CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123
Return to list New
Author: micci

kenapa kek xjadi?

[Copy link]
Post time 23-1-2015 01:32 PM | Show all posts
Edited by serikandi_gurl at 23-1-2015 01:34 PM
titiana replied at 23-1-2015 12:00 PM
Tqvm kak seri! Ok meh kita cuba yg kak seri dlu tu pulak.. Nnt sy update sini.. Kna g bli telur dl ...

Ok..utk kek zebra dan kek sponge method semua sekali dan minyak akhir sekali.

Semua bahan2 hendaklah dipukul kembang laju selama sekurang-kurangnya 10 min. Kemudian stop mixer dan masukkan minyak/butter cair dan vanila gaul guna spatula guna tangan sahaja. Jangan guna mixer! Gaul minyak bersama adunan sehingga betul2 rata. Kaut sampai bawah2 tu. Jangan ada sikit pun minyak tak rata dalam adunan. Masukkan dalam loyang dan bakar. Bila dah masak, telangkupkan ke jaring dan biarkan sejuk.

Selamat mencuba


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-1-2015 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh begitu.. Sy hentam pakai mixer smua nya! Tq kak seri ats tnjuk ajar. Smgat dah berkobar2 balik ni nk membaking
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2015 02:42 PM | Show all posts
Edited by serikandi_gurl at 23-1-2015 02:48 PM
titiana replied at 23-1-2015 02:40 PM
Oh begitu.. Sy hentam pakai mixer smua nya! Tq kak seri ats tnjuk ajar. Smgat dah berkobar2 balik ni ...

Sama2. Nanti update k

Oh ye tadi kata kek sponge tu last sekali letak minyak dan air kan?

Macam saya kek span memang semua campur je semua termasuk air sekali kecuali minyak dan vanila dan pukul 10 min.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2015 03:37 PM | Show all posts
campuran tepung btol ke? kalo tepung buat kek kanji lbh byk drpd tepung roti
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2015 03:38 PM | Show all posts
sy lg suka tepung naik sndiri, xpayah tongkat ali hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2015 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam.sy nak tanya la kat pakar2 buat kek ni.sy dh byk kali wat kek tp kdg2 jadi kdg2 x.bile wat kek coklat slalu menjadi.tp bila buat kek vanilla ngan kek oren hbs jd keras.pastu bila baca sini baru sy perasan yg kek slalu menjadi bila guna minyak jagung.yg xjadi tu dua2 guna butter.so agak2 ape punca nye kek xjadi tu yea?adakah sbb sy guna butter, n butter xckup kembang smpai jd cmtu?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-2-2015 09:25 AM | Show all posts
Edited by serikandi_gurl at 10-2-2015 09:32 AM
dyladalyla7 replied at 9-2-2015 06:50 PM
Salam.sy nak tanya la kat pakar2 buat kek ni.sy dh byk kali wat kek tp kdg2 jadi kdg2 x.bile wat kek ...

Keras? Means bantat? Yang pakai minyak selalu jadi sebab selalu hanya perlu pukul telur saja, masuk2 dan gaul bahan2 lain.
Kalau guna butter, harus diingatkan yang Butter dan gula harus dipukul dahulu sehingga kembang, Kemudian bila masukkan telur satu persatu dan biarkan sebati baru masukkan telur seterusnya.
Kalau telur tak pukul kembang pun boleh jadi bantat.
Kemudian dipukul lagi sehingga kembang. Makesure, sekali sekala kaut tepi2 dan bawah2 bowl supaya adunan butter dan telur rata dan pukul sehingga kembang dan rata. Bila dah cukup kembang dan gebu, baru masukkan tepung.
Bila masukkan tepung, kelajuan hanya perlahan (slow to medium speed tapi dalam masa yang sekejap saja) sahaja dan sekejap (jangan pukul laju setelah dimasukkan tepung sebab akan menyebabkan kek akan naik tinggi waktu masak dan menurun mendadak bila sejuk). Selebihnya ratakan guna spatula.

Dan bakar.

Selamat mencuba
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
serikandi_gurl replied at 10-2-2015 09:25 AM
Keras? Means bantat? Yang pakai minyak selalu jadi sebab selalu hanya perlu pukul telur saja, masu ...

Ok sy rasa dh tau kenapa kek keras..hehe sbb first mgkn butter n gula xckup kembang.satu lg mgkn telur tak ckup pukul sbb pukul kejap je.pastu trus masuk tepung.tq ya serikandi.sblm ni ingatkan oven yg problem sbb oven lama.tp kan slalu buat kek walaupun menjadi, tp mcm xnaik sekata la.ada bukit.mcm mn nk bg kek tu naik sama rata?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2015 02:52 PM | Show all posts
dyladalyla7 replied at 10-2-2015 01:17 PM
Ok sy rasa dh tau kenapa kek keras..hehe sbb first mgkn butter n gula xckup kembang.satu lg mgkn t ...

Bila adunan dah tuang dalam loyang boleh ratakan guna sudu je. Bila masuk dalam oven kene panas dia akan rata sendiri.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
serikandi_gurl replied at 10-2-2015 02:52 PM
Bila adunan dah tuang dalam loyang boleh ratakan guna sudu je. Bila masuk dalam oven kene panas di ...

Mcm kes sy ni bila wat kek coklat kukus dia naik elok xmcm bukit.bila guna oven je jadi cmtu.naik bukit.tepi xnaik byk pon.agaknye sbb oven kot
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu nak tanya..ada beza ke resipi utk kek kukus ngan kek bakar oven yea?blh ke kalau resipi kek yg bakar oven tu guna utk kukus?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
serikandi_gurl replied at 10-2-2015 02:52 PM
Bila adunan dah tuang dalam loyang boleh ratakan guna sudu je. Bila masuk dalam oven kene panas di ...

Btw kek dlm pic tu serikandi yg masak ke?cantiknye die naik
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 05:37 PM | Show all posts
dyladalyla7 replied at 10-2-2015 04:36 PM
Btw kek dlm pic tu serikandi yg masak ke?cantiknye die naik

Yep Tu kek butter jer.

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2015 08:47 AM | Show all posts
serikandi_gurl replied at 23-1-2015 01:32 PM
Ok..utk kek zebra dan kek sponge method semua sekali dan minyak akhir sekali.

Semua bahan2 hend ...

nak tnya la sis...
klu guna rubber spatula tu kan
nak godak mcm biasa or kaup t'balik?
sbb saya rasa mcm susahnya bahan tu nak mix well klu kaup t'balik (sy mmg failed bab ni)


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2015 10:07 AM | Show all posts
Ayu61279 replied at 16-2-2015 08:47 AM
nak tnya la sis...
klu guna rubber spatula tu kan
nak godak mcm biasa or kaup t'balik?

Boleh kaup je macam mana pun asalkan tepung dan adunan digaul sebati. Kaut sampai bawah2 dasar bowl untuk pastikan adunan rata dan tak tertinggal tepung / adunan butter belah bawah.


Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2015 10:53 AM | Show all posts
serikandi_gurl replied at 17-2-2015 10:07 AM
Boleh kaup je macam mana pun asalkan tepung dan adunan digaul sebati. Kaut sampai bawah2 dasar bow ...

thanks sis...
nnti leh la buat blk lps b'kurun xbuat kek
hm...btw prnh buat brownies
buat 3 batch...bakar asing2 sbb oven kecik n adunan pun xde la buat serentak dlm 1 masa
1st batch kuar ok but 2nd n 3rd adunan mcm xmasak
pdhal time n suhu sama je mcm 1st batch
yg 2nd tu ok lg la bila tambah masa m'bakar
tp yg 3rd tu mmg spoil...tmbh gak masa memasak tp ambik masa la compare than 2nd batch punya


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2015 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Recipe tu dari sumber yg elok Dan boleh dipercayai mmg akan jadi kek yg elok? Lagi satu, betul mmg Kek dan bukan soufflé? Kalau souffle, tu mmg fragile n kena berhati hati bila bakar. Tp I pun x pernah buat souffle so cannot advise
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2015 04:31 PM | Show all posts
As'kum...

saya nak Tanya kaedah " Kaup balik " itu sebenarnya apa?

apa beza adunan yg guna mixer dgn kaup balik ni?

tq
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2015 04:47 PM | Show all posts
Saya last week buat BUTTER CAKE...
1st time kek menjadi dgn jayanya... sedap...

senang pon senang.. dah buat 2 kali since last week... teruja sgt...

Alhamdulillah...

Pada yg baru nak belajar buat kek... try lah buat kek simple dulu.. I mean kenali dulu bhn asas kek..
klu kita pndai guna bhn asas kek.. in Shaa Allah kek yg rumit pon kita bleh buat nanti..

dulu saya style tergesa2... bhn asas kek pon x knl.. tup2 terus nak buat kek karrot ber ising lagi tuu..
dah la byk bahan... x jadi lak tuu... ha ha ha.. xpe bljr dr kesilapan...

skrg try yg simple je... step by step.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2015 09:36 AM | Show all posts
micci. ! sama dengan kiah.  eksaited, suke gile vaving bile tgk kek menjadi gebu gebas masa baru siap bakar. tapi lepas biar bg sejuk. tengok kek dh mendap bahagian tengah !! frust kiah nk buat kek lg dah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-1-2025 06:30 PM GMT+8 , Processed in 0.273655 second(s), 30 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list