SEBUT saja seafood, pasti terbayang keenakan aneka hidangan laut berasaskan ikan, udang, ketam, sotong dan sebagainya. Pasti ramai yang menggemari keenakan dan kemanisan rasanya tidak kiralah dengan apa jua jenis masakan. Chef-chef muda dari Hotel Equatorial Bangi telah mempamerkan kehebatan mereka melalui menu masakan berasaskan makanan laut ala barat khas buat pembaca SAJI Online iaitu Salad Isi Ketam Dengan Avocado. Selamat mencuba! Bahan-bahan: - 250 gm isi ketam
- 30 gm bawang merah (di cincang)
- 30 gm bawang putih (di cincang)
- 5 tangkai daun ketumbar
- 5 tangkai daun thymes
- 1 biji lemon
- 5 sudu besar minyak zaitun
- 1 biji avocado
- 6 batang asparagus (dicelur)
- 6 batang kacang buncis (dicelur)
- 1 biji tomato
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
Cara membuatnya: - Panaskan kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan isi ketam, daun ketumbar dan daun thymes. Tambahkan jus lemon, garam dan lada hitam secukupnya. Apabila sudah masak, angkat dan ketepikan.
- Belah buah avocado menjadi empat bahagian dan hiriskan.
- Susunkan asparagus, buah avocado dan kacang buncis yang telah dicelur di atas tomato.
- Bentukan isi ketam yang telah dimasak dan letakkan di atas susunan tadi.
- Setelah siap, hidangkan ia bersama sedikit herba campur.
sajionline
|