|
Sejarah Perkembangan Gerai Tom Yam Waktu Malam Di Malaysia
[Copy link]
|
|
siam .......... i like................. paprik, pataya.. tom yam kung |
|
|
|
|
|
|
|
nak makan thaifood yg best...g Port Dickson depan tlk.kemang.ad kedai thaifood yg msih kekalkan rasa tomyam and yg pasti isi seafood nye puas hati bnyak..mmg mahal sket tp berbaloi...nak cri yg ori sskrg mmg susah..kdai mamak kt JB pn skrg ad thaifood..tp seafood ala slatan india la haha cube la |
|
|
|
|
|
|
|
berbanding mapley..i lg prefer kedai tomyam... ari2 makan pon takpe...
and tomyam orang2 selatan thai/kelate dengan tomyam yang bukan kedai diorang..ada byk jugak la perbezaan rasa...
i godek2 isi kandungan tomyam tuh..rasanya tomyam diorang ni ada letak lengkuas+daun ketumbar..tu yang wangiiiiii sangat.. |
|
|
|
|
|
|
|
Tepat sekali weh,serai ngan bawang jer byk,ayam berape ketul kecik jeh,karot ker apa ker x ...
BabeBlanket Post at 20-2-2012 17:05
kawan iols orang selatan thailand..adalaaa skali tuh sorang akak opis(orang malaysia) komplen dekat kafe ofis ni ckp tomyam dia isi ayam bape ketul je..bawang je byk...
lepas akak tuh g basuh tangan...kwn thai iols ni ckp..kat thailand pon mmg bawang yang byk...
tetau lah... |
|
|
|
|
|
|
|
tp raituh first time makan masakan utara thailand..kari hijau...tomyam goong dia pon mcm lain sket rasa dengan tomyam selatan thai...tp marvelous!!!!!
masakan thai mmg sedap!!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
alahai.. toksah lah dok kata kat penjual tomyamni je..
kalau nak kira ajinomoto tu... gerai2 melayu kita ni pon pakai je aji... aku ni dahlah sensitip dengan ajinomoto.. kalau makan je pening n ngantuk... KFC mc donalds bagai tu pakai je perasa tp bukan nama ajinomoto je... so boleh dikata kebanyakan makanan kat gerai ke restoren ke semua letak perasa... makan kat rumah masak sendiri lah .. komplen pon air tangan sendiri |
|
|
|
|
|
|
|
seingat akak lah sebelum ada nye gerai2 tomyam kat KL dolu2...yg femesnye mee goreng dan sop (ayam, daging lembu & kambing) mamak punye..makan dengan roti..selain itu, satay...emm tak banyak choice makan mcm skg nih.. |
|
|
|
|
|
|
|
Jadi tom yam tiba di KL selepas tragedi 13 Mei 1969 di bawa oleh mereka dari Kelantan/Petani. Tapi itu mungkin di KL saja sebab pada late 70s or early 80s di tempat lain masih tak wujud kedai-kedai tom yam ni. Tempat yang aku boleh sebutkan di sini ialah di bandar-bandar utama di Perak seperti Ipoh, Teluk Intan dan Kuala Kangsar gerai tom yam memang belum ada seperti hari ini. Kewujudan gerai tom yam di tempat yang aku sebutkan ini mungkin limpahan dari KL atau mungkin juga masuk melalui Kedah. |
|
|
|
|
|
|
|
Itulah rahsia masakan warung. Haku pernah lepak kedai tom yam dan belajar cara masakan mer ...
rayyanrafael Post at 11-5-2011 10:50
Rasa masin sikit tu aku ingat dia terlebih boh taik hidung gamaknya |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 31# h0lysh1t
pertom tu mmg persatuan tomyam..n xsilap ak..time ak wat part time dulu..bos a.k.a tokey kedai tu presiden or setiausaha..ak x sure sng..tu pun ak taw sbb ak curik2 tgok kt bil...hehehehe |
|
|
|
|
|
|
|
tomyam hak utk makan pun sodap..
hok yg utk kocok pun sodap... |
|
|
|
|
|
|
|
tak leh lawan hak kat hatyai.. |
|
|
|
|
|
|
|
zaman aku stadi kat USM penang (2004-2007) melambak - lambak kedai tom yam area sg dua , USM tu. kedai feveret kat depan kedai mamak pelita. Time puasa, sahur pun aku kedarah tomyam. biasa aku order nasi putih, tomyam campur, kailan ikan masin, telur dadar. sekarang kedai - kedai tom yam makin banyak tambah - tambah kat area plaza Ivory sebelah kedai mamak Khalel. kedai mamak pun ada tomyam jugak, pedas siottttt dan yang penting ianya menepati citarasa aku yang gemarkan masakan pedas dan panas. |
|
|
|
|
|
|
|
mak saya berniaga tomyam..hehe |
|
|
|
|
|
|
|
tu bukan rahsia...tu namanya tak reti masak / malas.
thessailly Post at 11-5-2011 12:47
yesss...den setuju ....org yg guno MSG ni mmg dah sah tak reti masak..
sebulan mkn..kompom rambut gugur.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|