CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 12222|Reply: 7

Bau hanyir telor pada kek

[Copy link]
Post time 21-3-2014 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum sis semua.sy newbie kat board sini..sy nak minta bantuan macam mana ye nak hilangkan atau kurangkan bau telur pada kek karamel pelangi..rasa kek da sedap tp bau telur kuat sangat..sy da letak esen vanila tp tetap ada bau jga...
Harap sis dapat bagi pendapat atau cadangan ye..
P/s..maaf ye momod kalau thread ni da ada..sy online guna fon je..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-3-2014 06:15 AM | Show all posts
cuba buang pusat telur dulu..ni yg buat hanyir..rupanya mcm kat bawah ni...warna putih pekat dan bergumpal sket...
dan kalau ada titik darah tu,buang sekalilah...tapi bukan semua telur ada titik darah ni..



kalau telur xde titik darah...buang pusatnya je..



Last edited by udahudahler on 22-3-2014 06:21 AM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2014 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
udahudahler posted on 22-3-2014 06:15 AM
cuba buang pusat telur dulu..ni yg buat hanyir..rupanya mcm kat bawah ni...warna putih pekat dan ber ...

Sy buang sis..yg bau kuat hanyir tu bukan pada karamel tp pda meringue tuk adunan kek tu..boleh tak masukkan esen vanila masa nak buat meringue..esen vanila yang jenis pekat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2014 11:08 AM | Show all posts
@yong posted on 22-3-2014 10:46 AM
Sy buang sis..yg bau kuat hanyir tu bukan pada karamel tp pda meringue tuk adunan kek tu..boleh ta ...

oo..blh je...sy penah guna kedua2 jenis esen samada yg cecair atau yg powder semasa pukul meringue..xmendatangkn masalah pd meringue tu...dipukul pun elok gebu je naik...tp xtaulah pdpt org lain..sbb ada jugak yg kata,klu.nk meringue gebu n pekat cantik,biar putih telur semata2 dan jgn mskkn apa2 even terkena setitik air pun atau termasuk sket kuning telur...
huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2014 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
udahudahler posted on 22-3-2014 11:08 AM
oo..blh je...sy penah guna kedua2 jenis esen samada yg cecair atau yg powder semasa pukul meringue ...

Sy pun dengar mcm tu jga..lepas ni boleh cuba apa yg sis bgtau tu..tq ye sis..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2014 01:04 PM | Show all posts
sama sama..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-3-2014 01:26 PM | Show all posts
owh..lupa sy nak share apa yg sy tahu..kalau guna vanila powder,kena lebihkan sket kuantiti berbanding kalau guna esen yg liquid tu..sbb liquid punya lebih kuat baunya berbanding vanila powder..
cuma sy pernah terdengar khabar angin yg mana sstgh esen vanila yg liquid tu mengandungi alkohol..
so sy cuma guna yg nona atau star brand..sbb ada tanda halal..
walllahualam..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-3-2014 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
udahudahler posted on 22-3-2014 01:26 PM
owh..lupa sy nak share apa yg sy tahu..kalau guna vanila powder,kena lebihkan sket kuantiti berbandi ...

Tq ye sis..tuk pewarna memang sy guna jenama star brand atau nona ja..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-1-2025 07:43 PM GMT+8 , Processed in 0.053501 second(s), 21 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list