|
umm4amr posted on 27-2-2013 05:20 PM
Arwah embah saya dulu rajin masak sambal tahun
Sambal taun tu, asyik di top-up je... bila kuah d ...
Dulu igtkan sambal tahun tu ikan bilis kicap jah..
Ada resepi x macamana nak buat sambal tahun ni?
|
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya nasi ambengggg rasa nak pi makan kat kuala selangor pulak |
|
|
|
|
|
|
|
Ayam sambal Hijau |
|
|
|
|
|
|
|
Ayam Sambal Ijau
Bahan :
1 ekor ayam - dibasuh & tuskan
4 batang serai - diketuk
1 labu bawang besar - dihiris kasar
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
1 cawan minyak masak
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam dan sedikit gula
Bahan Kisar :
5 biji cili hijau
20 biji cili api hijau
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
sedikit belacan
Cara memasak :
Gaulkan ayam dgn garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak.
Gorengkan pula kentang sehingga masak dan ketepikan.
Tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan ayam, bawang besar, garam dan sedikit gula. Kemudian kacau rata.
Padamkan api dan tuangkan jus limau kasturi. Hidangkan. |
|
|
|
|
|
|
|
sambal tahun paling best.... |
|
|
|
|
|
|
|
kaogi posted on 3-3-2013 01:33 PM
Dulu igtkan sambal tahun tu ikan bilis kicap jah..
senang le resepi sambal taun ni, tapi resepi main campak2 je..
bahan asas dia
lengkuas (hiris nipis)- Guna banyak.... kalau dapat yg muda lagi best sbb kita akan makan lengkuas ni..
bawang merah (dihiris)
cili api (biar je sebiji-sebiji...letak banyak gak)
Santan pekat
ikan bilis / belacan sket wat perencah
air asam jawa
garam
Cara2
rebus lengkuas ngan air sampai lembut
letak bahan2 lain, reneh sehingga masak...
rasa la asam garamnya.
yang ikan bilis tu boleh substitute ngan lauk2 lain contoh isi kerang,kulit lembu yang dah direbus. Kalau embah saya dulu, asal boleh je, masuk ikan goreng la, ayam goreng, tempe goreng...
sambal ni bila cili dah pecah makin pedas but makin sedap..
|
|
|
|
|
|
|
|
pecel lele(ikan keli), orang jawa suka makan |
|
|
|
|
|
|
| |
|