Hari ini kami ingin kongsikan kepada anda, 1 resepi yang mudah dan ringkas. malah ianya berkhasiat untuk anak-anak anda. Pasti anak-anak anda yang baru belajar berpuasa, sukakan resepi ini. Jom belajar cara memasak.
FRITATA TELUR DAN KENTANG
Bahan-bahan
2 kentang dihiris nipis ataupun dipotong dadu – ikut kesesuaian
1 biji bawang, dihiris nipis ataupun dipotong dadu
75ml minyak zaiton
3 biji telur
1/2 sudu teh garam dan lada hitam – secukup rasa
1 sudu teh serbuk roti – pilihan
1 sudu besar keju parmesan atau keju kering seperti parmigiano – pilihan
Cara memasak
Panaskan minyak dengan api yang rendah atau sederhana dalam kuali. Tambah kentang dan masak selama 10 minit. Tambah bawang terus memasak untuk 5-10 minit lagi atau sehingga lembut.
Pukul telur di dalam mangkuk besar dan tambah garam dan lada. Letakkan kentang dan bawang yang dimasak di dalam campuran telur dan kacau perlahan-lahan.
Biarkan adunan seketika selama 10 minit dan haba ketuhar pada 190 ° C.
Ketuhar digris dan kemudian letakkan adunan ke dalamnya.
Taburkan serbuk roti dan keju Parmesan parut di atas. Tempat di dalam ketuhar dan masak selama 20 minit. Selepas masak biarkan dahulu selama 10 minit sebelum dihidangkan dengan salad.