CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: pendingdiraja

Musim buah dabei

[Copy link]
Post time 2-9-2012 10:37 PM | Show all posts
udah bermusim buah kah kitak orang di kuching sia? last 2 week pergi sibu udah berjual dabei, engkalak ngan durian sidak nya tapi rega berapi. sik terdaya nak meli. mahal ajak. engkalak jak rega 10 sekilo. dabei iboh kira. 35rm sekilo.. camne nak makan ia.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2012 09:00 PM | Show all posts
cm mn nak mkn buah tu byk jual kat satok nak beli tp tak reti mkn huhu
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2012 05:24 PM | Show all posts
Dah hampir 5 tahun aku tinggalkan Kuching ... memang rindu gila nak makan dabei & engkalak ... dah lama ex-jiran tak turun KL masa musim buah ni, selalunya memang ada habuan untuk aku n wife.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2012 03:45 PM | Show all posts
aih ahh!! nangga thread dabei tok alu ngidam mok makan buah dabei. nek tok banyak dabei ngn durian rah sarawak.

kmk rah selangor nek tok. sapa-sapa yang bait ati ya, posla dabei ngan engkalak ke sitok k.. rah sitok sik alah-alah ngadap manok jak. dala suma kaler k makan wana merahhhh.. rindu mok makan makanan sarawak.. huuu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2012 03:52 PM | Show all posts
elizah posted on 19-10-2012 09:00 PM
cm mn nak mkn buah tu byk jual kat satok nak beli tp tak reti mkn huhu

ye. orang semenanjung ramai tak reti nak makan buah dabai ni. tapi, SUMPAH SEDAPPP..!! dulu kecik2 pun tak reti sangat makan. tiap kali musim dabai, setiap kali tu jugak nak try. sampai la dah pandai makan. boleh tambah 4-5 pinggan nasik. tiba2 selera leh naik lak. huhuu. intro jup ea..

cara-caranya senang je.

cuci guna air bersih.
then rendam dengan air panas+air paip. = tak panas sangat, tak sejuk sangat. suam la.
rendam dalam 5-10min (jangan lame sangat. takut lembik. cukup2 boleh agak buah tu dah boleh dipicit/tak keras mcm sebelumnya)
then, angkat dan tuskan. hihi.
hidang masuk pinggan.
gaulkan dengan garam sedikit. (jangan banyak sangat. mati kemasinan t.)
then boleh makan..!!


atau pun, macam saya, suka makan dengan kicap. hihi. lagi sedap..


semangat. sebab rindu SARAWAK dan DABAI!!!
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 12:37 AM GMT+8 , Processed in 0.205653 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list