|
Edited by serikandi_gurl at 23-1-2015 01:34 PM
Ok..utk kek zebra dan kek sponge method semua sekali dan minyak akhir sekali.
Semua bahan2 hendaklah dipukul kembang laju selama sekurang-kurangnya 10 min. Kemudian stop mixer dan masukkan minyak/butter cair dan vanila gaul guna spatula guna tangan sahaja. Jangan guna mixer! Gaul minyak bersama adunan sehingga betul2 rata. Kaut sampai bawah2 tu. Jangan ada sikit pun minyak tak rata dalam adunan. Masukkan dalam loyang dan bakar. Bila dah masak, telangkupkan ke jaring dan biarkan sejuk.
Selamat mencuba
|
|
|
|
|
|
|
|
Oh begitu.. Sy hentam pakai mixer smua nya! Tq kak seri ats tnjuk ajar. Smgat dah berkobar2 balik ni nk membaking |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by serikandi_gurl at 23-1-2015 02:48 PM
Sama2. Nanti update k
Oh ye tadi kata kek sponge tu last sekali letak minyak dan air kan?
Macam saya kek span memang semua campur je semua termasuk air sekali kecuali minyak dan vanila dan pukul 10 min.
|
|
|
|
|
|
|
|
campuran tepung btol ke? kalo tepung buat kek kanji lbh byk drpd tepung roti |
|
|
|
|
|
|
|
sy lg suka tepung naik sndiri, xpayah tongkat ali hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
Salam.sy nak tanya la kat pakar2 buat kek ni.sy dh byk kali wat kek tp kdg2 jadi kdg2 x.bile wat kek coklat slalu menjadi.tp bila buat kek vanilla ngan kek oren hbs jd keras.pastu bila baca sini baru sy perasan yg kek slalu menjadi bila guna minyak jagung.yg xjadi tu dua2 guna butter.so agak2 ape punca nye kek xjadi tu yea?adakah sbb sy guna butter, n butter xckup kembang smpai jd cmtu? |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by serikandi_gurl at 10-2-2015 09:32 AM
Keras? Means bantat? Yang pakai minyak selalu jadi sebab selalu hanya perlu pukul telur saja, masuk2 dan gaul bahan2 lain.
Kalau guna butter, harus diingatkan yang Butter dan gula harus dipukul dahulu sehingga kembang, Kemudian bila masukkan telur satu persatu dan biarkan sebati baru masukkan telur seterusnya.
Kalau telur tak pukul kembang pun boleh jadi bantat.
Kemudian dipukul lagi sehingga kembang. Makesure, sekali sekala kaut tepi2 dan bawah2 bowl supaya adunan butter dan telur rata dan pukul sehingga kembang dan rata. Bila dah cukup kembang dan gebu, baru masukkan tepung.
Bila masukkan tepung, kelajuan hanya perlahan (slow to medium speed tapi dalam masa yang sekejap saja) sahaja dan sekejap (jangan pukul laju setelah dimasukkan tepung sebab akan menyebabkan kek akan naik tinggi waktu masak dan menurun mendadak bila sejuk). Selebihnya ratakan guna spatula.
Dan bakar.
Selamat mencuba
|
|
|
|
|
|
|
|
serikandi_gurl replied at 10-2-2015 09:25 AM
Keras? Means bantat? Yang pakai minyak selalu jadi sebab selalu hanya perlu pukul telur saja, masu ...
Ok sy rasa dh tau kenapa kek keras..hehe sbb first mgkn butter n gula xckup kembang.satu lg mgkn telur tak ckup pukul sbb pukul kejap je.pastu trus masuk tepung.tq ya serikandi.sblm ni ingatkan oven yg problem sbb oven lama.tp kan slalu buat kek walaupun menjadi, tp mcm xnaik sekata la.ada bukit.mcm mn nk bg kek tu naik sama rata? |
|
|
|
|
|
|
|
Bila adunan dah tuang dalam loyang boleh ratakan guna sudu je. Bila masuk dalam oven kene panas dia akan rata sendiri.
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
serikandi_gurl replied at 10-2-2015 02:52 PM
Bila adunan dah tuang dalam loyang boleh ratakan guna sudu je. Bila masuk dalam oven kene panas di ...
Mcm kes sy ni bila wat kek coklat kukus dia naik elok xmcm bukit.bila guna oven je jadi cmtu.naik bukit.tepi xnaik byk pon.agaknye sbb oven kot |
|
|
|
|
|
|
|
Lagi satu nak tanya..ada beza ke resipi utk kek kukus ngan kek bakar oven yea?blh ke kalau resipi kek yg bakar oven tu guna utk kukus? |
|
|
|
|
|
|
|
serikandi_gurl replied at 10-2-2015 02:52 PM
Bila adunan dah tuang dalam loyang boleh ratakan guna sudu je. Bila masuk dalam oven kene panas di ...
Btw kek dlm pic tu serikandi yg masak ke?cantiknye die naik |
|
|
|
|
|
|
|
Yep Tu kek butter jer.
|
|
|
|
|
|
|
|
nak tnya la sis...
klu guna rubber spatula tu kan
nak godak mcm biasa or kaup t'balik?
sbb saya rasa mcm susahnya bahan tu nak mix well klu kaup t'balik (sy mmg failed bab ni)
|
|
|
|
|
|
|
|
Boleh kaup je macam mana pun asalkan tepung dan adunan digaul sebati. Kaut sampai bawah2 dasar bowl untuk pastikan adunan rata dan tak tertinggal tepung / adunan butter belah bawah.
|
|
|
|
|
|
|
|
thanks sis...
nnti leh la buat blk lps b'kurun xbuat kek
hm...btw prnh buat brownies
buat 3 batch...bakar asing2 sbb oven kecik n adunan pun xde la buat serentak dlm 1 masa
1st batch kuar ok but 2nd n 3rd adunan mcm xmasak
pdhal time n suhu sama je mcm 1st batch
yg 2nd tu ok lg la bila tambah masa m'bakar
tp yg 3rd tu mmg spoil...tmbh gak masa memasak tp ambik masa la compare than 2nd batch punya
|
|
|
|
|
|
|
|
Recipe tu dari sumber yg elok Dan boleh dipercayai mmg akan jadi kek yg elok? Lagi satu, betul mmg Kek dan bukan soufflé? Kalau souffle, tu mmg fragile n kena berhati hati bila bakar. Tp I pun x pernah buat souffle so cannot advise |
|
|
|
|
|
|
|
As'kum...
saya nak Tanya kaedah " Kaup balik " itu sebenarnya apa?
apa beza adunan yg guna mixer dgn kaup balik ni?
tq |
|
|
|
|
|
|
|
Saya last week buat BUTTER CAKE...
1st time kek menjadi dgn jayanya... sedap...
senang pon senang.. dah buat 2 kali since last week... teruja sgt...
Alhamdulillah...
Pada yg baru nak belajar buat kek... try lah buat kek simple dulu.. I mean kenali dulu bhn asas kek..
klu kita pndai guna bhn asas kek.. in Shaa Allah kek yg rumit pon kita bleh buat nanti..
dulu saya style tergesa2... bhn asas kek pon x knl.. tup2 terus nak buat kek karrot ber ising lagi tuu..
dah la byk bahan... x jadi lak tuu... ha ha ha.. xpe bljr dr kesilapan...
skrg try yg simple je... step by step. |
|
|
|
|
|
|
|
micci. ! sama dengan kiah. eksaited, suke gile vaving bile tgk kek menjadi gebu gebas masa baru siap bakar. tapi lepas biar bg sejuk. tengok kek dh mendap bahagian tengah !! frust kiah nk buat kek lg dah.
|
|
|
|
|
|
|
| |
|