CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234
Return to list New
Author: sharonss17

MAKANAN TRADISI JAWA DI MALAYSIA

[Copy link]
Post time 3-3-2013 01:33 PM | Show all posts
umm4amr posted on 27-2-2013 05:20 PM
Arwah embah saya dulu rajin masak sambal tahun

Sambal taun tu, asyik di top-up je... bila kuah d ...

Dulu igtkan sambal tahun tu ikan bilis kicap jah..


Ada resepi x macamana nak buat sambal tahun ni?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2013 03:56 AM | Show all posts
sedapnya nasi ambengggg rasa nak pi makan kat kuala selangor pulak
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2013 03:14 PM | Show all posts


Ayam sambal  Hijau
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2013 03:16 PM | Show all posts


Ayam Sambal Ijau
Bahan :
1 ekor ayam - dibasuh & tuskan
4 batang serai - diketuk
1 labu bawang besar - dihiris kasar
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
1 cawan minyak masak
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam dan sedikit gula
Bahan Kisar :
5 biji cili hijau
20 biji cili api hijau
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
sedikit belacan
Cara memasak :
Gaulkan ayam dgn garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak.
Gorengkan pula kentang sehingga masak dan ketepikan.
Tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan ayam, bawang besar, garam dan sedikit gula. Kemudian kacau rata.
Padamkan api dan tuangkan jus limau kasturi. Hidangkan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2013 09:58 PM | Show all posts
sambal tahun paling best....
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2013 10:24 AM | Show all posts
kaogi posted on 3-3-2013 01:33 PM
Dulu igtkan sambal tahun tu ikan bilis kicap jah..

senang le resepi sambal taun ni, tapi resepi main campak2 je..

bahan asas dia

lengkuas (hiris nipis)- Guna banyak.... kalau dapat yg muda lagi best sbb kita akan makan lengkuas ni..
bawang merah (dihiris)
cili api (biar je sebiji-sebiji...letak banyak gak)
Santan pekat
ikan bilis / belacan sket wat perencah
air asam jawa
garam

Cara2
rebus lengkuas ngan air sampai lembut
letak bahan2 lain, reneh sehingga masak...
rasa la asam garamnya.

yang ikan bilis tu boleh substitute ngan lauk2 lain contoh isi kerang,kulit lembu yang dah direbus. Kalau embah saya dulu, asal boleh je, masuk ikan goreng la, ayam goreng, tempe goreng...

sambal ni bila cili dah pecah makin pedas but makin sedap..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-5-2013 01:03 PM | Show all posts
pecel lele(ikan keli), orang jawa suka makan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 01:13 AM GMT+8 , Processed in 0.043468 second(s), 18 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list