CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mosti

resepi ikan patin masak tempoyak

[Copy link]
Post time 27-5-2013 06:36 PM | Show all posts
afja posted on 11-8-2010 12:48 PM
Post Last Edit by afja at 11-8-2010 13:53

gulai tempoyak ikan talapia merah

bolehlah sedaap
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2013 08:54 PM | Show all posts
mcm susah masak kan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 01:07 PM | Show all posts
ni smbl tempoyak masak...
aku buat hr tu..

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 01:18 PM | Show all posts
ikan paten peberet ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 01:26 PM | Show all posts
ok...aku try explain phg style k..
kalo ikot kan org phg (org2 lama kt tmpt aku la)kl masak ikan patin tempoyak ni mmg x guna bawang, serai, gula semua tuh..tempoyak ni kl org yg buat tempoyak plak biasanya derang akn asingkn..even aku pn ada 2 jns tempoyak..satu yg manis n satu lg yg masam..dr awal pacuk (asingkn isi dr biji guna garfu) mmg dh asingkn. durian yg masam n berair asingkn ke 1 tmpt n isi lawa ke 1 tmpt yg lain..yg manis ni blh thn lama setahun lebih kl korg simpan dlm tmpt sejuk beku, n kalo lps sthn korg keluarkn dr peti ais tu benda tu akn manis lg..manakala kalo yg masam tu plak, kl korg simpan dlm peti ais (bkn yg sejuk beku tu, belah bwh) dia akan masam sprti asal, manakala kl letak kt luar dr peti ais benda tu akan jd masam betul...sama la jgk kl la katakan korg ada tempoyak yg manis je tinggal dlm simpanan, asingkn setakat yg perlu n letak la luar peti ais dlm sehari dua, benda tu akn jd masam...yg manis tu kn kl korg ltk dlm peti ais yg sejuk beku tu kl korg bwk kuar silap2 akan rs durian lgk..durian kn manis..

pasal utk masak tempoyak ke, sambal tempoyak masak ke, patin bakar dgn tempoyak ke, korg kena pandai2 la campurkan2..mcm aku besenya cmpur kan yg masam n yg manis..bila dh letak dlm periuk tu korg kena adjust..so kat sini korg x perlukan gula, asam keping dh...seme tu dh cukup..rasa masam tempoyak tu dh cukup dan x perlukan asam keping dh..TAPI kalo lah korg cuma ada tempoyak manis n x sempat nk bg masam korg blh la cmpurkan dgn asam keping skt..tp better korg guna tempoyak masam lg sdp sbb masam tu dr tempoyak tu sndiri..TAPI..kl korg guna semua yg masam bru blh adjust ngn gula tapi malang la kot sbb korg xkn dpt rasa ikan patin masak tempoyak yg korg harapkan..

style phg jgk, derang cuma taruk daon kesom ngn bunga kantan, tp kl ada slh satu pn dh ok..sbb daun2 ni adalah pewangi utk masakan ni..siyes akn jd sdp..lg 1, kebanyakan org2 lama kt tmpt aku ni jrg yg bt ikan patin masak tempoyak yg terlalu pekat..xtau knp, even aku pn x bt pekat sgt dan x cair pun..

selain dr ikan patin, korg blh jgk guna ikan pelaling, kembong or selar atau makcik aku or k.lipis msk guna ikan sungai..terbaek wokkkk.huhu...bt goreng skt, bt gulai skt, mkn ngn smbl tempoyak, siyes terbaik...

meh aku share resipi yg sgt mudah utk korg..

patin masak tempoyak

bahan2
ikan patin or ikan lain
tempoyak
cili api
kunyit
daun kesom
bunga kantan
garam
air (cukup utk tenggelamkn ikan)

cara2
korg blend tempoyak tu dgn cili api dgn skt air, smpi hancur cili tuh
then tarok semua dlm periuk kecuali ikan...
korg biarkan kuah tu meenggelegak smbil adjust apa yg ptt, nk pekat tmbh lg skt tempoyak..agak2 pudar tmbh skt kunyit..
kl guna kunyit hidup skt je dh cukup..nnt dia kuning..
agk2 dh menggelegak korg ltk la ikan, masakkn dgn api perlahan dan biar mereneh lama..
masukkan ikan ni lmbt supaya ikan x hancur (ni kl utk kuantiti yg banyak la, cth kl kenduri or msk lebih dr 2ekor)
sbb kl hancur syg la ikan tuh..
cukup masam, manis (bkn gula tp tempoyak), cukup masin blh la angkat..

patin masak tempoyak ni kl bermalam rasa dia lg terbaekkkkk...masam dia siyes beh..

sekian dr pecinta ikan patin..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 01:37 PM | Show all posts
ni cth tempoyak manis mak aku bt masa musim durian hr tu..gigih g bentong dusun sepupu mak..
yg elok aseng kn, yg dh masam asing kt lain..

pic krdt kt fb aku..xde watermark..maleh..hehe

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-6-2013 01:40 PM | Show all posts
yg ni plak ikan patin liar abg aku dapat mancing kt sg..
tp bkn masak tempoyak..mak aku bt masam asam pedas bese jeh..
kl korg nmpk daun2 dlm mangkuk tu, tu adalah sambal tempoyak masak daun aku panggil..
sbb mcm2 daun ada dlm tu..pucuk ubi, daun kaduk, daun ape lg tah..tu semua kena masak ngn tempoyak..

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 01:45 PM | Show all posts
jenuh aku godek kot2 jmpe ikan patin bakar tempoyak yg dh diselak dr daun pisang..tp xde plak..
so ni je yg ada...ikan patin bakar dengan tempoyak adalah sangat sedapppp!!
kl korg blh layan tempoyak n blh layan patin, bila korg rasa ni mesti menjilat jari..and mesti nk lagi lepas tu..

bhn2
ikan patin (dr seekor tu korg kerat 2 je)
tempoyak (manis n masam skt jeh)
cili api (tumbuk)
daun kesom (skt dan hiris halus2),
daun kunyit (hiris halus2)
garam

cara2
gaulkan semua kecuali ikan..
lumurkn pd ikan n perap kejap..
then bakar dlm daun pisang..
siap n makan..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2013 04:18 PM | Show all posts
last week mkn ikan patin msk tempoyak kt temerloh, perghhhh... hingga jilat jari la.
ada sambal tempoyak lagik. kl ke kuantan, singgah situ mkn mlm. pastu dr kuantan ke kl, singgah situ mkn t'hari.
b'peluh2 mkn t'hari sebb panas yg amat masa tu...
tapi puas hati la... sedapppp...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 12:05 PM | Show all posts
seroja23 posted on 6-6-2013 01:26 PM
ok...aku try explain phg style k..
kalo ikot kan org phg (org2 lama kt tmpt aku la)kl masak ikan pa ...

Seroja..disebabkan teringin sangat resepi awak ni saya pun pergi beli daun kesum dan kantan tapi  hanya ada daun kesum je kat supermarket tu...patin saya tak ada yang ada parang jer tapi ok lah kan ikan jugak....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 01:19 AM GMT+8 , Processed in 0.040778 second(s), 21 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list