted on 29-12-2011 04:50 PM
semalam nenek buat asam pedas ayam
tapi kuahnya jadi kaler oren la semalam. apesal ek?
sedangkan s ...

mungkin tumisnya kurang lama kut. atau letak kunyit banyak sgt.

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2014 11:23 PM | Show all posts
Abg Benzo rasa, jenis cili kering amat mempengaruhi kesedapan asam pedas ni. Kalau suka asam pedas tak berapa pedas atau mild, pilih la cili kering yang kerinting. Kalau jenis licin dan berkilat tu biasanya pedas.

Asam pedas ni senang nak buat, tapi nak dapat asam pedas yang betul betul sedap .. susah sikit.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

9-11-2024 12:56 AM GMT+8 , Processed in 0.052365 second(s), 20 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list