CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2770|Reply: 0

Biskut Marie Bebola Coklat

[Copy link]
Post time 27-11-2015 09:16 PM | Show all posts |Read mode

Bebola Colat.Jom cuba resepi Biskut Marie Bebola Coklat hari ini juga!

Selalunya Biskut Marie digunakan untuk buat kek batik, tetapi hari ini kita akan buat bebola coklat menggunakan Biskut Marie.
Mungkin anda boleh mengubah suai marie bebola coklat ini sebagai cenderahati mengikut kreativiti, sebagai hiasan di candy buffet semasa hari perkahwinananda atau sebagainya.
Ia boleh diubah mengikut hiasan yang anda letak atau salutan coklat yang dipelbagaikan.


Bahan-bahan membuat Biskut Marie Bebola Coklat adalah:
  • Biskut Marie
  • Jem Blueberry
  • Coklat Masakan
  • 1 cawan kecil Susu segar
  • Coklat urai berwarna warni, kekacang atau sebagainya



Caranya:
  • Hancurkan biskut marie di dalam mangkuk.
  • Masak coklat itu dengan cara ‘double boiling’ .
  • Masukkan coklat masakan ke dalam mangkuk yang berisi biskut marie dan campurkan jem strawberi.
  • Campurkan susu segar dan gaulkan hingga sebati.
  • Selepas itu, bentukkan bulat-bulat sebesar bola pingpong.
  • Salutkan dengan coklat urai dan sebagainya.
  • Hidangkan untuk minum petang anda.

** Teknik double boil adalah satu kaedah untuk mencairkan coklat tanpa mengubah dari segi rasa dan warnanya. Selalunya teknik ini menggunakan periuk khas bertingkat yang boleh dibeli di kedai peralatan masakan/dapur.Periuk ini selain digunakan untuk mencairkan coklat boleh juga digunakan untuk membuat kaya atau kastad sos.


http://www.wom.my


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-11-2024 09:30 AM GMT+8 , Processed in 0.463295 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list