|
Pengat pisang yang sangat mudah disedia kan ;)
[Copy link]
|
|
pisang yg sedap dibuat pengat ni.. pisang nangka. pisang buluh pun ok ( adik pisang tanduk)
sebabnya nya pisang nangka ada rasa masam skit. pisang buluh pulak lembut.. nanti kuah pengat akan sebati, jadi pekat lah skit.
pisang awak ni yg ada bijik tu ek.. sedap buat cekodok. kalau nak goreng, sedap pisang abu..
pisang yg sedia utk dimakan mcm pisang lemak manis/emas, atau pisang berangan, tak sedap nak di masak. mkn gitu-gitu aje..
satu hari dulu, pernah jumpa pisang yg kulitnya merah, tak tau lah jenis pisang apa. |
|
|
|
|
|
|
|
zehra2 posted on 7-6-2013 12:45 PM
pisang yg sedap dibuat pengat ni.. pisang nangka. pisang buluh pun ok ( adik pisang tanduk)
sebabny ...
pisang raja udang rasanaya tu.pisang tu berwarna merah hati.
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
dellema posted on 7-6-2013 01:24 PM
pisang raja udang rasanaya tu.pisang tu berwarna merah hati.
ya betulll.. tp isi nya tak merah kan?
kita tak tau nk mkn mcm tu aje ke? atau nak tunggu masak dulu ke? rasanya mcm kelat.
ada pulak org cakap, org negeri mana ya.. org johor ke.. atau org keturunan apa ntah, tak boleh mkn pisang merah ni... mcm ada pantang lah. boleh jd muntah darah.. kita pun tak tau kebenarannya.
|
|
|
|
|
|
|
|
isinya warna putih. mek gogurl jwb org rawa, awak pun tak pasti org rawa tu keturunan apa..kalau jawa awak tahu le sbb anak awak org jawa...motip anak awak jawa |
|
|
|
|
|
|
| |
|