|
mrs.uzair posted on 11-10-2013 09:57 PM
hi! all... saya newbie kat sini, just nak kongsi resepi kek coklat lembap ibu (resepi dari ibu) ...
nak try jugak nnt..dah lama tak buat kek coklat versi pukul mentega dgn gula ..fobia sangat bila adunan melimpah keluar dari acuan.
|
|
|
|
|
|
|
|
kodoklawa posted on 13-10-2013 07:14 PM
nak try jugak nnt..dah lama tak buat kek coklat versi pukul mentega dgn gula ..fobia sangat bila a ...
Try then blh tepek pic :-) mungkin u bubuh sampai penuh loyang? |
|
|
|
|
|
|
|
mrs.uzair posted on 13-10-2013 07:20 PM
Try then blh tepek pic :-) mungkin u bubuh sampai penuh loyang?
dulu belajar dgn sweetlillys..resepi tu dah banyak kali buat dan jual tapi lps tu bila buat lagi aje adunan membuak2 keluar bila dibakar..sedih betul laa ..tak tau apa silap ya..nak kata overbeat tak mungkin sbb kita beat spt biasa.
Last edited by kodoklawa on 13-10-2013 07:36 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
kodoklawa posted on 13-10-2013 07:31 PM
dulu belajar dgn sweetlillys..resepi tu dah banyak kali buat tapi lps tu bila buat aje adunan memb ...
Setahu I yg amatur ni creaming method tu yg penting, kita kena beat sampai sebati mcm telur yg dah dipukul tu dgn tepung, kaup balik pun boleh :-) |
|
|
|
|
|
|
|
cik.ijaw posted on 7-10-2013 10:16 AM
heheh..selamat mencuba..sy pun baru je try22 bt kek ni..memula hangit jugak kat bawah. kalau x try ...
kek coklat ni kalau tak merekah mmg tak sah...api panas sgt pun satu hal juga..tapi if api kecil sgt takut kek tak berapa nak naik...saya kalau tutup dengan aluminium foil pun selepas kek tu dah dekat-dekat nak masak..saya letak aluminium foil ni selalunya bila saya tgk bila bahagian tengah kek yang merekah dan menggunung tu still lembap2 dan tak masak lagi dengan sempurna..
sekarang nih saya dah tahu mcm mana nak elakkan dr kek tu merekah sgt2...saya bakar dua kali...maknanya kena guna 2 loyanglah..kek saya bakar dgn elok walaupun ada merekah sikit jer..tak ketara sgt.. |
|
|
|
|
|
|
|
cupcakes posted on 15-10-2013 12:13 PM
kek coklat ni kalau tak merekah mmg tak sah...api panas sgt pun satu hal juga..tapi if api kecil s ...
bakar 2 kali tu camana..blh ajar x
|
|
|
|
|
|
|
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
cik.ijaw posted on 17-10-2013 08:42 AM
bakar 2 kali tu camana..blh ajar x
adunan tu dibahagi 2...kena guna dua loyang yang sama saiz..bakar asing2 sebab oven kecik.. |
|
|
|
|
|
|
|
nak tanye.... saya nak cari resipi yang pernah saya buat dulu... tapi tak ingat la yg mane. seingat saya resipi tu ada guna choc emulco, air panas n nescafe. pastu bila nak adun semua kene pakai air sejuk dari fridge.
sape2 tau tu resipi yang mane? |
|
|
|
|
|
|
|
talapia posted on 23-10-2014 12:57 PM
nak tanye.... saya nak cari resipi yang pernah saya buat dulu... tapi tak ingat la yg mane. seingat ...
Resipi kak Jonah?
RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
6 oz butter (170.1gm)
14 oz gula castor (396.9 gm)
3 biji telur ayam
BAHAN2 INI DIBANCUH BERSAMA:
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate EMULCO
BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:
8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm) - boleh juga guna tepung gandum
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm) - guna yg non branded untuk warna kek yg kehitaman
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder
7 oz air sejuk - air dlm peti ais
CARA MEMBUATNYA:
GUNA MIXER FULL SPEED:
1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
PERINGKAT SETERUSNYA INI, SILA GUNAKAN SPATULA ATAU WHISKER - JGN GUNA MIXER LAGI (tu yg menyebabkan kek berkawah sebab kek berat, bila pukul laju2 dia merajuk..)
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan - KACAU PERLAHAN2 - SATU ARAH SAHAJA SAMPAI TEPUNG HILANG DARI PANDANGAN..
5. Masukkan air sejuk sedikit2 sambil di gaul perlahan2
6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit.
ATAU
kukus - tutup loyang dgn aluminium foil - guna api biasa.. selama 1 1/2 jam..
|
|
|
|
|
|
|
|
serikandi_gurl posted on 27-10-2014 01:23 PM
Resipi kak Jonah?
RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
ye betul!
terima kasih sangat2... saya suka texture kek nye.. fluffy
|
|
|
|
|
|
|
|
talapia posted on 27-10-2014 01:44 PM
ye betul!
terima kasih sangat2... saya suka texture kek nye.. fluffy
Cuba try Chef Zubaidah nye resipi. Lagi moist dan lembut. My fren order kata dah macam rasa twiggies
|
|
|
|
|
|
|
|
Baru jer buat chocolate cake resipi forummer Speedial. Memang sangat moist! Cuma berat and tengah2 tak masak mula2 tu. So, have to add another 15mins baking time. Next time nak try bakar pakai dua tin. |
|
|
|
|
|
|
| |
|