Ikan keli mempunyai rasa garing dan sedap sehingga membuatkan ramai yang gemar menikmatinya. Selain daripada ikan siakap,ikan kembungdan ikan pari bakar, Ikan keli adalah ikan air tawar yang memiliki rupa dan bentuk yang sangat unik serta banyak ‘diternak’. Harganya masih dianggap murah dan ramai yang menggemari ikan ini. Untuk menikmati rasa yang lebih ‘ummphh’ apabila dimasak, anda perlu membersihkan ikan keli ini dengan sebaik mungkin untuk menghilangkan lendir serta rasa hanyirnya. Sebaiknya, lumur ikan keli dengan air limau kasturi. Kemudian cuci ikan sehingga bersih dan hilang lendirnya. Ikan keli boleh dihidangkan dengan pelbagai menu masakan, salah satunya Ikan Keli Penyet. Ia sedap dimakan bersama nasi putih dan pelengkapnya iaitu tomato, mentimun, kubis ataupun dengan daun kemangi, tauhu goreng serta sambalnya. Bahan-bahan yang diperlukan: 3 ekor ikan keli sederhana besar Minyak untuk meggoreng 1 ulas bawang putih-dikisar 4 cm kunyit hidup-dikisar 1/2 sudu garam 1 sudu kecil serbuk ketumbar Cara Membuat Resepi Ikan Keli Penyet adalah seperti berikut : 1.Ikan keli yang sudah dibersihkan, dilumuri kunyit hidup dan bawang putih yang sudah dikisar. 2.Kemudian masukkan garam dan serbuk ketumbar, gaul sehingga sebati. 3.Perap selama 20 minit supaya bahan-bahan tadi meresap. 4.Panaskan minyak untuk menggoreng (pastikan anda menggunakan minayak yang banyak) , dan goreng ikan tersebut dengan api yang sederhana sehingga ikan tersebut masak, angkat dan toskan. Ketepikan. Bahan yang diperlukan untuk membuat Sambal Ikan Keli Penyet: 4 biji cili besar berwarna merah 15 biji cili padi Sebiji tomato 1 biji bawang merah 2 sudu besar gula Melaka 1 sudu the garam 1 perahan air limau kasturi 2cm belacan (jika suka) Cara Membuatnya: 1.Rebus cili-cili tersebut bersama tomato dan bawang merah sehingga masak. 2.Toskan dan biarkan sejuk. 3. Kemudian barulah dimasukkan ke dalam alat pengisar( blender), lalu ditambah gula Melaka, garam dan belacan serta perahan air limau kasturi. 4. Apabila sudah siap, masukkan sedikit minyak dan sambal tersebut. 5. Tambahkan sedikit air, dan masak sampai salam tersebut tadi pekat. 6.Jika sudah cukup rasa semuanya, bolehlah tutup api. 7. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas, ikan keli dan juga sayur-suyuran yang sudah anda pilih bagi pelengkap Resepi Ikan Keli Penyet.
http://www.wom.my/
|