CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2189|Reply: 0

Resepi Bingka Roti Kukus Pandan

[Copy link]
Post time 26-11-2015 07:48 PM | Show all posts |Read mode






Kalau anda rasa anda ada mempunyai lebihan roti yang tak habis dimakan, apa kata daripada buang roti tersebut, anda jadikan ia kuih manis yang pastinya digemari oleh anak-anak dan juga pasangan. Sayang kan, roti yang dibeli tak di tambah baik jadikan sesuatu yang boleh membuka selera:


Bahan-bahan :


8-10 keping roti putih
400 ml santan
1 cawan gula
4 biji telur
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan /pewarna hijau daun pandan.
3 helai daun pandan - disimpul




Cara-Cara penyediaan:-


Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telur, garam dan pes pandan dengan menggunakan pemukul.


Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.


Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.


Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.


Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).


Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. -CARI Infonet.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-11-2024 09:29 AM GMT+8 , Processed in 0.720390 second(s), 11 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list